watchOS 6'nın yeni tanıtılan ve dikkat çeken özellikleri

Apple, akıllı saati Watch için geliştirdiği yeni watchOS işletim sistemini duyurdu. watchOS 6, bu yılın sonunda yüklenebilir olacak.
watchOS 6'nın yeni tanıtılan ve dikkat çeken özellikleri

Apple WWDC 2019'da akıllı saati Watch için geliştirdiği yeni işletim sistemini duyurdu. watchOS 6 işletim sistemi ile birlikte gelecek en büyük güncellemelerden biri ise artık Watch için bir AppStore oluşturulması oldu.

Apple Watch sahipleri bir AppStore üzerinden Watch uygulamalarını indirebilecek. Bildiğiniz gibi bu sistem öncesinde iPhone'unuzda kullandığınız uygulamalar akıllı saatiniz ile telefonunuzun eşleştirmeniz sonrasında akıllı saatinize otomatik olarak yükleniyordu.

watchOS 6 ile birlikte Apple'ın akıllı saati farklı saat arayüzlerine sahip hale geldi. Bundan böyle Apple Audibook, Hesap Makinesi, Voice Memos gibi özellikleri ve yeni alarm opsiyonlarını da watchOS 6'ya taşıdı.

Apple ayrıca watchOS 6 ile birlikte yeni sağlık ve fitness özelliklerini de Watch'a taşıdı. Artık kullanıcılar aktivitelerini karşılaştırabilecek ya da kadınlar regl dönemlerini takip edebilecek. Apple Watch'lar böylece kullanıcılara ciddi bir takip ve kolundan çıkarmayacakları bir istatistik veri kaynağı olacak. watchOS ile son 90 gündeki spor aktivitelerinizi ya da son 1 yılda yaptığınız aktiviteleri karşılaştırmanız mümkün.

Apple bu kadar sağlık verisinin bir araya geldiği bir ortamda özellikle veri gizliliğini de atıfa bulundu. Apple sunucularında güvenle saklandığına dair bilgi verilen bu veriler, tamamen kullanıcı kontrolüne bırakılmış durumda. Yani kullanıcı bu verilerin ne kadarını uygumalarla paylaşacağı ile ilgili kısmı kendisi seçebilecek.

Sağlık ve Fitness alanındaki dikkat çeken yenilikler

Yeni Cycle Tracking uygulaması kadınlara Apple Watch’un kullanım kolaylığından yararlanarak regl döngüleri ile ilgili önemli bilgileri kaydetme ve bir sonraki regl dönemi ve doğurganlık penceresini tahmin etme imkanı veriyor. Günlük kayıt fonksiyonu regl döngüsüyle ilgili, güncel regl dönemi, adet kanaması, semptomlar, yumurtlama tahmin kitinden elde edilen değerler ve doğurganlığı takip etmek için kullanılan diğer veriler gibi bilgilerin hızla girilmesini sağlıyor. Yeni Cycle Tracking özelliği iOS 13 yüklü iPhone’da da kullanılabiliyor.

Apple Watch, Noise uygulaması kullanıcıların konserler ve spor etkinlikleri gibi ortamlarda işitmeyi olumsuz etkileyebilecek ses seviyelerini anlamalarına yardımcı olmaya başlıyor. Ses seviyesi değiştikçe, uygulamanın desibel ölçüm değeri gerçek zamanlı olarak uyarıyor. Desibel ölçüm değeri, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre haftada dört saatten fazla maruz kaldığınızda işitme duyunuzu olumsuz etkilemeye başlayabilecek 90 desibel seviyesine ulaştığında kullanıcılara bildirim göndererek durumu farkedebiliyor. Oldukça önemli bir yenilik.

Diğer watchOS 6 Güncellemeleri

  • watchOS 6 yeni dinamik saat kadranları, daha fazla kişiselleştirme fırsatı sunan özelleştirme seçenekleri ve favori uygulamalara, kişilere ve bilgilere erişim sağlıyor. Bunlardan bazıları: Modular Compact, Solar, Gradient ve Numerals kadranları.
  • Yeni geliştirici araçları arasında müzik, radyo ve podcast aktarımı için bir ses API’sının yanı sıra fizik terapi ve meditasyon gibi seans tabanlı görevler için daha uzun çalışma süresi sağlayan bir API bulunuyor ve CoreML şimdi aygıt içi girdilerin daha hızlı işlenmesini sağlamak için Apple Watch Series 4’teki Apple Neural Engine’i kullanıyor.
  • Popüler Sesli Notlar şimdi Apple Watch’ta.
  • Apple Books’tan satın alınan sesli kitaplar şimdi doğrudan saatteki yeni Audiobooks uygulamasından dinlenebiliyor.
  • Yeni Hesap Makinesi uygulaması bahşiş ve hesap paylaşma hesaplamalarını doğrudan bileğinizden yapmanıza yardımcı oluyor.
  • Siri arama sonuçları web sayfası sonuçlarının tamamını Apple Watch’ta görüntüleyebilir.
  • Apple GymKit uyumluluğu şimdi Octane Fitness, TRUE Fitness ve Woodway markalarını da kapsıyor. Böylece Apple Watch’u dünya genelinde spor salonlarında daha fazla kardiyo ekipmanına bağlıyor.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla hazırlanan WWDC 2019 dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.