Google'dan oyun endüstrisini altüst edecek çevrimiçi oyun servisi: Stadia

Google'dan oyun endüstrisini altüst edecek çevrimiçi oyun servisi: Stadia

Profesyonel oyun endüstrisinin en büyük etkinliği Game Developers Conference (GDO) son yıllarda adeta teknoloji şöleni olarak anılıyor. Teknoloji devi Google ise  18 Mart'ta San Francisco'da başlayan etkinliğe damgasını vuran isim oldu. Şirket, endüstride çığır açacak canlı yayın oyun servisi Stadia'yı duyurdu.

Teknoloji devinin bir süredir online oyun servisleri üzerine çalıştığını biliyorduk. Hatta bugüne kadar Project Stream .adı altında anılan servis ile bu alana girmeye çalışan Google, konferansta Stadia adı ile ilk kez karşımıza çıktı. Büyük bir heyecan yaratan Stadia ile oyun dünyasında adeta yepyeni bir çağ başlayabilir.

Google CEO'su Sundar Pichai'nin tanıttığı Stadia, kullanıcıların cihazlarında hiç bir ekran kartı ve donanıma sahip olmadan, oyun oynamalarına izin verecek. Kullanıcılar bilgisayarlarının yanı sıra, cep telefonu ve tabletlerinden de bu canlı akış oyunlarını rahatlıkla oynayabilecekler.

Ancak servisin, rakip şirket Apple'a ait işletim sistemi iOS'da çalışıp çalışmayacağına dair hiç bir bilginin olmadığını paylaşalım. Google'ın iş modeline bağlı olarak Stadia'nın App Store'da yer almayacağı da tahminler arasında yer alıyor.

Stadia sayesinde daha hızlı, daha güçlü yanıt veren ve pahalı oyun bilgisayarları ya da konsollara gerek kalmayacak. Pichai'ye göre Google'ın amacı  "herkes için bir oyun platformu" yaratmak. Öte yandan kullanıcıların zaman alan oyun indirme süreleri de tarihe karışacağını bildirelim. Zira kullanıcı bir kere satın aldığı oyunu 5 saniye içinde indirerek, istediği cihazda oynayabilecek. 

Bu arada serviste bazı oyunların 4K çözünürlükte sunulacağını paylaşalım. Stadia'nın kullanıcılarına oyunlarını kaydedebilmeleri ve YouTube üzerinden canlı olarak yayınlayabilmelerini sağlaması bekleniyor. Her yerde, her platformda vaadiyle yola çıkacak servis, bir anda pazarın altını üstüne getirebilir. Zira, Stadia ile Google yalnızca oyun konsolu ve oyun bilgisayarı sağlayıcılarıyla değil, Amazon'a ait Twitch gibi özel video hizmetleriyle de rekabet edecek.

Stadia'nın kullanımı elbette ücretli olacak. 100'den fazla oyun şirketinin ürün geliştirdiği servis, bu yılın ortalarında ilk olarak Kuzey Amerika,  Avrupa'da meraklısı ile buluşacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.