2022'ye kadar global GSMH'nın %60'ının dijitalleşeceği tahmin ediliyor. Her sektör dijital ile büyüyüp yeniden şekillenirken etkilenmekle birlikte finans ve bankacılık bu gelişmelerin ilk olarak yaşanmaya başladığı endüstrilerden. Borçlanma, sermaye yönetimi, regtech gibi alt segmentlerle de çeşitliğini artıran sektörde son birkaç senedir girişimlerin sayısında, yatırım turlarında, fonlarda ve birçok konuda büyüme yaşanıyor.
Fintech'ler sadece bankacılık işlemlerinin daha kolay halledilmesi, her işlemin dijital olarak yapılması ya da geleneksel bankacılığın rekabet koşullarını değiştirmekte başarılı değil yeni bir ekosistem oluşturarak faaliyet gösterdiği şehir ve ülkelere de olumlu etki bırakmakta. Kuzey Amerika'da sayıları yoğun olan fintech'lerin Latin Amerika ülkelerinde de çoğaldığını, Avrupa'da Londra, Amsterdam gibi merkezlerin yanı sıra Vilnius, Varşova gibi eski Sovyet başkentlerinde de yeni girişimlerin ve fonların olduğunu, Afrika ve Ortadoğu gibi coğrafyalarda ise özellikle bankacılığa erişimi olmayan kesim için yeniliklerin yer aldığını görüyoruz.
Türkiye'de geçtiğimiz sene de fintech alanında farklı girişimler rekabete girdi. Düşük primlerle grup poliçeleri çıkartan Wigorta'dan KOBİ'lere yönelik çözümleriyle Fon Radar'a; Akbank'ın gençlere yönelik çözümü Tosla'dan biyometrik ödeme sağlayan MyMark'a birçok farklı girişim faaliyet göstermekte. Finansal işlemlerin kolaylığı açısından birçok noktada Avrupa ve Amerika'daki rakiplerinin önünde olan Türkiye bankacılık ve fintech ekosistemi daha hızlı gelişmelerin daha yoğun yaşanabileceği bir coğrafya. Geçmişte kurulan ve bazı global endekslerde de Türkiye'nin önde gelen fintech girişimlerinden sayılan Paraşüt, Moka, Enuygun gibi uygulamalara bu sene hayata başlayan girişimlerin katılmasını bekliyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap