Apple'ın kendi ürettiği işlemciye sahip Mac'ler 2021 yılında geliyor

Apple, uzun zamandır hayallini kurduğu kendi işlemcisine sahip Mac'leri üreterek 2021 yılının başında piyasaya sunmayı hedefliyor.
Apple'ın kendi ürettiği işlemciye sahip Mac'ler 2021 yılında geliyor

Apple şirket açısından önemli bir hayalin peşinde koşuyor. Aynı şekilde kullanıcılar tarafından da önemli bir güç sınavından geçecek. Bunun sebebi ise zaten uzun zamandır beklediğimiz ancak bir türlü hakkında yeni haber duyamadığımız, Apple'ın Mac'ler için kendi işlemcilerini üretecek olması konusu.

Apple'ın, içerisinde kendi ürettiği işlemcilere sahip Mac ve Macbook'ları ne zaman piyasaya süreceği netlik kazanmaya başladı. Bloomberg'de yayınlanan rapora göre, Apple'ın kendi işlemcisini kullanacak modelleri 2021 yılının ilk çeyreğinde piyasada bulmamız mümkün olacak.

Cupertino merkezli teknoloji devinden gelen bazı bilgiler de haberleri doğruluyor. Buna göre Apple, Mac'lerde kullanılmak üzere üç farklı işlemci üzerinde çalışıyor. Bu farklı işlemcilerin doğal olarak farklı Mac cihazları için ve farklı güçlerde olması bekleniyor. İşlemcilerin üretiminde, Apple'ın hali hazırda yeni iPhone için geliştirdiği A14 işlemci mimarisi rol model alınıyor. Ancak elbette Mac için üretilen işlemciler, iPhone için üretilenlerden çok daha güçlü olacaklar.

Gelen yenilik bir diğer anlamda, ürünlerin tasarımını bile etki edebilecek nitelikte bir yenilik. Bu konuda Mac ve Macbook tasarımlarında radikal değişiklikler görecek miyiz bilinmez ama, bununla Apple'ın büyük bir attığını söylememiz çok doğru olur. Üstelik benim aklıma takılan bir diğer konu da, Apple'ın Intel işlemciler sayesindeki yakaladığı uyumluluk. Örnek vermek gerekirse, Mac ya da Macbook'lara Windows 10 işletim sistemi yüklemek için en büyük gerekliliğiniz, kullandığınız Apple cihazın bir Intel işlemciye sahip olmasıydı. Şimdi 2021 yılında yeni işlemcilerle birlikte bu ne kadar mümkün olacak? Hep birlikte göreceğiz.

Gelen gideni aratır mı?

80'li yılların ortasında, Apple'ın bilgisayarlarında Motorola üretimi işlemciler kullanmasıyla birlikte başlayan süreç, sonrasında şirketin PowerPC adını verdiği IBM destekli işlemci serisiyle uzun yıllar devam etmişti. Sonrasında ise Apple bugünkü mevcut durumuna geldi ve Intel ile oldukça yakın çalışıyordu. Uzun yıllar boyunca Apple hem masaüstü Mac cihazlarında hem de dizüstü Macbook modellerinde Intel işlemcilerle yol aldı. Şimdi ise, haberlerinin bile çıkmasının ardından Intel'in hisselerini aşağıya yönlü düşüşe geçiren gelişmeyle Apple kendi işlemcisine sahip Mac'leri piyasaya sunacak. Bu durum, Intel'i tamamiyle terk ediş anlamına gelmese de bazı Mac ürünlerini artık işlemci olarak daha farklı gözle bakacağımız kesin.

Donanım ürünlerinin mimarisini değiştirmek de çok da kolay ve basit bir karar değil. Ancak bu kararı almış olan Apple'ın bundan böyle Mac'ler işin kendi işlemcilerini üreteceğini biliyoruz. Aslına bakarsanız konsept, Apple'ın alışkın olmuş olduğu bir konsept. İşin hem yazılım hem de donanım boyutunda işin kendi elinden çıkmasına büyük önem veren bir şirket Apple. Hatta kim bilir, belki işlemcilerin ardından grafik işlemcileri konusunda Apple, Mac serisi için de adımlar atabilir. Apple'ın bir diğer avantajı ise zaten daha da önce de belirttiğimiz gibi, iPhone'larda şirketin kendi işlemcilerini üretip kullanıyor olması. Apple'ın iPhone ve iPad işlemcisi üretimi konusundaki ortağı Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yine burada aktif rol oynayacak ve Kalamata kod adıyla anılan Mac işlemcilerini yine bu tecrübeli firma üretecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.