Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın blockchain tabanlı kripto parası netleşmeye başladı

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında TCMB tarafından blockzincir tabanlı kripto para çıkarılırken, Türkiye'deki Fintek ekosistemi de desteklenmesi planlanıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın blockchain tabanlı kripto parası netleşmeye başladı

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda blockzincir tabanlı kripto para uygulamalarına da yer verildi. Yeni uygulamalar kapsamında Türkiye'de kullanılması için Rusya'nın SWIFT alternatifi SPFS mesajlaşma sistemi incelenirken, Türkiye'deki Fintek ekosistemi de desteklenmeye başlanacak. 

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Program'ında yer alan bilgilere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çıkaracağı Blockchain tabanlı kripto para biriminin uygulamaya konulacak. Buna dair ilk gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık, şimdi paylaşılan bilgilere göre ise yeni kripto para birimi için oluşturulacak Anlık Ödeme Sisteminin tasarım ve yazılım geliştirme aşamaları tamamlandıktan sonra test çalışmaları yürütülmeye başlanacak. 

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulacak

Fintek ekosisteminin desteklenmesi amacıyla yeni bir yol haritası çıkarılırken, bu yol haritasının uygulanma sürecinde koordinasyonu tek bir kamu kurumu tarafından gerçekleştirilecek. Bu noktada yol haritasının Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından uygulamaya konulacağını ekleyelim. 

Fintek ekosistemine yönelik mevzuat değişiklikleri için çalışamalar, Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney alanı ile yürütülecek. Bu çalışmaların yanı sıra Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin de kurulması planlanıyor. Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin kurulmasıyla birlikte 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da da değişiklikler yapılacak. 

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Finans Teknopark kuracak

Fintek Ekosistemine yönelik destekleri yeni bir Finans Teknopark kurulması takip ediyor. Finans Teknopark'ın Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından İstanbul FinansMerkezi bünyesinde kurulacağını ekleyelim.

Açık bankacılık hukuki alt yapısının güçlendirilmesi için AB Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 ile mevzuat uyumu sağlanırken, ödeme sistemlerinin gözetim ve denetimi de TCMB'ye bağlanacak. 

Ödeme sistemlerinin etkinliğin arttırılması için yeni düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra, Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.