Google'ın Project Stream'i oyun konsollarının geleceği olabilir

Project Stream donanımı ve donanım ile ilgili tüm bileşenleri denklemden çıkartarak sadece bir internet tarayıcısı olan Chrome üzerinden en son çıkan oyunları oynamanıza olanak sağlıyor.
Google'ın Project Stream'i oyun konsollarının geleceği olabilir

Google Ekim ayının ilk günlerinde oyun konsollarının geleceği olabilecek yeni projesi olan Project Stream'in beta testlerini bir video aracılığı ile gözler önüne serdi. Konsolların maliyetlerinin yüksek olmasının temel nedeni olarak karşımıza donanım bileşenleri çıkıyor.

Project Stream ise donanımı ve donanım ile ilgili tüm bileşenleri denklemden çıkartabiliyor ve sadece bir internet tarayıcısı olan Chrome üzerinden en son çıkan oyunları oynamanıza olanak sağlıyor. Söz konusu videoda Assassin's Creed serisinin en yeni oyunu olan Assassin's Creed: Odyssey oyunun oynandığını görüyoruz.

Bu oyunu oynamak için normal şartlarda ülkemizde oldukça pahalı durumda olan oyun konsollarına veya yüksek donanımlı bir oyun bilgisayarına sahip olmanız gerekiyor. Fakat Project Stream ile Assassin's Creed: Odyssey oynamak için sadece Chrome internet tarayıcısına ve yüksek hızlı bir internet bağlantısına sahip olmanız yeterli. Project Stream'in Playstation DualShock 4 ve Xbox One kontrolcülerini desteklediğini de belirtelim.

Adından da anlaşılabileceği gibi Project Stream, oyunların oynanabilmesi için Stream yani internet üzerinden görüntü aktarım teknolojisini kullanıyor. Hızlı bir internet bağlantısı ile herhangi bir gecikme olmadan oyunların görüntü aktarımı oynanabilmesi mümkün gibi görünüyor.

Project Stream'i kullanabilmeniz için en az 25 mbps seviyelerinde bir internet hızına sahip olmanız yeterli. Tabii ki Project Stream'in bu teknolojiyi kullanmayı deneyen ilk proje olmadığını da hatırlatalım. Oyun konsolları denince akla gelen ilk firmalardan biri olan Sony ve ekran kartı üreticisi olan Nvidia gibi firmalar da benzer teknolojileri kullanıyor.

Falat buradaki asıl sorun GeForce Now ve PlayStation Now servislerinin pahalı bir konsol veya oyuncu bilgisayarına alternatif olabilecek kadar başarılı çözümler sunamaması. Oyun konsollarının bir diğer büyük oyuncusu olan Microsoft'un da kendi bulut tabanlı oyun servisini 2019 yılında tanıtacağını da belirtelim.

Project Stream ile tam da bu noktada devreye giriyor. Projenin beta testlerine katılan kullanıcılar, Project Stream konsol kalitesinde ve gözle görülebilir bir gecikme olmadan bir oyun deneyimi yaşadıklarını belirtiyorlar.

Oyun dünyasının geleceği

Hatta bu sistem sadece konsol oyunculuğunun değil tamamen oyun ekosisteminin geleceği de olabilir. Stream yani görüntü aktarım teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte bugün konsollarda veya oyuncu bilgisayarlarında oynadığımız oyunları görüntü aktarımı ile bir kontrolcü kullanarak akıllı telefonlarımızda oynayabileceğiz.

Tabii ki bu teknolojilerin efektif olarak kullanılabilmesi için yüksek hızlı bir internet bağlantısı gerekiyor. İnternetiniz ne kadar hızlı ise o denli başarılı bir oyun deneyimi elde etmeniz görüntü aktarım teknolojileri ile mümkün.

Fakat ülkemizdeki internet hızları ve altyapıları düşünüldüğünde benzer teknolojilerin ülkemizde kullanılması nispeten diğer ülkelere oranla daha geç bir tarihte olabilir. Son olarak Project Stream'in beta testlerinin sadece ABD'de gerçekleştiğini de ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.