Uber Elevate: Uçan Uber'ler geliyor

Teknoloji şirketleri bugüne kadar kurgudan ibaret olan gelecek senaryolarını gerçeğe dönüştürme konusunda hiç olmadığı kadar cesurlar. Mars ve ötesini kolonileştirmek yeni bir ufuk olarak belirirken, yerküremizde Google'dan Boeing’e büyük şirketlerin çalışmaları sayesinde 2017'nin uçan taksilerin yılı olması bekleniyor. Geleceğin yolculuk standartlarını bugünden belirlemek konusunda en iddialı şirketlerden Uber de bu alanda çalışmalara başlıyor.

Uber'in web sitesinde paylaştığı 99 sayfalık sunuş belgesine göre, Uber, geliştirilmeye devam eden uçan taksi, daha doğrusu talebe göre havacılık servisleri alanına giriş yapıyor. Uber'in tamamen elektrikli araçlardan oluşan talebe göre havacılık ağını (VTOL-Vertical Take-off and Landing) tanımlayan vizyonu: Uber Elevate. Servis, teoride, yolcularını bugün karayollarını kullanan herhangi bir Uber aracıyla aynı hatta belki daha ucuz fiyatlara yolcu taşıyor. Araçlar halihazırda bugün kullanımda olan heliportlar ve gökdelen teraslarından dikey iniş-kalkış yapabiliyor. Uber, eşzamanlı olarak Medium'da paylaştığı notla, bu alanların VTOL ağı için nasıl minyatür bir liman gibi çalışabileceğini açıklıyor.

Uber'in bugün taksilere yaklaşımı düşünüldüğünde şirketin uçan otomobiller üreteceğini soyunmasını beklememek gerekiyor. Uber, kendi uçan filosunu geliştirmekten ziyade endüstrinin VTOL araçları geliştirmesine katkıda bulunacağını ve bu noktaya gelmemizi hızlandıracak çalışmalar yapacağını belirtiyor. Uber'in bu alanda yapabileceği ilk katkı, araç paylaşımının önünü açarak, kullanım sıklığını arttırmak ve uçan taksi üretiminin maliyetini düşürmek olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.