Netflix, Masum'dan sonra Fİ'yi de satın aldı!

BluTV'nin orijinal içeriği Masum'dan sonra birkaç gün önce Puhu TV'nin orijinal içeriği Fi'yi de içerikleri arasına katan Netflix, Türkiye pazarında tekelleşmenin ilk adımlarını atıyor.
Netflix, Masum'dan sonra Fİ'yi de satın aldı!

Geçtiğimiz aylarda  BluTV'nin orijinal içeriği Masum'u satın alan Netflix, birkaç gün önce Puhu TV'nin orijinal içeriği Fi'yi de içerikleri arasına kattı. Fi, yeni içerikler arasında yerini alırken, Netflix'in de Türkiye özelinde yaptığı içerik yatırımı artmaya devam ediyor. Yine de Netflix'in Fi'yi satın almak için ne kadar ödediği henüz bilinmiyor.

Ay Yapım imzası taşıyan dizi, bundan iki yıl önce izleyenlerin büyük beğenisini kazanmıştı. Öte yandan Doğuş Yayın Grubu'na ait olan Puhu TV, Şahsiyet ve Dip yapımlarının ardından henüz Fi'nin ününe kavuşacak bir orijinal içerik sunmadı. 

Abonelik odaklı olan BluTV'nin aksine ücretsiz içerik sunmayı tercih eden Puhu TV, şimdilik TV'de yayınlanan içeriklere, yeşilçam klasiklerine ve Yumurta gibi Türk sinemasının öne çıkan yapımlarına yer vermeyi tercih ediyor. 

Uzun süredir Türkiye odağında yerel içerikleri büyük bir hızla platformuna eklemeye devam eden Netflix, görünen o ki izleyici tarafında ilgi gören içerikleri üretici ve yayıncı farketmeksizin satın almaya devam edecek. Bu noktada yerel içerikler küresel izleyiciyle buluşma şansı elde ederken, yerel yayıncılar da rekabette zorlanabilir.

Dijital yayıncıların orjinal içeriklerini Netflix'e satması, bir süre sonra abonelik modeliyle ilerleyen dijital yayıncıları abonelik iptalleriyle karşı karşıya bırakabilir. Zira izleyiciler, genellikle başka bir yerde bulamayacakları "orijinal içerikler" için yeni platformlara abone olmayı tercih ediyor. Uzun vadede bu içeriklerin kendini Netflix'te de göstermeye başlaması, Netflix izleyicilerinin yeni dijital yayıncılarda ücretli üyelik almasının önüne geçecektir. 

Puhu TV özelinde ise Netflix'e içerik satmanın, daha karlı bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Orijinal içeriklerini dahi ücretsiz bir şekilde izleyicilerle paylaşan yayıncının abone ya da üye kaybetmek gibi bir kaygısı bulunmuyor. Yine de yayıncının uzun vadede bir trafik kaybıyla karşılaşması mümkün. 

Bu arada Netflix'in Türkiye pazarı için Hakan: Muhafız gibi orijinal içerikler üretmeye devam edeceğini de hatırlatalım. Geçtiğimiz aylarda Beren Saat'in de aralarında olduğu yeni bir ekip, Göbeklitepe'de geçen fantastik bir Netflix orijinal içeriği için çalışmalarına başladı bile. Ancak şirketin içerik üretiminin ötesinde dijital yayıncıların içeriklerini de satın alması, ülke kapsamındaki tekelleşmenin ilk adımlarını oluşturabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.