ByteDance, TikTok hisselerini satacak mı?

TikTok yöneticisi Alex Zhu, çalışanlara bir not göndererek yönetim kadrosunun hiçbir şekilde TikTok için potansiyel alıcılarla görüşmediğini ve böyle bir niyeti de olmadığını vurguladı
ByteDance, TikTok hisselerini satacak mı?

ByteDance'in TikTok hisselerini satışa çıkardığı iddialarına şirket yalanladı. ABD'li yetkililerin yürüttüğü inceleme devam ederken, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in hisse satışı için ön görüşme yaptığı iddia edilmişti. Ancak ByteDance, TikTok'taki hisselerini satışa çıkarmakla ilgilenmediğini açıkladı. 

TikTok yöneticisi Alex Zhu tarafından şirketteki çalışanlara gönderilen notta, "zaman zaman medyada doğru olmayan haberler okuyabilirsiniz." ifdesine yer aldı. Basında çıkan haberleri yalanlayan Zhu, yönetim kadrosunun hiçbir şekilde TikTok için potansiyel alıcılarla görüşmediğini ve böyle bir niyeti de olmadığını vurguladı. Zhu'nun açıklamalarının yanı sıra bir TikTok yetkilisinin basında yer alan haberleri "bu dedikodular tamamen değersiz." dedi.

ABD Yetkilileri tarafından son zamanlarda fazlasıyla incelenen TikTok, son olarak senatörlerin uygulamanın güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyleyerek halkı uyarmasıyla gündeme gelmişti. Basında yer alan haberlere göre, danışmanlar ByteDance yönetim kadrosuna agresif bir yasal savunma ve operasyonel bir şirket ayrılığından TikTok çoğunluk hissesinin atılmasına kadar birçok öneride bulunmuştu. Böylece ABD Yetkilileri tarafından yapılan incelemede ana şirket, herhangi bir güvenlik tehdidini temsil etmeyecekti. Aynı şekilde ByteDance'in TikTok'un kontrolünü elde tutmaya devam etmek istediği de dile getirilmişti. 

Bu gelimelerin yanı sıra Birleşik Devletler Yabancı Kaynaklı Yatırım Komitesi'nin (CFIUS) de ByteDance'in 2017'deki Musical.ly satın almasını mercek altına aldığını belirtelim. Yapılan bu araştırma ByteDance'in TikTok platformunun oluşturulmasına yardımcı olan Musical.ly varlıklarını elden çıkarması gerekip gerekmediğini ortaya çıkaracak.

CFIUS soruşturması kapsamında TikTok'un “edindiği Musical.ly varlıklarını elden çıkarmaktan kaçınacağı düşünülüyor. ABD ve Çin arasındaki siyasi gerilim arttıkça, Çin merkezli teknoloji şirketlerine karşı açılan soruşturmaların da arttığını belirtelim. 

Senator Marco Rubio yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: 

“TikTok gibi Çinli sahipleri veya Çin'le doğrudan bağlantıları olan herhangi bir platform veya uygulamanın Çin Komünist Partisi tarafından Çin sınırlarının dışında otoriter sansürünü genişletmek ve şüpheli olmayan kullanıcılara ait milyonlarca veriyi toplamak için bir araç olarak kullanılabileceğinden derin endişe duyuyorum. ”

ByteDance ise bu endişeleri bertaraf etmek için bir süre önce ABD'li şirketlerle iş birliği yapmaya başladı. Ekim ayında TikTok'un içerik moderasyonu süreçlerini değerlendirmesi için ABD'li bir hukuk firması tutan şirket, başka bir ABD'li şirket ile Tiktok'un güvenlik uygulamalarını incelemesi için anlaştı. 

Yine de TikTok'un Çin'de çizdiği imaj, henüz değimiş değil. Zira uygulamanın ABD'deki büyümesi yavaşlıyor. Üçüncü çeyrekte uygulamayı ilk kez indirenlerin sayısı 177 milyon ulaşırken, TikTok geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4'lük bir düşüş yaşadığını hatırlatalım. Bunun üzerine TikTok'un Uygur Türklerine uygulanan şiddeti eleştiren hesabı askıya alması, Marco Rubio yaptığı açıklamaları adeta destekledi. Her ne kadar şirket, hesabı yanlışlıkla askıya aldığını söylese de kullanıcılar açısından bu açıklama pek de inandırıcı olmadı. Bana kalırsa, ByteDance şirketin hisselerini elden çıkarmasa bile TikTok'un Çin'de kullanılan versiyonu olan Douyin ile yollarını ayırabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.