Deloitte Global Mobil Kullanıcı Araştırması 2019'un öne çıkan detayları

2012 yılından bu yana Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nı yapan Deloitte, araştırmanın 2019 yılı sonuçlarını bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile yayınladı.
Deloitte Global Mobil Kullanıcı Araştırması 2019'un öne çıkan detayları

2012 yılından bu yana Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nı yapan Deloitte, araştırmanın 2019 yılı sonuçlarını bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile yayınladı. 6 kıtada gerçekleştirilen araştırmaya, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 28 ülkeden 44 bin 150 kişi katıldı.

Mobil cihaz kullanımının geldiği nokta hakkında önemli veriler sunan araştırmada en dikkat çeken durum ise Türkiye'deki kullanıcıların sosyal medya kullanımında ve telefonda oyun oynamada birinci sırada yer alması oldu. Araştırmaya ülkemizden 1000 kişinin katıldığını da ekleyelim.

Cep telefonunda bulunan haberleşme uygulamaları incelendiğinde Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger ve Instagram uygulamalarının en sık kullanılan uygulamalar arasında yer aldığını görüyoruz. Türkiye’deki kullanıcılar analiz edildiğinde günlük sosyal medya kullanımında 2017 yılına göre 6 puan artış olduğu ve bu artışın da tüm yaş gruplarında olduğu gözleniyor.

Cinsiyete göre sosyal medya ve haberleşme uygulamalarının kullanımı incelendiğinde ise kadınlar ve erkeklerin kullanım sıklığının farklılaştığı uygulamaların Instagram, Snapchat ve TikTok olduğu görülüyor. Kadınların kullanım sıklığı oranları, erkeklere göre Snapchat’te 14 puan, Instagram ve TikTok’ta ise 12 puan daha fazla. Erkeklerin kullanımda kadınları geçtiği uygulamalar ise Twitter ve tanışma platformları.

Paylaşılan bilgilere göre Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 55’i oyun oynamak için cep telefonunu tercih ediyor. Bu oran ile Türkiye’deki kullanıcılar anketin yapıldığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Araştırmaya göre market alışverişleri dijital ortama taşınıyor. Kullanıcıların yüzde 31’i ayda en az 1 kere market ve temel ihtiyaç alışverişlerini cep telefonlarından yaptığını paylaştı.

Ülkemizdeki telefon değiştirme sıklığı ise dövizdeki artış ve taksit düzenlemeleri nedeniyle 2017 yılına kıyasla azalmış durumda. 2017 yılında son iki yıl içinde telefon değiştirenlerin oranı yüzde 64’ten yüzde 58’e düştü. 

Raporda 2017 yılına göre en çok artış gösteren haberleşme yöntemleri olan internet üzerinden sesli ve görüntülü konuşmanın 5G’ye karşı duyulan ilgiyi de artırdığı değerlendirildi. Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 43’ü 5G altyapısına mümkün olan en kısa sürede geçmek istediklerini belirtirken, Avrupalı kullanıcıların sadece yüzde 16’sı mümkün olan en kısa sürede 5G’ye geçmek istediklerini ifade etti. Deloitte Global Mobil Kullanıcı Anketi 2019 araştırmasının tamamına buradan erişebilirsiniz.

Rakamlarla Türkiye

  • Telefonunu devamlı kontrol etme ihtiyacı hissedenler: yüzde 46
  • Aşırı telefon kullanımından dolayı fiziksel acı çekenler: yüzde 26
  • Günde en az bir kere Instagram’da vakit geçirenler: yüzde 49
  • Günde en az bir kere Twitter’da vakit geçirenler: yüzde 23
  • Oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenler: yüzde 55
  • Akıllı telefondan her gün oyun oynayanlar: yüzde 50
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.