Donald Trump'ın açıklamasından sonra Facebook, Libra'nın çalışma prosedürünü anlattı

Facebook yetkilileri, Libra'yla ilgili vergilendirme, para aklama ve nakde dönüştürme sorularını açıklığa kavuşturdu
Donald Trump'ın açıklamasından sonra Facebook, Libra'nın çalışma prosedürünü anlattı

ABD Başkanı Trump'ın Bitcoin'i ve Facebook Libra'yı hedef alan açıklamasından sonra Facebook doğrudan Trump'a cevap vermek yerine, basın mensuplarına Libra'nın çalışma prosedürünü anlattı. 

Hatırlarsanız Trump, açıklamasında Libra'nın sürekliliğe veya güvenilirliğe sahip olmadığını belirterek Kontrolsüz Kripto Varlıklarının, uyuşturucu ticareti ve diğer yasa dışı faaliyetler de dahil olmak üzere yasadışı davranışları kolaylaştırabileceğini söylemişti. 

Blockchain Association Trump'a doğrudan cevap vermeyi tercih ederken, bir Facebook sözcüsü Libra'nın çalışma prensibini detaylandırarak Libra Association'ın tüketicilerle etkileşime girmeyeceğini veya bir banka olarak konumlanmayacağını dile getirdi. 

Trump'ın Libra'nın ve diğer kripto para birimlerinin Bankacılık Düzenlemeleri'ne uyum sağlaması gerektiği yönündeki açıklamasına ise Facebook, Libra'nın var olan finansal sistemlere uyum sağlayacağını hatırlattı. 

Facebook'un Calibra Cüzdanı ABD'de yasaklanırsa başka bölgelerde faaliyete girecek mi? 

Facebook'un veri güvenliği konusundaki olumsuz itibarı, hangi kanattan olursa olsun Senato'daki birçok politikacının Libra'ya şüphe ile yaklaşmasına sebep oldu. Calibra'nın ürün Başkan Yardımcısı Kevin Weil Facebook'un küresel olarak kullanıma açmak istediği bu yeni sanal cüzdanın yasal düzenlemelere uyum göstereceğini ifade ediyor. Aynı şekilde cüzdanın sadece yasal düzenlemelerin müsade ettiği pazarlarda faaliyet göstereceğini de belirtiyor. 

Yasa koyucularla işbirliği içinde olduklarını belirten Weil, yine de ABD'nin Calibra'yı yasaklaması durumunda dünyanın geri kalan ülkelerinin de benzer bir tavır gösterecepini düşünmekte. Bu durumu ilerleyen bir süreç olarak değerlendiren Weil, gelecek hafta Facebook'un Kripto para birimi girişiminin yöneticisi David Marcus'un Senato'nun komitesine ifade vererek şirketin Libra odağıdaki planlarına ve veri güvenliği konusundaki kaygılara yönelik soruları yanıtlayacağını hatırlatıyor. 

Kullanıcılar Libra'yı nasıl satın alacak ve nasıl bozduracak? 

Daha önce de sizlere aktardığımız üzere Facebook'un sanal para birimi Libra, Calibra uygulaması üzerinden kullanılmasının yanı sıra Messenger ve WhatsApp üzerinde de kullanılacak. Tüm bu uygulamalar üzerinde banka hesaplarınız ve Vatandaşlık Kimliğiniz, dolandırıcılık karşıtı doğrulama uygulaması Know Your Customer (KYC) vasıtasıyla doğrulanabilecek ve bu sayede Libra alıp satabileceksiniz. 

Başkan Trump'ın da dikkat çektiği Libra'nın bankaya sahip olmayan kişileri modern finansal  bir sisteme taşıması konunsunda ise Weil, Libra'nın açık bir ekosistem olduğunu belirterek Libra Association'ın iznine ihtiyaç duymadan her hangi bir borsa işletmesinin ya da girişiminin Libra'yı destekleyebileceğini belirtiyor. Gelişmekte olan pazarların kripto para borsaları üzerinden Libra'yı satın alabileceğini söyleyen Weil, bunun yanı sıra şirketin yerel borsalarla, perakende işletmeleriyle ve döviz bürolarıyla da iş birliği yapacağını da dile getiriyor. 

Libra dolandırıcılığı ve para aklamayı nasıl engelleyecek? 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Facebook, banka hesabı olmayan kişilerin de Libra'yı kullanmasını istediği için büyük oranda bir kimlik doğrulama sonunu gündeme taşıyor. Weil ise mülteci kamplarında kimliği olmayan kişilere dahi hizmet vermek istediklerini vurguluyor. Weil, b u nedenle Libra ekosistemine katılmak isteyenler için tek seçenek olarak Calibra'yı sunmak yerine yerel tedarikçilerle çalışılacağını ifade ediyor. Yerel tedarikçilerin kimlik doğrulama için yüzyüze görüşmek veya KYC gibi kendilerine ait yöntemleri olduğunu dile getiren Weil, bu noktada tek cüzdanın Calibra olmayacağını ekliyor. 

Libra nasıl vergilendirilecek? 

Libra Association'ın İdari Yöneticisi Dante Disparte, dijital varlıkların vergilendirilmesinin hem yerel yönetimler seviyesinde hem de hükümet seviyesinde gerçekleştirileceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra Disparte, Libra Blockchain kullanan birçok cüzdanın ve finansal hizmet tedarikçisinin dijtal varlıkları hesaplama ve vergilendirme konusunda yeni araçlar üreterek bu süreci kolaylaştıracağını düşünüyor. 

ABD Hükümetinin Libra'daki finansal işlemlerin nasıl vergilendireceğine dair sorulara ise, bu sürecin henüz dünyanın hiçbir yerinde netleşmediği cevabını veriyor. Facebook'un Blockchain Ekonomisti Christian Catalini ise Libra'da gerçekleşen satış işlemlerinde, kredi kartı ödemelerinde uygulanan vergilendirme usülünden faydalanılacağını belirtiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.