Panasonic: Model Y için yeteri kadar pil hücresi üretemeyebiliriz

Japon teknoloji devi Panasonic, şirketin elektrikli araç üreticisi Tesla'nın önümüzdeki sene seri üretimine başlayacağı Model Y'nin pil hücresi üretim kapasitesini karşılayamayabileceğini açıkladı.
Panasonic:  Model Y için yeteri kadar pil hücresi üretemeyebiliriz

Japon teknoloji devi Panasonic, şirketin elektrikli araç üreticisi Tesla'nın önümüzdeki sene üretimine başlayacağı Model Y'nin pil üretim kapasitesini karşılayamayabileceğini söyledi.

Elektrikli araç sayısı her geçen gün artıyor. Ancak dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan otomotiv sektörünün dönüşmesi oldukça sancılı geçiyor. 

Şirketlerin uzun mesai saatleri kafa yorup yaptığı analizler ve öngörüler her zaman hayata geçemeyebiliyor. Mesela Tesla, 2019'un ilk çeyreğinde 702 milyon dolar zarar ettiğini bildirdi.

Zarar sadece elektrikli araç üreticisi Tesla'yı etkilemedi. Bu sektöre yatırım yapan teknoloji şirketleri de bu olumsuz havadan etkilendi. Tesla'nın batarya iş ortağı Panasonic de Otomotiv ve Endüstriyel Sistemler (AIS) segmentindeki karının 2019  ilk çeyreğinde yüzde 37 azaldığını açıkladı.

İki şirket arasında yatırım krizi ise bugünlerde yeni bir boyut kazandı. Zira Panasonic, önümüzdeki yıl Tesla'ya  pil üretimi konusunda yeterli kapasitesinin olamayacağını açıkladı. Panasonic CEO'su Kazuhiro Tsuga, özellikle Model Y'nin piyasaya sürülmesi ile birlikte pil hücresi üretiminde büyük zorluğa düşeceklerini belirtti. 

Panasonic tarafından gelen açıklamanın iki şirket arasındaki krizin sürdüğü bir dönemde olması dikkat çekici. Tesla ve Panasonic ABD'nin Nevada eyaletinde yer alan ve Tesla araçlarını üreten Gigafactory 1'e 4,5 milyar dolar yatırım yapmışlardı. Ancak Tesla otomobil siparişlerindeki düşüş, üretim tesisine yönelik büyümenin durmasına neden olmuştu.

Panasonic ve Tesla, yıllardır yakın bir ilişki içerisindeler. Japon şirketin, Model S ve Model X'ine yaklaşık 18650, Model 3'te ise 2170  pil hücresi ürettiği belirtiliyor.

Tesla ise Model Y'nin seri üretimine önümüzdeki yıl Çin'de başlamaya planlarken, birden fazla batarya üreticisi ile anlaşmaya varması bekleniyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.