Facebook 1.5 milyon kullanıcının e-posta rehberini "istemeden" sisteme yüklediğini söyledi

Facebook'un, 1.5 milyondan fazla kullanıcının e-posta kontaklarını, kullanıcıların bilgisi veya onayı dışında topladığı ortaya çıktı. 
Facebook 1.5 milyon kullanıcının e-posta rehberini

Dün Facebook'un e-posta, chat dökümleri, sunumlar, elektronik tablolar ve toplantı tutanaklarından elde ettiği verileri rakipleriyle mücadele etmek ve partnerlerine yardım etmek için kullandığı gündeme geldi. Bugün ise Facebook'un, 1.5 milyondan fazla kullanıcının e-posta rehberlerini bilgisi veya onayı dışında topladığı ortaya çıktı. 

Facebook, 2016 yanında bu yana sosyal ağa yeni giriş yapan 1.5 milyon kullanıcının e-posta rehberlerini topladı. Sosyal ağ devi şirket ise bu bilgileri "istemeden Facebook'a yüklediğini" belirterek bu bilgileri silmeye başladıklarını söyledi. 

Bir güvenlik araştırmacısı Facebook'un bazı kullanıcıları yeni bir hesaba giriş yaptığında kimliklerini doğrulamak için e-posta şifrelerini girdiğini fark etti. Araştırmacının bu durumu açıklaması üzerine Facebook'ta konuya açıklık getirmek istedi. Bu süreçte konuyu inceleyen başka uzmanlar da Facebook'a e-posta şifrenizi girdikten sonra kontaklarınızın içe aktarıldığına dair bir bildirim alındığını ancak bu durumun kullanıcı onayı dışında geliştiğini belirtti. 

Bu durumun ilk ortaya çıktığı dönemlerde kontakların ne amaçla içeri aktarıldığı konusu net değildi. Ancak bugün yapılan açıklamada 1.5 milyon kişinin kontakları toplandığı doğrulandı. Bu kontaklar Facebook'un sistemlerine yüklenerek şirketin, sosyal bağlantılarına dair bir ağ oluşturmasına ve ekleyecek arkadaşları önermesini sağladı. Şimdilik bu kontak bilgilerinin reklam hedefleme faaliyetleri için kullanıp kulanılmadığı henüz belli değil. 

Facebook, 2016'da yaşanan bu olayla ilgili olarak kullanıcılar hesapları doğrulama seçeneğiyle birlikte gönüllü olarak kontakları sisteme yükleme seçeneğinin sunulduğunu ifade ediyor. Yine de Facebook özelliği değiştirdiğini ve kontaklarını sisteme yükleyen kullanıcıları bilgilendiren bir mesaj gönderdiğini belirtti. Yapılan açıklamaya göre Facebook, kullanıcıları e-postalarında yer alan kontaklara ulaşmadı. 

Her geçen gün gündeme yeni bir güvenlik ve gizlilik skandalıyla gelen şirket, ilerleyen günlerde bu durumdan etkilenen 1.5 milyon kullanıcıyı bilgilendirmeyi planlıyor. Aynı zamanda konuyla ilişkili kontakları şirketin sisteminden sileceğini ifade ediyor. Facebook'Un konuyla ilgili açıklaması şöyle: 

Facebook'a ilk kez kaydolurken hesaplarını doğrulayan kişilere bir seçenek olarak e-posta şifresi doğrulamayı teklif etmeyi geçen ay bıraktık. İnsanların hesaplarını doğrulamak için attığı adımlara baktığımızda, bazı durumlarda insanların hesap oluşturmak istediğinde e-posta bağlantılarının istenmeden sisteme yüklendiğini gördük 1,5 milyondan fazla kişinin e-posta kontağının yüklendiğini tahmin ediyoruz. Bu kontaklar kimseyle paylaşılmadı ve onları siliyoruz. Bu duruma sebep olan sorunu düzelttik ve kontakları içe aktarılan kişilere bildirimde bulunuyoruz. İnsanlar, Facebook ile paylaştığı kişileri ayarlarında da görüntüleyebilir ve yönetebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.