Uber'in halka arzı ile ortaya çıkan tüm detaylar

Uber hisselerinin borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor. Şirketin ilk değerlendirmesinin 120 milyar dolardan olacağı tahmin ediliyor.
Uber'in halka arzı ile ortaya çıkan tüm detaylar

Dün sizlerle Uber'in S-1 dokümanını herkesin erişimine açacağını ve halka arzın belgelerine göre Uber'in 10 milyar dolar değerinde hisse satışı gerçekleştireceğinin iddia edildiğini paylaşmıştık. Uber hisselerinin bu ay işlem görmeye başlaması bekleniyor. Şirketin ilk değerlendirmesinin 120 milyar dolardan olacağı tahmin ediliyor. Bu da Uber'in halka arzının çok yüksek bir ihtimalle yılın en büyük halka arzı olacağını kanıtlıyor. Bu değerleme ile birlikte Uber’in en büyük beş halka arzdan birisi olmak için hisselerinin yüzde 16’sını satması gerekiyor.

Çin, Güneydoğu Asya ve Rusya'nın gelirleriyle kâr artışı

Uber, 2018'de işletme bazında 3,04 milyar dolar zarar, 11,3 milyar dolar gelir elde ederek son üç yıldaki toplam işletme zararlarını perşembe günkü dosyalamada 10 milyar doların üzerine çıkardı. Daha önce finansal sonuçlarının bir kısmını halka açıklayan şirket, 2018 yılı için 997 milyon dolarlık net gelir de dahil olmak üzere dosyalamasında daha fazla detay açıkladı. Bu kâr, öncelikle Güneydoğu Asya ve Rusya'daki varlıkların satışından kaynaklandı. Bu anlaşmalar, Uber'in “diğer gelirler” dediği şeye yaklaşık 5 milyar dolar katkıda bulundu. 

Bu noktada Çin'deki değer Didi'ye satışla birlikte 7,95 milyar dolar, Grab'le birlikte Güneydoğu Asya'da 3,22 milyar dolar, Yandex.taxi ile Rusya'dan gelen1,4 milyar dolar olarak açıklandı.

Gelirlerin yüzde 8'i Uber Eats

Dördüncü çeyrekte şirket, 2,54 milyar dolarlık düzeltilmiş net gelir elde ederken, bu gelirin 2,31 milyar doları da araç paylaşımından geldiğini söyleyebiliriz. Uber Eats'ten ise yalnızca 165 milyon dolarlık net gelir elde edildi.

Halka arzda 29 bankanın imzası bulunuyor

Uber’in 285 sayfalık halka arz dosyasındaki mali tablo içeren bazı rakamları sizlerle paylaşalım. Uber, Alphabet Inc., Apple Inc. ve General Motors Co. ile rekabet etmek için otonom araç teknolojisine 1 milyar dolardan fazla para harcadı. Şirketin birincil kullanıcı numarasına "MAPC - aylık aktif platform tüketicileri" deniyor. Bu rakam 2018'in dördüncü çeyreğinde 91 milyonda yer alıyor. 2017 yılının aynı dönemine göre 68 milyon dolar yükseliş görüldü. Uber’in halka arzını gerçekleştirmek için toplam 29 banka belgeye imza attı. Uber, 1,1 milyon ehliyetli sürücüye tek seferlik olmak üzere nakit ödeme yapmak için 300 milyon dolar ayırıyor. Dara Khosrowshahi'nin tazminatı kısmen 120 milyar dolarlık tam seyreltilmiş özsermaye değerini koruyarak Uber'e bağlı olacak.

Uber, Google Haritalara 58 milyon dolar harcadı

Bu arada Uber'in Google Haritalar’a güvendiğini ve üç yıl boyunca Google Haritalar için 58 milyon dolar harcadığını da belirtelim. Bunun da etkisiyle Google’ın ana şirketi olan Alphabet'in Uber’de yüzde 5’lik bir paya sahip olduğunu belirtmemiz gerekiyor. 

Uber'in halka arzı en çok kimi zengin edecek?

Uber'in halka arzından en fazla kazanç sağlayacak olanın kim olduğu da bir merak konusu olmaya devam ediyor. Uber'in halka arz evrakları henüz, şirketin hisse senetlerinin her bir hissesi için ne kadar borçlandırmayı beklediği veya ne kadar hisse satacağı gibi önemli ayrıntıları içermiyor. Ancak en büyük hissedarların kim olduğunu ortaya koyuyor.

Travis Kalanick, en büyük bireysel hissedar. 117,5 milyondan fazla hisseye veya şirketin yüzde 8,6'sına sahip. Garrett Camp ise ikinci en büyük bireysel hissedar ve neredeyse 82 milyon hisseye veya şirketin yaklaşık yüzde 6'sına sahip. 

SoftBank, Uber'deki yüzde 16 hissesini topladığında, diğer hissedarlardan hisselerini yaklaşık 33 milyon dolarlık bir hisse satın alarak zorlu bir pazarlık yaptı. SoftBank'ın milyarder CEO'su Masayoshi Son, SoftBank Vision Fund'ın Uber'den en iyi şekilde faydalanmasını istedi. SoftBank Vision Fund, SB Cayman 2 Ltd. adlı bir şirket aracılığıyla, 222.2 milyondan fazla hisseye sahip. Uber'in ilk CEO'su olan Ryan Graves, yaklaşık 33.2 milyon hisseye sahip. Suudi Arabistan fonu yaklaşık 73 milyon Uber hissesine veya yüzde 5,3'üne sahip. Uber'in Khosrowshahi tarafından işe alınan COO'su Barney Harford, Mayıs ayı sonuna kadar hisse senetlerine çevrilmesi nedeniyle sınırlı hisse birimlerinin sayısına bağlı olarak 105.211 adet hisseye sahip. Uber'in teknoloji baş yöneticisi olan Thuan Pham'ın da neredeyse 5,4 milyon hissesi bulunuyor.

Üst yönetimin maaşları

Uber'in CEO'su olan Dara Khosrowshahi, iyi bilinen kültürel konulardan ve halka arzdan kurtulmak için şirketi yönlendirmek üzere işe alındı. Yaklaşık iki yıldır görevdeydi ve ana direktiflerinden biri şirketi halka açmaktı. Khrosrowshahi, bu halka arzı gerçekleştirdiği için ciddi ikramiyelerle ödüllendirilecek gibi duruyor. Uber, Dara Khosrowshahi’ye geçen yıl toplam 45 milyon dolar maaş verdi. Ancak CEO olmasına rağmen şirketin COO'su olan Barney Harford'dan daha düşük bir maaş aldığını belirtelim. Çünkü Harford'a ödenen rakam 47,3 milyon dolardı. Bu yüzden Dara Khosrowshahi'nin alacağı pay da merak konusu olmaya devam ediyor.

Pitchbook'a göre Uber'in bu zamana kadar 160'dan fazla yatırımcısı bulunuyor. Bu yatırımcılar içinde General Atlantic ve TPG Growth da yer alıyor.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.