SoftBank'in 375 Milyon dolar yatırım yaptığı robot pizzacı Zume, hayal kırıklığı yarattı

Geçtiğimiz ay 360 kişiyi işten çıkaran Zume, pizza yapımını ve dağıtımını bırakarak yatırımcısı SoftBank'i hayal kırıklığına uğrattı
SoftBank'in 375 Milyon dolar yatırım yaptığı robot pizzacı Zume, hayal kırıklığı yarattı

Robotlardan faydalanarak pizza ve yiyecek dünyasının Amazon'u olmayı hedefleyen Zume, geçtiğimiz ay 360 kişiyi işten çıkararak yatırımcısı SoftBank'i hayal kırıklığına uğrattı. 2016'da Zynga'nın eski başkanı Alex Garden tarafından kurulan girişim,  aynı yıl SoftBank Group CEO'su Masayoshi Son'ın ilgisini çekmişti. Akabinde SoftBank'ten 375 milyon dolar yatırım alan Zume, bu yıl itibariyle pizza yapımını ve dağıtımını bıraktı. 

Şu anda 300'den az çalışana sahip olan şirket, paketlemeye ve yemek teslimatı şirketlerinde verimliliği artırmaya odaklanacaklarını açıkladı. Garden, çalışanlara gönderdiği mesajda küresel yemek sistemini geliştirmenin yüksek odaklanma gerektirdiğini ve şimdiye kadar servis edilen pizzaların yüksek büyüme gösteren şirketler için ilham verici olduğunu belirtti.  

Aslına bakarsanız, Zume'un SoftBank için yarattığı hayal kırılklığı, WeWork ve Brandless ile boy ölçüşemez. WeWork, yaşanan skandallar sonrasında SoftBank'in yaptığı 4 milyar dolarlık yatırımı karşılıksız bırakırken, Brandless, duyurlan 240 milyon doların aksine SoftBank'ten hakediş ile sadece 100 milyon dolar yatırım alabildiğini açıklayarak 2 yıllık operasyonunu sonlandırdı.

Gelişmelerin ardından SoftBank'in itibarı sarsılırken, şirket bir e-posta ile  Vision Fund ile ilgili açıklama yaptı: 

"Geniş, çeşitlendirilmiş portföyümüzün zaman içinde iyi performans göstereceğine inanıyoruz. Fon üç yaşından küçük olmasına rağmen şimdiden sekiz halka arz yaptık ve sınırlı ortaklarımıza 10.6 milyar dolar ile geri ödeme yaptık.”

Bu arada Zume'un pizza robotlarından yemek dağıtım lojistiğine ve doğada tamamen çözülen paketleme ürünlerine odaklandığını söyleyelim. Yine de şirketin kurucusu Garden'ın aklına gelen fikirleri hayata geçirecek kadar istikrarlı olmaması, şirketin başladığı bu küçülme yolculuğundan geri dönemeyeceğini düşündürtüyor.

Zira Zume mühendisleri geçtiğimiz yıl pizza kamyonları için özel piller ve şarj istasyonları ve sıcak yiyeceklerin teslimat için ne zaman çok fazla soğuduğunu algılayan sensörler geliştirdi, ancak bu projelerin hiçbiri,hayata geçmedi. şirketin gelirlerini iyi bilen bir kişi Zume'un, 2019 gelirinin 1 milyon doların altında olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında diğer işletmelere kompostlanabilir kaplar satmayı başlamak için Pivot Packaging adlı bir şirketi satın alan Zume, Ekim ayında Phoenix'teki Pizza Hut'ta bir günlük test düzenledi. Şirket, paketlerin test sürecini bu yılın Ocak veya Şubat aylarında daha fazla yerde yaygınlaştırmayı planlıyordu. Ancak kutular, Çevre Koruma Ajansı'nın insanlara zarar verebileceğini söylediği PFAS olarak bilinen kimyasalları içerirdikleri için San Francisco da dahil olmak üzere bazı bölgelerde yasal olarak yiyecek paketlemesinde kullanılamıyor.

Pizza Hut bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Zume'un şimdilik herkese açık bir şekilde planladığı herhangi bir test süreci bulunmuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.