Bugüne kadar 182 milyon dolar yatırım alan robotik girişim Anki kapandı

Cozmo ve Vector gibi akıllı robotları ile dikkat çeken San Francisco'lu girişim Anki, 2017'de 100 milyon dolar gelir elde etmişti.
Bugüne kadar 182 milyon dolar yatırım alan robotik girişim Anki kapandı

Yapay zeka (AI) ve robotik teknolojilerin eğitimden sağlığa, tarımdan savunma sanayiye kadar birçok endüstriye entegre edildiği bir çağ yaşıyoruz. Ve doğal olarak her geçen gün bu teknolojileri yaratan daha fazla şirketin başarı hikayelerine ve aldığı yatırımlara tanık oluyoruz. Arz-talep bu kadar yüksekken, konu tüketicinin çabuk değişen eğilimlerinin hakim olduğu eğlence sektörüne geldiğinde sürdürülebilir bir şirket olmak ise hiç de kolay değil.

Arkasına AI teknolojisini alarak, Anki Overdrive ve oyuncak robotları Cozmo ve Vector'un yaratıcısı olan Anki, iflas bayrağını çektiğini duyurdu. Şirketin kepenklerini indirmesinin arkasındaki neden nakit sıkıntısı gibi görünse de alınan yanlış stratejik kararların şirketin kapanmasına vesile olduğu gözlemleniyor. 

Anki'nin paylaştığı açıklamaya göre şirket, yatırımlarını yeni nesil ürünlerini geliştirmek ve yeni platformlar kurmak için aldı. Ancak yapılan son görüşmelerin ardından yatırımcıların şirkete daha fazla fon sağlamayacağı belirtildi.

2010 yılında kurulan Anki, bugüne kadar 182 milyon dolarlık bir yatırım almıştı. CrunchBase verilerine göre, San Francisco merkezli şirket, son olarak 2017'de aldığı 25 milyon dolarlık yatırımın ardından bir daha fon toplayamamıştı. Şirketin arkasında, JP Morgan Chase & Co ve efsane yatırımcı Andreessen Horowitz, Index Ventures'tan Danny Rimer gibi isimler yer alıyordu.

İlk kez teknoloji devi Apple'ın Geliştiriciler Konferası'nda meraklıklarıyla buluşan Anki robotlarının ardından şirket, sonrasında aileye eklenen Vector ile dikkatleri üzerine çekmişti. Vector, Amazon'un akıllı asistanı Alexa ile entegre olabilirken, HD çözünürlüklü bir kamerası ile önündeki nesneleri algılayabiliyordu. 

Anki'nin, 2017 yılında yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde etmesi şirketi karlılık seviyesine taşıyamamıştı. Anki'nin çalışanları  arasında Pixar ve DreamWorks'te tecrübesi bulunan animasyoncular bulunuyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.