NASA, bünyesinde taşıma kapasitesi yüksek roketler bulunduran ticari uzay şirketleriyle iş birliği yapacağını duyurdu. Ay'a daha yüklü kargolar göndermeyi planlayan NASA daha önce başka projelerde de çalıştığı SpaceX, Blue Origin ve Sierra Nevada Corporation'ın yanı sıra Ceres Robotics ve Tyvak Nına Satellite Systems ile ortaklık yapacak.
NASA'nın Commercial Lunar Payload Services programına katılacak olan şirketler, daha önce programa dahil edilen dokuz şirkete eklenmiş olacak. NASA'nın hedefi, bilimsel araçları taşımak konusunda birbirinden farklı yeteneklere sahip şirketle çalışarak Ay'a kargo gönderebilmek. Böylece 2024 yılında aya tekrar insan gönderilebilecek.
Commercial Lunar Payload Services programına yeni katılan şirketler, şimdiye kadar program kapsamında hizmet veren 9 şirketten daha ağır yükler taşımaya söz verdi. Programa dahil olan şirketlerin şimdiye kadar 10 kiloya kadar yük taşıma imkanına sahip olduğunu ekleyelim. Ancak programa yeni eklenen isimlerden bazıları Ay'a birkaç ton yük taşıyabileceğini öne sürdü.
Başkan Yardımcısı Mike Pence'in NASA'yı zorlamasıyla birlikte önümüzdeki 4 yıl içinde AY'a tekrar insan göndermeye hazırlanan kurum, Ay'ın çevresel faktörlerine yönelik daha fazla araştırma yapmayı planlıyor. Aynı şekilde bu yeni görev kapsamında sonraki görevlerde kullanılmak üzere yeni teknolojiler geliştirilmeye de odaklanılacak. Ay'a VIPER isimli yeni bir araç göndermeyi planlayan NASA, bu sayede Ay'ın güney kutbunda keşif yapabilecek. VIPER'ın güney kutbunda birikmiş olan potansiyel su buzu bulması bekleniyor. Bu sayede görevde olan insanlara da kaynak sağlanabilecek.
Blue Origin ayda kullanılmak üzere Blue Moon'u önerirken, SpaceX test sürecinde olan Starship uzay aracını kullanıma sunacağını belirtti. Ceres Robotics 2023 yılında aya inmeyi amaçlarken SNC 2022'de aya iniş için hazır olacaklarını açıkladı. Bu arada SpaceX'in en fazla yük taşıma kapasitesine sahip Starship gemisiyle öne çıktığını belirtelim. Starship'in Ay'a 2022'de iniş yapması bekleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap