İnternetin korkulu rüyası: Gerçek zannedilen deepfake videoları

Gelişen teknoloji yöntemleri, her türlü sahteciliğin daha kolay bir şekilde ortaya çıkmasına ve sosyal medya kullanımının artması da sahte haberlerin hızla yayılmasına ortam sağlıyor. 
İnternetin korkulu rüyası: Gerçek zannedilen deepfake videoları

Her ne kadar teknoloji günden güne gelişiyor olsa da bu kimi zaman korkutucu boyutlara ulaşabiliyor. Belki hatırlarsınız, geçtiğimiz günlerde bir DeepNude adlı bir uygulama yayına alınmıştı ve bu uygulama kişilerin -özellikle kadınların- normal fotoğraflarını çıplak hale getiriyordu. Korkunç olarak nitelendirebileceğim bu uygulama, akşam saatlerinde popüler olmuş ve ertesi sabah yayından kaldırılmıştı. Kendi adıma söylemem gerekirse uygulamanın yayından kaldırılmasının oldukça mantıklı olduğunu düşünüyorum. Zira uygulama ile oluşturulan fotoğraflar, istenmeyen sonuçları doğuracak ve belki de en yakınımızdaki insanları bile huzursuz edecekti.

Sosyal medyadaki "sahte" seviciliği

Aslında aynı şeyi geçtiğimiz haftalarda bir anda popüler olan FaceApp uygulamasında da yaşadık. Kişilerin fotoğraflarını yapay zeka yardımıyla yaşlandıran uygulama ile çeşitli dolandırıcılık haberleri ortaya çıktı. FaceApp ile ortaya çıkardığı yaşlandırılmış fotoğrafıyla sahte satılık ilanları veren, bu yöntemle çok sayıda kişiyi dolandıran bir adam yakalanmasının ardından "Onlar da inanmasaymış." gibi bir cümle kurmuştu. Bu tarz haberler başımıza gelmediği zaman komik olsa da aslında o kişiye inanları suçlamak da bir o kadar yersiz. Çünkü gelişen teknoloji yöntemleri, her türlü sahteciliğin daha kolay bir şekilde ortaya çıkmasına ve sosyal medya kullanımının artması da sahte haberlerin bir anda yayılmasına fazlasıyla ortam sağlıyor. 

Deepfake nedir?

İnternette fazlasıyla karşımıza çıkan sahte videolar ise kişilerde ciddi anlamda kafa karışıklığı yaratıyor. Hatta öyle ki haberciler bile bu sahte videoların gerçek olup olmadığını anlayamıyor ve sahte videoları haber bültenlerine taşıyorlar. Vaziyet böyle olunca izleyenler de gerçekten neye inanacağını şaşırıyor. Bu videoların nasıl oluştuğundan biraz bahsedelim. Deepfake ile oluşturulan bu videolar tamamen yapay zeka ve makine öğrenimini kullanıyor. Videolarda yer alan kişilerin dudak hareketleri ve mimikleri makine öğrenimi ile algılanıyor. Yapay zeka elde edilen bu verileri işliyor ve videoda yer alan kişiye özel bir algoritma oluşturuyor. Bu algoritma da kendisine verilen görselleri aynı mimikler ve ifadelerle güncelliyor. Görsel, kusursuz diyebileceğimiz bir şekilde videodaki gerçek kişiymiş gibi işleniyor, akabinde ise videodaki yüz değiştirilmiş oluyor. 

Dilerseniz deepfake videolarının ne denli ürkütücü olabileceğini örnekleyen videolara göz atalım.

Obama'nın kamu hizmeti duyurusu

BuzzFeed ve komedyen Jordan Peele tarafından After Effects CC ve FakeApp kullanılarak üretilen bu videoda görüldüğü gibi, kaynağın sesi ve jestleri taklit ediliyor. Peele'in ağzını Obama'nın ağzının üzerine yapıştırılıyor ve eski başkanın çenesini Peele'in ağız hareketleri ile değiştiriyorlar. Daha sonra sahneyi 50 saatten fazla otomatik işlemden geçirmek için FakeApp kullanıyorlar. Sonuçta ise karşımıza Obama'nın aslında söylemediği sözlerden oluşan bir sahte konuşması çıkıyor. Özellikle politikacıların ve sanatçıların deepfake videolarından nasibini aldığını söylersek yanılmamış oluruz.

Mark Zuckerberg açık açık konuşuyor

Sanatçı Bill Posters, Haziran ayında Facebook’a ait Instagram’da bu gönderiyi yayınladı. Video, Mark Zuckerberg’in platformun kullanıcılarının “sahibi olma” durumuyla övündüğünü gösteriyor. Özellikle son zamanlarda kişisel verilerin korunması sıkıntılarıyla yüz yüze olan ve birçok kullanıcısını bu sebepten kaybeden Facebook'a ironi niteliğindeki video, uzunca bir süre gündemde kaldı. Instagram videoyu kaldırmadı, çünkü videoda deepfake hashtag'leri bulunuyordu ve videonun eğlence amaçlı olduğundan bahsedildi. 

SNL ve Donald Trump

Saturday Night Live'da oyuncu Alec Baldwin'in ABD Başkanı Trump'ı canlandırdığı video, derpfakes adlı bir YouTube kullanıcısı tarafından gerçek Trump'a entegre edildi ve ortaya aşağıdaki gibi bir video çıktı. Videonun orijinal hali daha önce SNL'de yayınlandığı için kimsenin inandığını sanmıyoruz ama oldukça gerçekçi bir video olduğunu da belirtmemiz gerek.

Al Pacino ve Arnold Schwarzenegger aynı bedende

Deepfake, doğru kullanıldığı zaman oldukça keyifli videolar da ortaya çıkabiliyor. Conan O'Brien'ın programına katılan Bill Hader, Al Pacino ve Arnold Schwarzenegger'in taklitlerini başarılı bir şekilde yaparken Ctrl Shift Face adlı YouTube kullanıcısı Bill Hader'ın yüzünü sırasıyla Pacino ve Schwarzenegger'e çeviriyor ve gerçeği anlamak neredeyse imkansız hale geliyor. Ctrl Shift Face'in bu konuda oldukça başarılı videoları olduğunu hatırlatalım. Hepsine buradan göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak teknoloji günden güne gelişmeye, aynı oradan internet de daha korkutucu bir hal almaya başlıyor. Belki çok basit bir tavsiye olacak, ancak sosyal medyada her gördüğünüze inanmayın derim. 

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.