Uçan otomobiller, iklim değişikliği ile mücadelede çözüm olabilir

Dikey iniş/kalkış yapabilen elektrikli hava araçları (VTOL) ya da halk arasında söylenen tabiri ile uçan otomobiller, , iklim değişikliği ile mücadelede çözüm olabilirler
Uçan otomobiller, iklim değişikliği ile mücadelede çözüm olabilir

Dikey iniş/kalkış yapabilen elektrikli hava araçları (VTOL) ya da halk arasında söylenen tabiri ile uçan otomobiller, yakın gelecekte havacılık ve otomobil endüstrisinin temelden değişmesine neden olabilir.

Zira araştırmalar, sürdürülebilir bir seyahat için uçan otomobillerin gelecekte önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor. ABD'de University of Michigan mühendisleri ve Amerikan araç üreticisi Ford tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları, zamandan tasarruf sağlayan bu araçların iklim değişikliği ile mücadelede de bir çözüm olabileceğini gösteriyor.

Nature Dergisi'nde yayımlanan 'Role of flying cars in sustainable mobility' isimli makalede, araştırmacılar bu araçların karada giden otomobillere göre enerji kullanımı, sera gazı emisyon seviyelerine baktığı yer alıyor. Buna göre, 100 kilometrelik bir uçuşta pilot ile birlikte toplam 4 kişi taşıyan tam yüklü bir VTOL'nin geleneksel araçlara göre ortalama  %52, elektrikli araçlara göre ortalama %6 daha az sera gazı salınımı yapacağı belirtiliyor.

Ancak VTOL'ler her ne kadar uzun mesafeli yolculuklarda sürdürülebilir bir ulaşım sağlasalar da  konu kısa mesafeli seyahatlere geldiğinde aynı sonuca ulaşılamıyor. 35 km'den daha kısa herhangi bir seyahat, uçan araçların sürdürülebilir özelliğini askıya alıyor. Aracın doluluk oranı da yine sürdürülebilirlik seviyesini olumlu yönde etkiliyor. 

Geleceğin seyahat endüstrisini değiştirmeye aday olan VTOL'leei teknoloji şirketlerinden, otomobil dünyasına, havacılık endüstrisine kadar geniş bir sektör ilgi duyuyor. AirBus 2017 yılında Cenevre Otomobil Fuarı'nda Pop.Up adını verdiği uçan otomobil konseptini duyurmuştu. Teknoloji şirketi Uber de, uçan otomobillere ilgi gösteren diğer bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Premium segmentteki otomobilleri ile bilinen Aston Martin ise göklerdeki bu yarışa  Volante Vision Conceptadı altında geliştirilen konsept uçan otomobiller ile girmek istediğini açıklamıştı.

Uçan otomobillere ilgi gösteren diğer bir kurum ise NASA. NASA, eğimli rotor ve kanat tasarımı, yerel kalkış ve helikopterlere has iniş kolaylığı ile bir uçağın verimli aerodinamik uçuşunu araçla birleştiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.