Apple'ın WWDC 2019'da duyurduğu tüm yenilikler

Dün San Jose'de gerçekleşen Apple'ın WWDC 2019 etkinliğini kaçıranlar içim tvOS 13'ten WatchOS 6'ya, iOS 13'ten iPadOS'a, MacOS Catalina'dan Mac Pro'ya kadar tüm yenilikleri tek bir yerde topladık.
Apple'ın WWDC 2019'da duyurduğu tüm yenilikler

Dün San Jose'de gerçekleşen Apple'ın WWDC 2019 etkinliğinde tvOS 13'ten WatchOS 6'ya, iOS 13'ten iPadOS'a, MacOS Catalina'dan Mac Pro'ya kadar bir çok yenilik duyuruldu. Gelin, bu yenilikleri hep birlikte inceleyelim. 

tvOS 13

  • tvOS 13 ile birlikte Apple TV 4K yeni bir Ana Sayfaya kavuşurken, çoklu kullanıcı özelliği de kazanıyor. Apple TV'nin Apple Arcade'i desteği artarken, Apple Arcade de Xbox One S ve PlayStation DualShock 4 kumandalarını desteklemeye başlıyor. tvOS 13 ile birlikte gelen yeni ekran koruyucular için “Mavi Gezegen” belgeselini hazırlayan BBC Ulusal Tarih Birimi ile iş birliği yapan Apple, kullanıcılara az keşfedilmiş yerlerden deniz altı çekimleri sunuyor.

iPadOS

  • Apple'ın, iPad'e özel işletim sistemi yeni iPadOS'un ana sayfasında daha fazla araç yer alıyor.

  • iPadOS ile birlikte iPad'e daha fazla multi-tasking özelliği ekleniyor. iPadOS sayesinde Widget'lar ekrana sabitlenebilirken, Slide Over özelliğinde birden fazla uygulama kullanılabiliyor.

  • iPad kullanıcıları artık Split View’a gelen güncellemeler sayesinde aynı uygulama üzerinde aynı anda birden fazla dosya ve belgeyle çalışabiliyor veya Slide Over’daki uygulamaları hızla görüp bunlar arasında geçiş yapabiliyor.
  • Yeni iPadOS ile Safari'ye de yeni özellikler eklendiğini belirtelim. Desktop class browsing özelliği kazanan Safari bundan sonra kullanıcılara mobil yerine masaüstü görünümü otomatik olarak getirecek. iPadOS, web sitelerinin masaüstü sürümlerini otomatik olarak iPad ekranına göre ölçeklendiriyor ve dokunarak kullanmaya uygun hale getiriyor. Böylece Google Docs, Squarespace ve Wordpress gibi web uygulamaları iPad’deki Safari üzerinde verimli bir şekilde çalışabiliyor
  • Aynı şekilde Safari'ye eklenen özellikler arasında indirme yöneticisinin yer aldığını belirtmekte fayda var.  Safari ayrıca indirme yöneticisi ve 30 yeni klavye kestirmesi gibi önemli yeniliklere ve sekme yönetiminde iyileştirmelere yer veriyor. 
  • Bu arada Apple Pencil'ın aksiyon alma hızının arttığını da belirelim. Eskiden 20 ms. olan eyleme geçme aralığı 9 ms 'e inmeyi başardı. Apple Pencil'ın gelişen mark-up özellikleriyle birlikte ekran görüntüsü alırken sadece belli bir sayfayı değil artık tüm dokümanı tarayabiliyorsunuz. Kullanıcıların Apple Pencil’ı ekranın köşesinden kaydırarak web sayfalarının, belgelerin veya e-postların tamamını işaretleyip gönderebildiğini de ekleyelim.

  • Son olarak Apple'ın, iPad'e bir Macbook deneyimi getirdiğini söyleyebiliriz. Artık kullanıcılar iPad'de Cursor'ı kolayca oynatabilecek ve 3 parmakla kopyala, yapıştır yapabilecek. Hatta kullanıcılar hata yaptığında undo özelliğinde de faydalanabilecek. 

MacOS Catalina

  • macOS Catalina ile birlikte iTunes yerine gelen 3 yeni uygulama duyurdu. Bu yenilik kapsamında müzik, TV ve Podcast uygulamaları yayına alınacak.

  • Yeni Sidecar özelliği sayesinde kullanıcılar iPad'lerini Mac'in ikinci ekranı olarak kullanabiliyor. Hatta bu sayede kullanıcılar, uzaktan çizim yapabiliyor.

  • MacOs Catalina ile birlikte yayına alınacak olan Project Catalyst, gelişitiricilerin iOS uygulamalarını Mac uygulamasına dönüştürmesini kolaylaştırıyor.
  • MacOS Catalina kapsamında duyurulan diğer yenilikler ise güvenlik odağında. Kullanıcılar Find My uygulamasıyla çalınan Maclerinin yerini kolayca bulabilecek ve Activation ile Maclerini başkalarının erişimine tamamen kapatabilecek. 

Mac Pro

  • Yeni Mac Pro, profesyoneller için tasarlanan özel bir Apple ürünü olarak konumlanıyor.  Yuvarlak hatlarını geride bırakan Mac Pro, bu sefer Tower yani kule tipi olarak andığımız klasik kişisel bilgisayar tasarımı ile öne çıkıyor. 

  • Yeni Mac Pro'nun 28 çekirdekli Intel Xeon işlemciye sahip olabildiğini belirtelim. Bununla birlikte cihaz, 1.5 TB'a kadar RAM desteği de sağlayabiliyor. Üstelik bunun için tam 12 adet slot Mac Pro'da mevcut.
  • Yeni Mac Pro ile birlikte 8K desteği de artık normal bir özellik olmaya başlayacak. Hatta günümüzde 8K desteklemeye başlayacak pek çok cihazda tüketilecek olan 8K içeriklerin muhtemelen Mac Pro'lar sayesinde hazırlanacağını söylemek mümkün. 
  • Yeni Mac Pro monitörü ise 32 inç LCD bir ekrana ev sahipliği yapıyor. 6K Retina ve HDR destekli bu ekran, 6,016 x 3,384 çözünürlüğe sahip.

  • Son olarak Yeni Mac Pro'nun baz modelinin, 8 çekirdekli Xeon işlemci, 32GB RAM, 256GB SSD hard disk ve Radeon Pro 580X ekran kartı ile geleceğini belirtelim. 5999 fiyat etiketiyle sunulacak olan bu model, sonbahar aylarında raflardaki yerini alacak. 

iOS 13

  • Karanlık Mod: iPhone arayüzü artık beyaz fonun yanı sıra karanlık bir moddada kullanılabilecek şekilde özelleştirilebiliyor.

  • Fotoğraf Düzenleme: Kameraya eklenen yeni özelliklerle artık fotoğraf stüdyosu cebinizde diyen Apple portre modunu artık çok daha kullanışlı hale getirdi. Özellikle stüdyo ortamında fotoğraf çekiyor gibi portre fotoğraflarınızda ışık ayarları yaparak çok daha soft bir görünüm elde edebiliyorsunuz. 

  • Fotoğraflar: Fotoğraflar uygulamasına gelen yenilikle birlikte uygulama, aynı kareden birden fazla varsa bu kareleri analiz ederek en iyisini size sunuyor. Böylece fotoğraflarınızı çok daha düzenli bir şekilde depolayan yapay zeka destekli fotoğraflar uygulaması bir "günlük" halini almayı hedefliyor. 

  • Sign in with Apple: Facebook ve Google gibi devlere rakip bir ürün ortaya çıkaran Apple, bir sisteme giriş yaptığınızda sizden özel mail adresinizin istemesi durumunda kullanılabiliyor. Böylece dilerseniz mail adresinizi verebiliyor ya da mail adresinizi gizleyerek Apple'ın her siteye özel oluşturduğu gizli bir mail adresi paylaşmasını sağlayabiliyorsunuz.
  • Apple Maps: İlk etapta sadece ABD'li kullanıcılara 2020'de ise seçilmiş yeni ülkelerde yayına alınacak özellikler ile kullanıcılar haritalara favorilerini ekleyebiliyor, koleksiyon ve liste olarak arkadaşlarıyla paylaşabiliyor ve her istediğinizde hızlı ve kolaylıkla ulaşabiliyor.
  • iOS 13'te öne çıkan diğer özellikler ise yeni Reminders uygulaması, Memoji çıkartmaları, Siri'ye kazandırılan doğal tonlama yeteneği ve yeni CarPlay paneli. 

watchOS 6

  • watchOS 6 ile birlikte Apple Watch sahipleri bir AppStore üzerinden Watch uygulamalarını kolayca indirebilecek. Bu noktada daha önce iPhone'unuzda kullandığınız uygulamaların, akıllı saatiniz ile telefonunuzun eşleştirmeniz sonrasında akıllı saatinize otomatik olarak yüklendiğini hatırlatalım. 

  • watchOS 6'da yayına alınan yeni Cycle Tracking uygulaması kadınlara Apple Watch’un kullanım kolaylığından yararlanarak regl döngüleri ile ilgili önemli bilgileri kaydetme imkanı sunuyor. Böylece kullanıcılar bir sonraki regl dönemi ve doğurganlık penceresini tahmin edebiliyor. Yeni Cycle Tracking özelliğinin iOS 13 yüklü iPhone’da da kullanılabildiğini ekleyelim.

  • Apple Watch'ın yeni Noise uygulaması ise kullanıcıların konserler ve spor etkinlikleri gibi ortamlarda işitmeyi olumsuz etkileyebilecek ses seviyelerini anlamalarına yardımcı olmaya başlıyor. Ses seviyesi değiştikçe, uygulamanın desibel ölçüm değeri gerçek zamanlı olarak uyarıyor.

  • Yeni geliştirici araçları arasında müzik, radyo ve podcast aktarımı için bir ses API’sının yanı sıra fizik terapi ve meditasyon gibi seans tabanlı görevler için daha uzun çalışma süresi sağlayan bir API bulunuyor ve CoreML şimdi aygıt içi girdilerin daha hızlı işlenmesini sağlamak için Apple Watch Series 4’teki Apple Neural Engine’i kullanıyor.
  • Bunun yanı sıra watchOS ile son 90 gündeki spor aktivitelerinizi ya da son 1 yılda yaptığınız aktiviteleri karşılaştırmanız mümkün.
  • Son olarak watchOS 6 yeni dinamik saat kadranları, daha fazla kişiselleştirme fırsatı sunan özelleştirme seçenekleri ve favori uygulamalara, kişilere ve bilgilere erişim sağlıyor. Bunlardan bazıları: Modular Compact, Solar, Gradient ve Numerals kadranları.

ARKit 3

  • ARKit 3'ün Hareket Yakalama özelliği sayesinde insanların hareketleri uygulamaya dahil edilebilirken, People Occlusion özelliği ile bu hareketler, AR içeriklerle uyumlu bir şekilde konumlandırılabiliyor. Böyle AR modellemeler, uyumla bir şekilde kolayca insanların etrafında ya da arkasında yer alabiliyor.
  • ARKit 3 sayesinde ön kamera 3 yüze kadar ifadeleri yakalayabiliyor ve bunun yanı sıra ön ve arka kamera desteği de sunuluyor.
  • RealityKit ise gerçekçi modeller sunulmasını sağlarken, olağanüstü ortam kaplaması özelliğiyle öne çıkıyor. Aynı zamanda noise ve blur efektlerini de destekliyor.
  • Son olarak iOS, iPadOS ve Mac için üretilen Reality Composer'ın geliştiricilere kolayca AR deneyimler üretme ve prototiplendirme konusunda yardımcı olduğunu belirtelim.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.