Çin'in popüler deepfake uygulaması Zao, kullanıcıları istedikleri film karakterine dönüştürüyor

Kullanıcıların, yüzlerini film veya TV karakterleriyle neredeyse mükemmel bir şekilde değiştirmelerini sağlayan Zao, hızla ülkenin en çok indirilen uygulamalarından biri haline geldi.
Çin'in popüler deepfake uygulaması Zao, kullanıcıları istedikleri film karakterine dönüştürüyor

Daha önce "internetin korkulu rüyası" olarak tabir ettiğimiz deepfake videolarından size detaylı olarak bahsetmiştik. FaceApp'in bir anda yeniden popüler olması ve hemen akabinde benzer uygulamaların uygulama mağazalarındaki yerini alması, internet kullanıcılarının kendi fotoğraf ve videolarıyla oynamayı ne kadar sevdiğini bir kere daha bizlere kanıtladı. Şimdi de Çinli geliştiriciler, kısa bir süre sonra "moda" olabilecek bir deepfake uygulamasını yayına aldı; Zao.

Kullanıcıların, yüzlerini film veya TV karakterleriyle neredeyse mükemmel bir şekilde değiştirmelerini sağlayan Zao, hızla ülkenin en çok indirilen uygulamalarından biri haline geldi. Cuma günü yayına alınan uygulama, korku ütopyası yaratmaya yetecek teknolojinin keyifli işler için kullanılabileceğini de kanıtlıyor aslında. Uygulamanın nasıl çalıştığından da kısaca bahsedelim.

Zao nasıl çalışıyor?

Zao'yu indiren kullanıcılar, gözlerini kırptıkları, ağızlarını hareket ettirdikleri ve farklı yüz ifadeleri yaptığı bir dizi selfie çekiyorlar. Daha sonra bu selfie'ler uygulamanın, herhangi bir dizi ya da filmin bir sahnesine entegre ediliyor ve sanki kullanıcı o yapımın başrolündeymiş gibi bir video ortaya çıkıyor. Bahsi geçen yapımları hemen hemen herkes bildiği için Zao'nun çok büyük sıkıntılar yaratmayacağını söyleyebiliriz. Ancak yine de deepfake teknolojisi, diğer örneklerine baktığımızda büyük sorunları beraberinde getirebilecek güce sahip. Bu yüzden kullandığımız uygulamalara dikkat etmemiz ve mümkünse kullanım koşullarını en baştan okumuş olmamız gerekiyor.

Zao şu anda uluslararası kullanıma çok uygun değil. Zira uygulamada sadece Çince dil seçeneği bulunuyor, İngilizce bile mevcut değil. Uygulamayı denemek için indirdiğimde birkaç adımdan sonra devam edemedim, çünkü ikonlar bile tam olarak ne olduğunu anlamaya yetmiyor. Fakat Çince biliyorsanız ve deepfake videolara meraklıysanız, gördüğümüz örneklerden yola çıkarak Zao'nun bu ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacağını söyleyebiliriz.

Bunların yanında uygulamanın eleştirilere maruz kaldığını ve bu yüzden şartlarına güncellemeler getirdiğini de belirtelim. Ayrıca yetkililerin söylediğine göre uygulamaya yüklenen hiçbir fotoğraf uygulamanın datasında kalmıyor, anında siliniyor. 

Eğer gizlilik ayarları sizi tatmin ediyorsa ve Zao'yu denemek istiyorsanız uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.