Moovit, 2019 Global Toplu Taşıma Raporunu paylaştı

Özellikle toplu taşıma kullanan kişilerin hayatını oldukça kolaylaştıran Moovit, 2019 Global Toplu Taşıma Raporunu paylaştı.
Moovit, 2019 Global Toplu Taşıma Raporunu paylaştı

Transit veri ve mobilite analizi şirketi Moovit'in 50 milyon dolarlık yatırım turunu kapattığını 2018 yılının Şubat ayında sizlere aktarmıştık. Özellikle toplu taşıma kullanan kişilerin hayatını oldukça kolaylaştıran Moovit, 2019 Global Toplu Taşıma Raporunu paylaştı.

Rapor, 25 ülkedeki 99 şehirde kullanıcı araştırmasıyla birlikte, tüm şehirlerden on milyonlarca seyahat talebinin büyük veri analizinden oluşuyor. Türkiye için ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana - Mersin ve Antalya büyükşehir bölgeleri analiz edildi.

Rapordaki başlıklara baktığımızda ise karşımıza ortalama günlük seyahat süresi, araç bekleme süresi, yürüme mesafesi, aktarma sayısı, toplam yolculuk mesafesi ve daha fazla toplu taşıma kullanımını teşvik edebilecek öneriler çıkıyor. Tüm dünyada incelenen 99 şehir içinde, yolda geçirilen zamanın en yüksek olduğu şehir 72 dakika ile İstanbul olurken İstanbul’u 69 dakika ile Mexico City ve 67 dakika ile Rio de Janeiro izliyor.

Türkiye’de yolculuklar sırasında yürüme mesafesine baktığımızda ise, en çok yürüyen şehir ortalama her yolculukta 965 metre ile Ankara, en az mesafe yürüyen şehir ise 661 metre ile Bursa oldu. En fazla durakta bekleyenler Antalya’dayken, yolcuların yaklaşık yüzde 24’ü 20 dakikadan fazla durakta bekliyor. Durakta bekleme süresi en olan şehir ise İstanbul, yolcuların yüzde 18’i 5 dakikadan daha kısa süre araç bekliyor.

İstanbul’da yolculukların yüzde 24’ü 3 veya daha fazla aktarma içeriyor. Bu oran, Paris’te yüzde 35, New Yorkt'a yüzde 18, İzmir’de yüzde 17 ve Ankara’da yüzde 10. İstanbul’da daha düşük fiyat beklentisi ilk 3’te yer almazken, toplu taşıma kullanımı ile ilgili en büyük sorun araçların kalabalık olması gibi gözüküyor.

Tüm Türkiye’de elektrikli scooter, bisiklet gibi paylaşımlı mikromobilite seçeneklerinin kullanımının en sık nedeni “yürümekten daha hızlı” olurken, kullanılmamasının en önemli sebebi ise “şehrimde yeterli bisiklet yolu olmaması” oldu.

Tüm dünyada "Toplu taşımayı daha sık kullanmanızı ne teşvik eder?" sorusuna verilen en popüler 3 cevap; 

  1. Duraklarda daha kısa bekleme süreleri, 

  2. Doğru ve güvenilir varış saatleri

  3. Daha düşük fiyatlar oldu.

İstanbul’da verilen en popüler 3 cevap ise; 

  1. Araçların daha az kalabalık olması, 

  2. Yolculuk süresinin daha kısa olması

  3. Duraklarda daha kısa bekleme süreleri oldu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.