Pinterest'in 12.3 milyar dolarlık değerlemesi halka arz ile 10.6 milyar dolara düşebilir

Pinterest'in 75 milyon hisse satışında hisse başı fiyat aralığı 15-17 dolar olarak belirlendi.   Şirketin A Sınıfı ve B Sınıfı hisselerinin yanı sıra B Sınıfına ek olarak sunulacak hisse seçeneklerinin de halka arzını hesap edildiğinde 664.84 milyon hisse satışa çıkıyor. Pinterest'in değerlemesi ise 10 milyar dolar ile 11.3 milyar dolar aralığında seyrediyor.
Pinterest'in 12.3 milyar dolarlık değerlemesi halka arz ile 10.6 milyar dolara düşebilir

İki hafta önce halka arz başvuruları için gereken dosyaları tamamlayan Pinterest, bugün şirketin mali durumunu belirten güncellenmiş S-1 dosyasını da sundu. Bu güncellenmiş S-1 dosyasına göre Pinterest'in 75 milyon hisse satışında hisse başı fiyat aralığı 15-17 dolar olarak belirlendi.  

Belirlenen bu aralık ile birlikte Pinterest'in halka arz üzerinden alacağı yatırım da 1.125 milyar dolar ile 1.275 milyar dolar arasında değişiyor. Bu noktada şirketin A Sınıfı ve B Sınıfı hisselerinin yanı sıra B Sınıfına ek olarak sunulacak hisse seçeneklerinin de halka arzını hesap etmekte fayda var.

Böyle bakıldığında 664.84 milyon hisse satışa çıkarken, Pinterest orta aralıkta hisse başı 16 dolardan 10.64 milyar dolar değerlemeye ulaşıyor. Aynı şekilde tüm fiyatlandırmalar dahil edildiğinde şirketin değerlemesi hisse başı 15 dolar ile 10 milyar dolara, hisse başı 17 dolar ile 11.3 milyar dolara denk geliyor.  

Bu noktada Pinterest'in halka arz değerlemesi, şirket için bir hayal kırıklığı yaratmış olabilir.  Ne de olsa şirketin iki yıl önce gerçekleştirdiği son yatırım turunda değerlemesi 12.3 milyar dolara ulaşmıştı. Halka arzda karşımıza çıkan rakam ise bu değerlemenin neredeyse 2 milyar dolar altında. 

Pinterest hem bir sosyal ağ olarak Facebook gibi devlerle, hem de e-ticaret alanında hizmet verdiği için Amazon ve eBay gibi devasa şirketlere karşı rekabetini sürdürüyor. Açıkçası şirketin birçok sosyal ağa ve e-ticaret girişimine göre işinin çok daha zor olduğunu söylemek mümkün. 

Buna rağmen halka arz sürecinde Pinterest hisse senedi ve tahvillerini satacağını garanti eden şirketler arasında Goldman Sachs, JP Morgan ve Allen &Co. yer alıyor. 

Orijinal S-1 dokümanında belirtilen verilere göre şirketin geliri 2017'de 472.8 milyon doları iken 31 aralık 2018'de artış gösteren bu rakam 755.9 milyon dolara ulaşıyor. Aynı şekilde şirket aylık aktif kullanıcısı da 265 milyona ulaşarak, 2016'dan bu yana hemen hemen ikiye katlamış görünüyor. Pinterest'in 2017'de 130 milyon dolar olan net kaybı ise küçüklere 62.9 milyon dolara düşüyor. Bu rakamlar ışığında şirketin bu zorlu rekabet koşullarına rağmen iyi bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz. 

Üstelik Pinterest 2016'dan bu yana toplamda 1.525 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade ediyor. Şimdiye kadar 1.5 milyar dolar yatırım alan Pinterest, yukarıda da belirtiğimiz üzere 2017'deki yatırım turunun ardından 12.3 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Şirketin yatırımcıları arasında ise Bessemer Venture Partners, Andreessen Horowitz, FirstMark Capital, Fidelity ve SV Angel yer alıyor. 

Pinterest'in halka arz sürecini ve halka arzdan sonra ulaşacağı değerlemeyi hep birlikte izleyip göreceğiz. Son zamanlarda platformunda önemli yenilikler yapan şirket, halka arz sonrasına aldığı yatırım ile platformu e-ticaret odağında özelliklerle yeniden şekillendirebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.