Goldman Sachs'a göre Tesla Model 3 satışlarında düşüş yaşayabilir

Goldman Sachs'a göre Tesla Model 3 satışlarında düşüş yaşayabilir

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Tesla'da zorlayıcı bir 2018 yılı yaşandı. Şirket içinde yaşanan üst düzey kayıplar, hisselerdeki sert düşüş, Model 3 üretiminde yaşanan aksaklıklar ve akabinde Musk'ın nakit bulmada yaşadığı sıkıntılar ve sansasyonel olaylar silsilesi... Rakiplerin, elektrikli araç pazarındaki atılımları ve küresel tüketici talebinin elektrikli araçlara beklenilenden düşük olması ise zor geçen yılın diğer nedenleri arasında yer alıyor.

ABD'li yatırım Bankası Goldman Sachs'a göre 2019 yılı da Tesla için altın bir yıl olmayacak, en azından şimdilik. Şirket, yatırımcıları Tesla hisselerinden uzak durmaları konusunda uyardı. Çarşamba günü yayımlanan bir raporda şirket, elektrikli araçlar için beklenenden daha zayıf bir talep  olacağını öngörüyor. 

Uzmanlara göre son piyasa verileri, Tesla'nın yüksek fiyatlı model varyasyonlarına olan talebin yavaşlamasına işaret ediyor. Özellikle Model 3'ün satışlarındaki düşüşe vurgu yapan şirket, bunu ABD'de araç fiyatlarının düşmesine neden olan vergi indiriminin sona ermesine bağladı. Goldman Sachs'ın belirttiği diğer bir neden ise Model 3e yönelik Avrupa teslimat tarihlerinin aksaması yönünde.

Öte yandan Tesla'nın 14 Mart'ta ABD'de resmen tanıtacağı yeni SUV Model Y de Tesla'nın Model 3 satışlarını da olumsuz etkileyebilir.

Bu arada Model Y'e olan talep ve şirketin ön ödemeli sipariş modeli sayesinde Tesla'nın yeniden nakit sağlayabileceği belirtiliyor. Analistler, Tesla Y Model'in pazarda oyun değiştirici olabileceğine de dikkat çekiyorlar. Ancak Musk'ın bunu için bir yıl daha beklemesi gerektiğini paylaşalım. Zira araçların seri üretimine Nevada’daki Gigafactory'de 2020'de geçilmesi planlanıyor. 

Model Y'nin özelliklere bağlı olarak ABD'de 30.000 dolar ile 50.000 dolar arasında değişen bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Son olarak Goldman analistlerinin, Tesla'nın daha ucuz bir Model 3’ü piyasaya sürmesini beklediklerini paylaşalım. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.