G7 ülkeleri, dijital para birimleri için sıkı düzenlemeler yapılmasını istedi

Fransa’da bir araya gelen G7 ülkeleri yetkilileri, hem son dönemde gündemde olan Facebook’un plan aşamasındaki kripto para birimi Libra’yla hem de diğer kripto para birimleriyle ilgili yorumlarda bulundu.
G7 ülkeleri, dijital para birimleri için sıkı düzenlemeler yapılmasını istedi

Fransa’da bir araya gelen G7 ülkeleri yetkilileri, hem son dönemde gündemde olan Facebook’un plan aşamasındaki kripto para birimi Libra’yla hem de diğer kripto para birimleriyle ilgili yorumlarda bulundu. Yetkililer, Facebook’un Libra projesinin ciddi endişe yarattığını ve hayata geçirilmesi halinde küresel ekonomiyi sarsmaması için çok sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Fransa’nın dönüşümlü başkanlığı altında düzenlenen G7 görüşmelerinde bir basın toplantısında konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, temsil ettiği grubun üyelerinin, özel firmaların devletler gibi para birimine sahip olup aynı şekilde kontrol edilmemesi fikrine tamamen karşı olduğunu söyledi. Le Maire, özel şirketlerin kendi para birimlerini demokratik kontrol olmadan ihraç etmelerini kabul etmeyeceklerini de sözlerine ekledi. Ayrıca diijital alanda benzer çeşitli uygulamaların gündeme geldiğini ancak bu tür adımların ciddi anlamda sistematik endişeler yarattığını belirtti.

Hükümetler, büyük teknoloji şirketlerinin para verme gibi devletlere ait olan alanları ele geçirmesinden endişe duymaya başlıyor. Facebook'un 18 Haziran'daki Libra duyurusu, sosyal ağların ötesine geçme ve e-ticaret ile küresel ödemelere geçme çabalarını ortaya çıkıyor. G7, Facebook'un dijital para konusundaki isteklerinin yalnızca para ve bankacılık politikaları üzerindeki kontrollerini zayıflatmayacağı aynı zamanda güvenlik riskleri doğurabileceğinden endişe duyuyor.

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyelerinden Benoit Coeure, konuyla ilgili olarak bu tür uygulamaların ödemelerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması gibi olumlu etkileri olabileceğini, ancak özellikle dolandırıcılık, terör, özel bilgilerin korunması, adil rekabet ve vergi mükellefliği konularında risk unsuru oluşturduğunu söyledi.

G7'nin ayrıca Google, Amazon, Facebook veya Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin, fiziksel olarak orada bulunmadan bile para kazandıkları ülkelerde vergilendirilebileceğini kabul ettiğini belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.