Türkiye girişim ekosistemine odaklanan "The State of Turkish Startup Ecosystem 2019" raporu yayınlandı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Startups.watch Türkiye’yi merak eden yabancı yatırımcılar, iş adamları ve girişimciler için hazırladığı "The State of Turkish Startup Ecosystem 2019" isimli raporu yayınladı.
Türkiye girişim ekosistemine odaklanan

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Türkiye’yi merak eden yabancı yatırımcılar, iş adamları ve girişimciler için hazırladığı "The State of Turkish Startup Ecosystem 2019" isimli raporu yayınladı. Ülkemizdeki girişim ekosistemini detaylı olarak ele alan rapor içerisinde hızlandırıcılardan ortak çalışma alanlarına, Teknoparklardan girişim dostu şirketlere kadar pek çok detay yer alıyor.

Startups.watch'un hazırladığı raporda yer alan bilgilere göre ülkemizdeki hızlandırıcı sayısı her geçen gün artıyor. 2010 yılında 7 olan hızlandırıcı sayısı her yıl düzenli olarak artarak 2018 yılında 43'e kadar yükseldi. Ortak çalışma alanları da tıpkı hızlandırıcılar gibi her geçen gün arttı.

Paylaşılan bilgilere göre 2010 yılında ülkemizde sadece 1 tane ortak çalışma alanı bulunuyordu. 8 yıl içinde ise ülkemizdeki ortak çalışma alanı adedi 41'e kadar çıktı. Ülkemizdeki girişim ekosisteminde ortak çalışma alanlarının oldukça popüler olduklarını ve aktif bir şekilde kullanıldıklarını da ekleyelim.

Ülkemizdeki Teknopark macerası ilk olarak 2001 yılında başladı. Şu an için ülkemizde 81 tane Teknopark bulunuyor. Söz konusu Teknoparklarda ise toplamda 5 bin 334 girişim yer alıyor. Bu şirketlerin 2018 yılında elde ettiği gelir bir önceki yıla oranla yüzde 23,1 oranında da yükseldi. 

Raporda değinilen bir başka konu ise hükümetin KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlarla ülkemizdeki girişim ekosistemine verdiği destek. Ülkemizdeki özel şirketler girişim ekosistemine büyük bir destek de veriyor. Şirketler tarafından oluşturulan girişim sermayesi yatırım fonu sayısı 2010 yılında sadece 2'ydi. 2018 yılında ise ülkemizde 25 adet girişim sermayesi yatırım fonu bulunuyor.  

Raporda paylaşılan bilgilere göre ülkemizde 471 adet melek yatırımcı ve 15 adet melek yatırım ağı bulunuyor. Yapılan yatırımlara baktığımızda ise 2019 yılının ilk çeyreğinde Türk girişim sermayesi yatırım fonları 34,3 milyon dolar yatırım yapıldığını görüyoruz. Rapora göre 2018 yılında ülkemizdeki girişimler 1 milyar 121 milyon dolarlık exit yaptı. 

Ülkemizdeki yapılan önemli exitlere baktığımızda ise karşımıza Trendyol, Yemeksepeti, Opsgenie, Gram Games, Gittigidiyor ve Markafoni gibi önemli girişimler çıkıyor. Girişim sermayesi yatırım fonları, melek yatırımcılar ve melek yatırım ağları 2017 yılında toplamda 112,2 milyon dolar yatırım yaptı.

2018 yılında ise bu meblağ 112,2 milyon dolardan 58,7 milyon dolara kadar düştü. 2018 yılında yapılan yatırımların yüzde 89'unun tohum yatırımları olduğunuda ekleyelim. T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Startups.watch tarafından hazırlanan "The State of Turkish Startup Ecosystem 2019" isimli raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.