Uber, Rusya operasyonlarını Yandex'e devrediyor [Güncellendi]

Uber, Rusya operasyonlarını Yandex'e devrediyor [Güncellendi]

Travis Kalanick'i Haziran ayında CEO koltuğundan indiren Uber, şimdi de Rusya pazarında geri atım atıyor. ABD merkezli şirket Rusya'daki operasyonlarını Yandex ile kurulan ortak şirkete devrediyor.

Yandex tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Uber, Yandex ile kurulacak şirketin yüzde 36,6 hissesine sahip olacak ve 225 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. Yandex ise 100 milyon dolarlık yatırımla 59,3'lük çoğunluk hissesine sahip olacak. Yeni şirketin değerlemesi 3,73 milyar dolar olarak paylaşılıyor ki Uber'in 65 milyar dolar değerlemeyi geçtiği düşünülürse Rusya pazarının bu dikeyde çok da büyük olmadığı söylenebilir. Ancak Yandex.Taxi'nin başındaki isim Tigran Khudaverdyan, henüz işin başında olduklarını söylüyor. Uber ile kurulan yeni şirketin de CEO'su olan Khudaverdyan, aylık 35 milyon yolculuğa aracılık eden operasyonun Rusya'nın yanısıra Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Gürcistan'a da uzanacağını söylüyor. Özel araç çağırma hizmetinin yanında talebe göre yemek dağıtım servisi UberEATS de yeni şirket çatısı altında, bu pazarlarda hizmet vermeye devam edecek.

Çin pazarını en büyük rakibine bırakıp çekilmişti

Hatırlayacağınız üzere Uber, Çin'de de havlu atmış ve operasyonlarını büyük rakibi Didi Chuxing'e devrederek (yeni şirkette %17,5 payı var) geri çekilmişti. Şirketin Çin pazarındaki kaybının da 2 milyar doları bulduğu paylaşılmıştı. Rusya pazarında benzer bir durum yaşayan Uber'in diğer rekabetçi pazarlarda neler yapacağı akıllara takılıyor ve agresif şekilde büyüyen şirketin agresif şekilde küçülüp küçülmeyeceğini düşündürüyor.

Uber, yatırımcılarla paylaştığı bilgilerde son çeyreklerdeki zararın küçüldüğünü söylemiş ve ilk çeyrekteki net gelirin 1,5 milyar dolar olduğunu paylaşmıştı. Yandex.Taxi'nin yıllık 1,01 milyar dolarlık bir brüt rezervasyon gerçekleştirdiği Rusya pazarında Uber'in işlem hacminin 566 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Güncelleme:

Bugün Yandex'ten gelen resmi açıklamaya göre yukarıda da bahsettiğimiz gibi Yandex.Taxi ve Uber, 6 ülkede faaliyetlerini (UbearEATS dahil) birleştirecek (Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan). Rusya’nın popüler çevrimiçi taksi uygulaması Yandex.Taxi, bu yeni araç paylaşım modeliyle Rusya özelinde taksi sektöründe % 5-6 civarında pay alması hedefliyor.

Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar Yandex.Taxi ve Uber uygulamaları daha önce olduğu gibi kullanmaya devam edecek. Sürücüler ise hem Yandex.Taxi hem de Uber uygulamalarından müşteri almalarını sağlayan entegre bir platforma geçecek. Tahmin edeceğiniz gibi bu altyapıda Yandex'in navigasyon ve harita teknolojileri kullanılacak.

Yandex'in resmi Türkçe açıklamasında yer alan bilgilerde Yandex ve Uber'in aldığı paylar dışında kalan yüzde 4,1 oranındaki hisse payının çalışanlar tarafından kontrol edileceği de belirtiliyor.

Yandex.Taxi Türkiye'de kullanılabilir mi?

Diğer yandan yurtdışından Rusya'ya giden Uber kullanıcıları Uber uygulaması üzerinden; Rusya'dan diğer ülkelere giden Yandex.Taxi kullanıcıları da Yandex.Taxi uygulaması üzerinden Uber aracı çağırabilek. Bu durum Türkiye'de Yandex.Taxi uygulaması üzerinden Uber aracı çağırabileceğimizi düşündürüyor ancak Yandex.Taxi uygulamasını indirip denediğimde bulunduğum bölgede hizmet verilmediğini gördüm. Bunun sebebi Yandex.Taxi'nin resmen faaliyette olduğu bir ülkede hesap açmamış olmam da olabilir. Bu konuda yeni bir bilgi alırsak paylaşmaya devam edeceğiz ama Yandex'in bu konuda Türkçe bir basın açıklaması yapmasının Yandex.Taxi'nin Türkiye pazarına göz kırptığının bir belirtisi olabilir. Bu noktada Yandex Kurucu Ortağı ve CEO'su Arkady Volozh'un BiTaksi'nin ilk yatırımcılarından biri olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.