200 milyar dolarlık "alternatif et" sektörünün popüler girişimleri

200 milyar dolarlık alternatif et sektöründe birer ısırık alan girişimlere göz atalım.
200 milyar dolarlık

Sebze bileşenlerinden et üreten Beyond Meat, geçtiğimiz nisan ayında halka arzını gerçekleştirdi. Nasdaq'ta satışa açılan ve halka arzından kısa bir süre sonra değerlemesi 3 milyar doları geçen ve şimdilerde 10 milyar dolara ulaşan Beyond Meat ile birlikte "alternatif et" sektöründe oldukça önemli girişimler bulunuyor.

200 milyar dolarlık alternatif et sektöründen birer ısırık alan girişimlere göz atalım.

Impossible Foods

Kuruluş tarihi: 2011

Aldığı toplam yatırım: 688 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Bill Gates, Kal Penn, Katy Perry, Jaden Smith, Jay-Z, Serena Williams, Will.i.am

Nereden alınır: Burger King, White Castle, Little Caesar's

Impossible Foods, bitki bazlı burgerini soya proteininden üretiyor. Şirket yaklaşık 700 milyon dolar yatırım aldı ve Wall Street Journal, şirketin değerlemesinin yaklaşık 5 milyar dolara ulaştığını söylüyor. Oakland merkezli Impossible Foods, başlangıçta ülke çapında kıtlıklara neden olmak için kuruldu. Daha sonra şirket, genetiği değiştirilmiş soyadan protein içeren yeni tarifi ile daha yalın ve ızgara yapmanın daha kolay olduğu bir burger elde etti.

Beyond Meat

Kuruluş tarihi: 2009

Aldığı toplam yatırım: Halka arzından önce 122 milyon dolar ve halka arzdan 38,5 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Bill Gates, Biz Stone, Tyson Foods

Nereden alınır: Carl's Jr., Dunkin Donuts, Del Taco, Whole Foods, Safeway, Kroger

Los Angeles merkezli Beyond Meat, etlerini sebze bileşenlerinden üretiyor. Rakibi Impossible Foods gibi, Beyond Meat ürünleri de çeşitli restoranlarda mevcut ve erken kıtlık için önlem almak üzere geliştiriliyor. Şirket yukarıda da bahsettiğimiz gibi şimdi yaklaşık 10 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.

Just

Kuruluş tarihi: 2011

Aldığı toplam yatırım: 220 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Marc Benioff, Jerry Yang, Khosla Ventures

Nereden alınır: Ralphs, Vons, Whole Foods, Safeway, Kroger

Eski adı Hampton Creek olan Silikon Vadisi girişimi Just da sebze bileşenlerinden et üretiyor. Ancak Just'ın yaptığı iş biraz daha farklı. Zira girişim, et üretmek için hem sebzeyi hem de laboratuarda yetiştirilen ve "temiz et" olarak adlandırılan hayvan hücrelerinden yapılmış gerçek eti kullanıyor. 

Memphis Meats

Kuruluş tarihi: 2015

Aldığı toplam yatırım: 20 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Richard Branson, Tyson New Ventures

Memphis Meats, hayvan hücrelerinden gerçek tavuk, ördek ve sığır eti ürünleri üretmeyi amaçlayan birkaç girişimden biri. Memphis, etini yapmak için gen düzenleme aracı Crispr'i kullanıyor. Bu alandaki şirketlerin hiçbirinin henüz bir ürünü ticarileştirmediğini de belirtelim.

Aleph Farms

Kuruluş tarihi: 2017

Aldığı toplam yatırım: 14 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Cargill

İsrail'de kurulan Aleph Farms, biyoteknoloji yönetimiyle kendi bifteğini üretiyor. Girişim, bir tavuk göğsüne veya bir domuz rostosuna benzeyen çeşitli, üç boyutlu plakalar oluşturuyor.

Mosa Meat

Kuruluş tarihi: 2013

Aldığı toplam yatırım: 9 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Merck, Bell Foods, Sergey Brin

Hollandalı bilim adamı olan Mark Post tarafından kurulan Mosa Meat, 2013 yılında hayvan hücrelerinden ilk gerçek et burgeri üretti. Post'un ürettiği burgerin fiyatı ise 330 bin dolardı. Şu anda burger başına üretim maliyetinin 10 dolara düşürülmesi planlanıyor. 

Finless Foods ve BlueNalu

Kuruluş tarihi: 2017

Aldığı toplam yatırım: 3,5 milyon dolar (Finless Foods) ve 4,5 milyon dolar (BlueNalu)

Berkeley merkezli Finless Foods ve San Diego merkezli BlueNalu, mavi fin orkinos hücrelerini baharatlı orkinos rulolarının bileşenlerine dönüştürüyor. 

New Age Meats

Kuruluş tarihi: 2018

Aldığı toplam yatırım: 250 bin dolar

San Francisco merkezli New Age Meats de hayvan hücrelerinden gerçek et elde etmeyi hedefliyor. Girişim, et üretirken hem yağ hem de kas hücrelerini kullanıyor.

Meatable

Kuruluş tarihi: 2018

Aldığı toplam yatırım: 4 milyon dolar

Meatable, hücrelerden gerçek et elde etmek için çalışan başka bir Hollandalı girişim. Girişim, et üretimi sırasında doğal olarak üreyen özel bir tür kök hücre kullanarak serumdan uzak durduğunu söylüyor.

 

Wild Earth

Kuruluş tarihi: 2017

Aldığı toplam yatırım: 12 milyon dolar

Önemli yatırımcılar: Peter Thiel, Mark Cuban, Mars Veteriner

Nereden alınır: ABD çapında çeşitli evcil hayvan dükkanları

Wild Earth, mantar benzeri organizma olan koji kullanarak bitki bazlı köpek maması üretiyor. İnsanların yemesine uygun bir üretim yapmasa da Wild Earth'in üretim süreci işleyişi de diğer girişimlere benziyor.

Naturansa

Kuruluş tarihi: 2016

Önemli yatırımcılar: Draper University (Tim Draper), Ahu Serter, Şule Mene, Deniz Alexandra Duygu, Abdulrahman AlJiffry

Naturansa listedeki tek yerli girişim. TechCrunch'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği Startup Battlefield MENA 2018'in finalistlerinden olan Naturansa, tüketici öncesi gıda atıklarının ayrıştırılması yoluyla yetiştirilen, yenilebilir böceklerden yüksek kalitede protein üreten bir girişim olarak faaliyet gösteriyor. Girişim, günümüz ve gelecek problemlerinden olan mevcut protein kaynaklarının sağlık, verimlilik ve sürdürülebilirlik konularında sebep olduğu problemlere alternatif üretiyor.

Naturansa'nın kurucusu Esra Serbes'in 23 Ekim 2019'da gerçekleşecek olan Webrazzi Summit 2019'da konuşmacı olacağını da belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.