ABD, Huawei telekomünikasyon ekipmanlarının ABD şirketleri tarafından kullanılmasını yasakladı

ABD Ticaret departmanı ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD merkezli şirketlerin ulusal güvenlik riski teşkil eden firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan bir kararname imzaladığını duyurdu.
ABD, Huawei telekomünikasyon ekipmanlarının ABD şirketleri tarafından kullanılmasını yasakladı

Geçtiğimiz dönemlerde Huawei ile ilgili casusluk skandallarını sizlere aktarmıştık. Söz konusu casusluk skandallarının ardından hem ABD hem de pek çok Avrupa ülkesi Çin merkezli Huawei'e karşı adeta bir savaş başlattı. ABD, Huawei ekipmanlarının 5G şebekelerinde kullanılmaması için müttefiklerine baskı uyguladığını da hatırlatalım.

Dün ABD Ticaret departmanı ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD merkezli şirketlerin ulusal güvenlik riski teşkil eden firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan bir kararname imzaladığını duyurdu. Bu kararname ile birlikte Huawei ve 70 iştirakinin ürünleri ABD hükümetinin izni olmadan ABD merkezli firmalar tarafından kullanılamayacak. 

Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan karara göre Huawei'in ABD teknolojilerini satın alabilmesi için de ABD hükümetinin lisansına ihtiyaç duracak. Alınan bu kararın ana hedefinin Huawei ve Çin olduğu oldukça açık. Fakat Huawei'in dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olduğunu da unutmamak gerekir.

5G çalışmaları ne olacak?

Bu karar nedeniyle ABD'nin 5G üzerindeki çalışmaları sekteye uğrayabilir. Konu ile ilgili bir açıklama yapan ABD Ticaret sekreteri Wilbur Ross, bu kararın Amerikan teknolojisinin yabancı varlıklar tarafından ABD'yi potansiyel olarak zayıflatan şekillerde kullanılmasını önlemek için alındığını dile getirdi.

Huawei'in ABD tarafından kara listeye alınmasının dünyadaki 5G çalışmalarını nasıl etkileyeceğini ise zaman gösterecek. ABD'nin müttefiklerinin bu karar destek verip vermeyeceği ise şu an için büyük bir soru işareti. Hatırlatmak gerekirse Huawei skandalı Mayıs ayının ilk günlerinde İngiltere Savunma Bakanı'nı işinden etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.