Otomobil şirketleri, elektrikli bisiklet ve scooter pazarına hangi ürünlerle giriş yaptı?

BMW, VW, GM, Audi, Peugeot ve Ford gibi otomobil üreticilerinin elektrikli bisiklet ve scooter pazarındaki ürünleri sizin için derledik.
Otomobil şirketleri, elektrikli bisiklet ve scooter pazarına hangi ürünlerle giriş yaptı?

Geçtiğimiz Kasım ayında otomobil şirketlerinin elektrikli bisiklet ve scooter üretimine odaklanma nedenini sizlerle paylaşmıştık. BMW, VW, GM, Audi, Peugeot, Skoda ve SEAT başta olmak üzere otomobil üreticileri, şehir içi ulaşımda bir süredir tüketicilerin elektrikli ve iki tekerlikli araçlara yöneldiğinin açıkça farkında. Bu pazara giriş yapmak için ortaklıklarla ilerleyen otomobil üreticilerinin ortaya koyduğu ürünlere kısaca göz atalım. 

Audi E-tron scooter

Öncelikle daha önce de sizlere aktardığımız Audi e-tron scooter'dan bahsetmekte fayda var. Bu yıl satışa sunulması beklenen Audi'nin 2 bin euroluk elektrikli scooterı, yaklaşık 12 kilo ağırlığında ve saatte 20 km hızlarına kadar çıkabiliyor. 4 tekerleği sayesinde dengeli bir sürüş imkanı sunan Audi e-tron scooter, hem ön hem de arka kısmında bulunan ledler ile d, fren yapıldığında diğer sürücüleri uyarıyor. Son olarak Audi e-tron scooter modelinin bluetooth ile akıllı telefonunuza bağlanabildiğini ve hırsızlık gibi durumlarda kullanıcısını uyardığını de ekleyelim. 

Ford Super Cruiser

Dev otomobil üreticilerinin elektrikli bisiklet ve scooter üretimi için başka şirketlerle ortaklığa gittiğini yazımızın başında da belirtmiştik. Ford, elektrikli bisikleti Ford Super Cruiser'ı üretmek için elektrikli bisiklet üreticisi Pedego ile iş birliği yaptı. 

Bu iş birliğinin meyvesi 3 bin 695 dolarlık Ford Super Cruiser, 500 watt motoruna güç veren 48 voltluk bir pile sahip. 20 mil / saat'lik en yüksek hızlara ulaşan elektrikli bisiklet, yaklaşık 27 kilo ağırlığında. Ford Super Cruiser'ın Lityum iyon pilinin,  şarj edilmesinin 5 saat sürdüğünü belirtelim. Ford Super Cruiser, daha küçük kapasiteli bir pile de sahip üstelik bu küçük pilin menzili 15-30 mil arasında değişiyor. 

Ford'un elektrikli bisiklet segmentinin yanı sıra 2025 yılında 28 milyar dolara ulaşması beklenen e-scooter pazarında da aktif olduğunu ekleyelim. Bu kapsamda şirketin, geçtiğimiz yıl e-scooter girişimi Spin'i satın aldığını hatırlatmakta fayda var. 

BMW E-scooter

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında kentsel mobilite ürünleri üreticisi Micro Mobility Systems ile ortaklık yaptığını açıklayan BMW, 2019'un Eylül ayında 150 watt'lık bir motora sahip e-scooter'ını tanıttı.

Yaklaşık 19 km / saat hıza ulaşan BMW E-Scooter, iki saatlik tam şarjdan sonra 12 km menzile sahip. Bir kilitleme mekanizması ile üçe katlanabilmesiyle dikkat çeken scooter'ın bu sayede manevra kabiliyeti yükselirken ve saklaması da kolaylaşıyor. Yaklaşık 8,9 kilo ağırlığındaki e-scooter 799 euro (896 dolar)'ın fiyat etiketiyle alıcılara sunuluyor. 

General Motors ARĪV Meld ve Merge

Elektrikli bisikleti ARĪV'i Belçika, Hollanda ve Almanya'da satışa sunan General Motors, kompakt e-bisiklet Meld ve  katlanabilir bir e-bisiklet Merge ile kullanıcılara iki farklı seçenek sunuyor.

19 ve 22,5 kiloluk pedal destekli bisikletler, 250 watt'lık bir pil bulunduruyor ve 25 km/saat hıza ulaşabiliyor. 3 saat ve 30 dakikalık bir şarj süresinden sonra e-bisikletlerin maksimum 64 km  menzile sahip olduğunu ekleyelim. 

Bisikletler'in Bluetooth üzerinden ARĪV uygulamasına bağlanabildiğini de belirtelim. Bu sayede sürücüler hız, mesafe, pil seviyesi gibi bisiklet bilgilerini kolayca görüntüleyebiliyor. Ön ve arka LED ışıklarının yanı sıra ARĪV entegre USB bağlantı noktasına sahip bir akıllı telefon yuvasına da sahip. Böylece sürücülerin hareket halindeyken telefonlarını şarj etmesi sağlanıyor.  Ek olarak ARĪV modellerinin  e-bisikletin motorunu kullanan bir "yürüyüş modu" na sahip olduğunu ekleyelim. 

Merge modeli Belçika ve Hollanda'da 3 bin 385 euro'dan alıcıyla buluşurken aynı model, Almanya'da 3 bin 329 euroya satılıyor. Meld ise Belçika ve Hollanda'da 2 bin 780 euro fiyat etiketine sahipken Almanya'da 2 bin 734 eurodan satışa sunuluyor. 

Volkswagen'in konsept scooterları: Streetmate ve Cityskater 

Volkswagen konsept scooterlarını ilk olarak 2019'un Mart ayında Cenevre Auto Show'da tanıttı. Streetmate, bisiklet ve kick scooter arası bir araç olarak öne çıkarken, Cityskater ise daha kısa yolculuklar düşünülerek tasarlandı 

Öncelikle Streetmate'ten bahsedelim. 70 kiloluk scooter, 2,7 beygir gücündeki motoru sayesinde yaklaşık  45 km / saat hıza ulaşmasını sağlıyor. 1,3 kWh'lik pil iki saatten biraz fazla bir sürede şarj edilebilirken, scooter'a yaklaşık 60 km menzil kazandırıyor. Streetmate'in Bluetooth seçeneği sayesinde kullanıcıların kendi telefonlarını akıllı bir anahtar gibi konumlandırdığını belirtelim, aynı şekilde GPS ve güvenlik alarmı olarak da kullanabiliyorlar. Scooterda bulunan akıllı ekran üzeriden kullanıcılar pil ömrü ve hız bilgilerine erişebiliyor. 

Volkswagen'ın katlanabilir 15 kiloluk scooterı Cityskater ise iki ön tekerleğe ve bir adet arka tekerleğe sahip. 0,5 beygir gücü motoru sayesinde 20 km/saat hıza ulaşabilen Cityskate'ın 0,2 kWh'lık pili bir saat şarj ile yüzde 50 doluluğa erişiyor. Scooter'ın 15 km menzile sahip olduğunu da ekleyelim. 

Peugeot eLC01 e-bike

Peugeot'nun 2010 yılında piyasya sürdüğü elektrikli bisikleti eLC01'in menzili 30 - 70KM arasında değişiyor. 22,3 kiloluk e-bisiklet, 400-wattlık bir pile sahip. Retro lambaları ve alüminyum gövdesi ile öne çıkan eLC01 aynı zamanda LED ekranı ile teknolojiye ayak uyduruyor. Çanta yerleştirebilen arka tekerleğin üst kısmındaki raf ise aynı zamanda bir USB port görevi görüyor. E-bisiklet, 1. 399 eurodan başlayan fiyatlarla alıcılara sunuluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.