YouTube üçüncü parti video abonelik hizmetiyle Apple ve Amazon'a rakip olmayı planlıyor

Tıpkı Amazon ve Apple'ın sunduğu gibi üçüncü parti video abonelik hizmeti sunmayı düşünen YouTube, kullanıcıların Showtime, HBO, Netflix, CBS All Access gibi TV kanallara ve yayın servislerine abone olmasını sağlayabilir.
YouTube üçüncü parti video abonelik hizmetiyle Apple ve Amazon'a rakip olmayı planlıyor

Üçüncü parti video abonelik hizmeti sunmayı planlayan YouTube, böylece kullanıcı tabanının Amazon ve Apple'a kaymasının önüne geçebilecek. Şirket, kullanıcılara, eğlence sektörünün önde gelen şirketleri tarafından yönetilen geniş kapsamlı bir yayın abonelik hizmeti sunmayı planlıyor. 

YouTube'un şimdilik değerlendirme aşamasında olan bu fikri, ilerleyen dönemde kullanıcıların YouTube üzerinden Showtime, HBO, Netflix, CBS All Access gibi TV kanallara ve yayın servislerine abone olmasını sağlayabilir. Yine de YouTube'un şu an için bu konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını belirtelim. 

Bu arada Amazon ve Apple'ın halihazırda  kullanıcılarına farklı kanal ve TV portallarına abone olma seçeneği sunduğunu hatırlatmakta fayda var. Amazon, şu anda 150 milyondan fazla Amazon Prime Video abonesine Amazon'un Kanallar programı üzerinden farklı yayıncılar için abonelik seçenekleri sunuyor. Herhangi bir Apple cihaza sahip olan kullanıcılar ise TV portalları üzerinden birbirinden farklı yayıncılar için abonelik satın alabiliyor. 

Her iki şirketin de sundukları bu abonelik hizmetinden belli bir komisyon aldığını söyleyelim. BMO Capital Markets'ın paylaştığı tahminlere göre Amazon'un 2019'da kanallar ürünü üzerinden elde ettiği 2.6 milyar dolarlık gelir büyüyerek 2020'de 3.6 milyar dolara ulaşacak. 

ABD özelinde konuşacak olursak, Apple ve Amazon'un sunduğu bu hizmet sayesinde kullanıcıları taahütlü kablolu yayın sözleşmelerinden ve iptal süreçlerinden kurtardığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde her iki şirket de farklı kanallara abonelik satarak, platformun içerik çeşitliliğini arttırıken kullanıcı büyümesini garanti altına almış oluyor. 

Görünen o ki; Google da silikon vadisinin diğer teknoloji devleri gibi bu pazardan pay almak istiyor. Alphabet'in son çeyrek gelirlerinin beklentilerin altında kalmasıyla, 10 çeyrek içinde 9. kez beklentileri karşılayamayan şirket, kapılarını yeni gelir modellerine açmak durumunda.

Öte yandan YouTube'un sadece 2019 yılında 15 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlatalım. Üstelik YouTube'un premium abonelik hizmeti de büyümeye devam ediyor. YouTube Premium ve YouTube Music kapsamında 20 milyon ücretli premium aboneye sahip olan şirket, internet TV hizmeti YouTube TV tarafında 2 milyon aboneye sahip. 

Nielsen'ın yeni raporuna göre ABD'de TV izleyenlerin yüzde 20'si ücretli abone ya da reklam destekli olarak yayıncılık hizmetlerine kaymış durumda. İzleyicilerin yüzde 93'ü ise hizmet aldıkları servis sayısını arttırmak istiyor. Amazon, Apple ve Roku gibi şirketlerin, bu hizmetlere ev sahipliği yapmasının en önemli nedenlerinden biri de bu. 

Bu noktada YouTube, video içerik izlemeye milyonlarca saat harcayan aylık 2 milyon aktif kullanıcısıyla öne çıkıyor. YouTube'a dakika başına 500 saatlik video yüklendiğini düşünürsek, platformun yeni bir abonelik sistemiyle gelir elde etmek konusunda beklentileri aşabileceğini söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.