YouTube'un telif başvuru sürecini değiştirmesi, engellenen içeriklerde artış yaratabilir

Telif hakkı sahipleri videoyu platformdan tamamen engelleyebilme ve videoyu platformda tutarak içerik üreticisinin video üzerinden gelir elde etmesini engelleyebilme seçeneklerine sahip olacak.
YouTube'un telif başvuru sürecini değiştirmesi, engellenen içeriklerde artış yaratabilir

YouTube Telif haklarına yönelik başvuru sistemini video içerik üreticiler için daha adil yapmak adına değiştirdiğini duyurdu. Ancak yapılan bu değişiklik daha fazla videonun tamamen platformdan engellenmesi sonucunu doğurabilir. 

YouTube'daki içerik üreticiler uzun süredir plak şirketlerinin telif başvuruları nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Videolarında müziğin küçük bir parçasının belirmesi telif hakkı ihlaline girdiği gibi bu müziğin vlog esnasında arkadan geçen bir arabanın radyosundan gelmesi dahi problem olabiliyor. 

YouTube'un yaptığı değişiklikle eklediği yeni kurallar, telif hakkı talebinin yukarıda bahsettiğimiz durumlarda geçerli olmasının önüne geçmiyor. Ancak şirket, telif hakkı sahibini gelir elde etmeye teşvik ederek, daha az videonun kaldırılmasını hedefliyor. 

Artık bir telif hakkı sahibi, müziğin çok küçük bir parçası için manuel olarak başvuru yaptığında veya yapılan başvuruya ait müzik video içinde istem dışı kullanılıyorsa, telif hakkı sahibi bu videoya alınan reklamlar üzerinden gelir elde edemeyecek. Telif hakkı sahipleri iki seçeneğe sahip olacak. İlk seçenekte videoyu platformdan tamamen engelleyebilecek olan telif sahipleri, ikinci seçenekte videoyu platformda tutarak içerik üreticisinin video üzerinden gelir elde etmesini engelleyebilecek. 

Bu arada bu yeni kuralların yalnızca ses dosyalarına dair telif hakkı başvurularında geçerli olduğunu belirtelim. Dolayısıyla videoların kısa klipleri, bu kapsamın dışında kalıyor. 

Yayına alınan bu yeni kurallar sayesinde şirket, içerik üreticilerin plak şirketleri tarafından eskisi kadar rahatsız edilmeyeceğini düşünüyor. Her ne kadar telif sahipleri, içerik üreticisinin video üzerinden gelir elde etmesini engellenmesini tercih edebilecek olsa da, durum tam tersi şekilde videoların tamamen engellenmesiyle sonuçlanabilir. 

Hatta YouTube da konuyla ilgili paylaştığı blog gönderisinde yeni kurallar kapsamında daha fazla engellenen içerikle karşılaşabileceklerinin bilincinde olduğunu ifade ediyor. 

İçerik Üreticilerin tüm bu süreçte söz sahibi olamaması dikkat çekerken, YouTube'un yakın zamanda güncellediği içerik üreticisi araçlarında manuel telif hakkı başvurularına yönelik detaylı bir kısmın da yer aldığını hatırlatalım. 

YouTube’un içerik üreticileri ürün yönetimi direktörü David Rosenstein ise telif hakkı sahipleriyle içerik üreticileri arasındaki kazanç dengesini oturtmaya çalıştıklarını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.