Elizabeth Warren, veri çaldıran teknoloji şirketlerin CEO'larına hapis cezası istedi

Amerikalı senatör ve olası ABD başkanı adaylarından biri olan Elizabeth Warren, teknoloji liderlerinin kullanıcı verilerinden birinci dereceden sorumlu olmaları gerektiğine inanıyor.
Elizabeth Warren, veri çaldıran teknoloji şirketlerin CEO'larına hapis cezası istedi

Her geçen gün farklı farklı kullanıcı verisi sızıntılarıyla karşılaşıyor olsak da, büyük teknoloji şirketlerinin bu konuda pek de bir şey yapmadığı ortada. Neredeyse veri hırsızlığı haberlerine, şifrelerin açığa çıkmasına duyarsızlaşmış durumdayız. Bu durumu gözleyen ABD'li siyasiler de, yaklaşan seçimler öncesinde duruma dikkat çekmeye başladı.

ABD'li senatör ve 2020 seçimlerinde ABD başkanı adayı olması beklenen isimlerden birisi olan Elizabeth Warren, teknoloji devlerinin veri çaldırma gibi sonuçları olan durumlardan birinci derecede sorumlu olması gerektiğini belirtti. Gerekirse CEO'lara dahi hapis cezası verilmesi gerektiğini belirten Warren, bir karşılaştırma yaparak örnek verdi. Küçük bir işletme sahibinin, müşterisini kandırdığında direkt olarak hapse girebildiğini ancak milyonlarca kişinin verisini çaldıran teknoloji devlerinin CEO'larının milyonlarca dolarlık ödeme aldıklarının altını çizdi.

Elizabeth Warren'ın açıklamasının tam da Facebook'un yarım milyon insanın aktivite verisinin ve on binlerce kullanıcının şifresini çaldırmasının hemen ardından gelmesi de dikkat çekiciydi. Warren, yaptığı açıklamada eğer üst düzey yöneticiler bu hatalar sonucunda tutuklanacaklarını bilirse, bu operasyonel süreçleri takip etme konusunda daha teşvik edilmiş hissedeceklerini belirtti. Kısacası Warren, bu tarz veri açıklarının ve yaşanan veri hırsızlıklarının üst düzey yöneticilerin umrunda olmadığını ve bağlayıcılık taşımadığını belirtti.

Harvard Üniversitesi'nde Hukuk Profesörü olarak görev yapmakta olan Warren'ın aday olarak açıklaması ve ABD başkanı seçilmesi halinde kullanıcı verilerinin gizliliği için teknoloji şirketlerine ciddi bir baskı yapacağını şimdiden görebilmemiz mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.