Otomobil şirketleri neden elektrikli bisiklet ve scooter üretimine odaklanıyor?

BMW, VW, GM, Audi, Peugot, Skoda ve SEAT başta olmak üzere otomobil üreticileri, şehir içi ulaşımda tüketicilerin elektrikli ve iki tekerlikli araçlara yöneldiğinin farkında.
Otomobil şirketleri neden elektrikli bisiklet ve scooter üretimine odaklanıyor?

Türkiye'de Martı, globalde ise Bird ve Lime gibi elektrikli scooter üreticileri şehirlerde yerini almaya devam ederken, otomobil üreticileri de elektrikli scooter üretimine yönelmeye başladı.

Şimdiye kadar başta BMW, VW, GM, Audi, Peugeot ve Skoda olmak üzere birçok otomobil şirketinin elektrikli scooter, elektrikli motosiklet ve elektrikli bisiklet üretimine odaklandığını hatırlatalım. Yakın zamanda SEAT da yeni elektrikli scooter motosikletini duyurarak bu markaların arasındaki yerini aldı. 

SEAT'ın ürettiği yeni 125 CC'lik elektrikli scooter motosiklet, 11 kW bir motora sahip. 3.8 saniyede 50 km'ye çıkabilen yeni elektrikli motosiklet, saatte 100 Km ile seyahat etmenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra tek bir şarj ile 115 km yol alabiliyorsunuz. İki kişinin rahatlıkla seyahat edebildiği motor, koltuğun altında kasklar için bir depolama alanı da barındırıyor.

SEAT, daha önce Bird ve Lime gibi elektrikli scooter üretmeye yeltenmiş olsa da, elektrikli motosiklet üretimine ilk defa adım atıyor. SEAT'ın bu beklenmedik adımı, aslında araç üreticilerinin son zamanlarda gündeme gelen şehir içi seyahat vizyonunu yansıtıyor. 

Elektrikli Motosiklet ve Scooter Paylaşım uygulamaları yükseliyor

Şehir içi ulaşımda otomobil trafiğinden kurtulmak için bisikletleri motorları ve küçük araçları tercih eden tüketiciler, elektrikli scooter ve motosiklet kiralama şirketlerine büyük ilgi gösteriyor. 

Hindistan'ın elektrikli motosiklet kiralama girişimi Bounce, geçtiğimiz ay 2.1 milyon müşteriyi geçtiğini duyururken, elektrikli scooter kiralama girişim Lime, operasyon alanını genişleterek tüm kıtalarda faaliyet göstermeye başladı. Aynı şekilde kiralamanın dışında tüketicilerin, kişisel e-scooter ve e-bisiklet satın almaya yöneldiğini de ekleyelim.  

Araç kullanımının geleceği yavaş yavaş e-scooterlar, e-bisikletler ve e-motosikletlere doğru yol alırken, otomobil şirketlerinin bu yeni pazardan pay almak istemesi oldukça mantıklı. 

Geçtiğimiz yıl GM üretteceği elektrikli bisikleti tanıtırken, BMW de elektrikli scooterını piyasaya sürdü. İlk etapta ürettiği scooter ile tüketicilerin beklentilerini karşılayamayan BMW, BMW C Evolution elektrikli maxiscooter ile kullanıcıların gözüne girmeyi başardı. Şirketin ilerleyen dönemde ise yeni bir BMW elektrikli motosikleti modelini piyasaya sürmesi bekleniyor. 

Audi 2 bin euroluk elektrikli scooter'ı Audi e-tron Scooter ile ses getirirken, Peugout ise tüketicilerin beğenisini kazanan elektrikli bisiklet serisiyle öne çıkıyor. Skoda'nın da sıra dışı elektrikli bisiklet ve scooter modelleriyle gündeme geldiğini belirtelim. Araç üreticileri bu yeni pazara olan ilgilerini açıkça gösterirken, araç paylaşım şirketlerinin de bu alanda harekete geçtiğini söyleyelim. 

Jump, Uber araçlarından daha fazla ilgi görüyor

Hatırlarsanız, Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi, geçtiğimiz yıl tüketicilerin ilerleyen dönemde otomobiller yerine elektrikli bisiklet ve scooterları tercih edeceğini dile getirmişti. 2018'de bisiklet paylaşım girişimi Jump'ı satın alan Uber, 2018'in ekim ayında Jump markası altında elektrikli scooter ve bisiklet paylaşım operasyonunu başlattı.

Operasyon kapsamında Sacremento'da kullanılmaya başlanan Jump, Uber'den çok daha fazlaa ilgi görmeyi başardı. Yapılan araştırmaya göre Sacremento bölgesindeki Uber kullanıcılarının yüzde 53'ü Jump Bisikletlerini tercih ederken, yüzde 47'si Uber araçlarını kullanmayı seçiyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen Uber, stratejik ortaklıklarla e-scooter ve e-bisiklet paylaşım programlarını dünyanın dört bir yanında hayata geçiriyor. 

Bu noktada sadece Uber'in değil, üretime odaklanan araç şirketlerinin de stratejik ortaklıklar ile hareket ettiğini belirtmekte fayda var. Örneğin SEAT'ın yeni elektrikli motosikleti aslında Silence'ın S01 elektrikli motosikletinin yeniden düzenlenmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. SEAT'ın elektrikli kickscooter modeli ise Segway ile yaptığı ortaklığın bir ürünü. 

Pazardan pay almak için şimdilik ortaklıklar üzerinden ilerleyen otomobil şirketlerinin, pazarın kalıcılığından ve karlılığından emin olduktan sonra kendi üretim ağlarında e-bisiklet, e-motosiklet ve e-scooter üretimine başlayacağını söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.