MIT yapay zeka tabanlı 3D örgü tasarımları üzerinde çalışıyor

MIT'nin Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yürütülen çalışma kapsamında InverseKnit ve CADKnit isimli iki yeni sistem tanıtıldı.
MIT yapay zeka tabanlı 3D örgü tasarımları üzerinde çalışıyor

3D baskı makinelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte tekstil alanında yapılan çalışmalar da artış göstermeye devam ediyor. Özellikle Thingiverse ve Shapeways gibi platformlar üzerinden 3D ürün veritabanına erişebilen kullanıcılar, GoPro aksesuarlarından düzenleyicilere, star wars modellerinden replikalara kadar birçok ürüne sahip olabiliyor.

Tüm bu detaylı ürün gamına rağmen, konu tekstil olduğunda kullanıcılar mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor.  MIT'deki araştırmacıları ise herkesin kendi giysisini üretmesine yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. Kullanıcıların örgüden giysiler üretmesini sağlayan çalışma, MIT'nin Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yürütülüyor. 

Araştırmanın lideri bilgisayar mühendisi Alexandre Kaspar, iki yeni makale yayınlayarak yazılımı detaylı bir şekilde aktardı. Makalelerden biri InverseKnit isimli bir sistemi ele alırken, diğeri CADKnit ismindeki yeni bir tasarım yazılımını tanıtıyor. InverseKnit, örgü ürünlerinin fotoğraflarından paternlerini tarayıp otomatik olarak üretebiliyor. CADKnit ise örgü ya da tasarım deneyimi olmayan insanların şablonları hızlıca kişiselleştirebilmesini sağlıyor. Kullanıcılar CADKnit üzerinden şablonların bedenini, tasarımını ve detaylarını kolayca değiştirebiliyor. 

Aslında yıllardır evde örgü yapanların kullanımına açık olan bu modeller, bir örgü makinesiyle de kullanılabiliyor ancak tasarım yapabilmek için yeterli teknik bilgiye sahip olmak gerekiyor. Bu noktada CADKnit ve InverseKnit hem tasarım sürecini hem de makine örgüsününü 3D baskı kadar erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Araştırmanın lideri Kaspar, yazılımın ticarileşmesi halinde örgünün bir hizmet olarak sunulacağını ön görünüyor. Bu yeni teknoloji sayesinde moda tasarımcılarının makineler için örgü modeli tasarlama süreci kolaylaşırken, üretim süreçlerinde ortaya çıkan atık oranı da azalabilir. 

Bu arada dijital örgü makinesi Kniterate'in CADKnit ve InverseKnit ile iş birliği yapabileceğini belirtelim. Hobi olarak örgü ile ilgilneneler ve küçük işletmeler için örgü makinesi üreten şirket, proje lideri Kaspar ile örgü ürünlerinin kişiselleştirilmesini daha erişilebilir yapmak üzerine görüşmelere başlamış durumda. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.