Yapay zekanın ürettiği fotoğraflar ile gerçeği ayırt edebilir misiniz?

Yapay zekanın ürettiği fotoğraflar ile gerçeği ayırt edebilir misiniz?

Jevin West ve Carl Bergstrom'un oluşturduğu Which face is real? isimli sitede yapay zeka tarafından oluşturulan görseller ile gerçek insan fotoğrafları arasından gerçek olanı bulmanızı isteyen basit bir tahmin oyunu yer alıyor. Biz ne kadar bu oyunu basit olarak tanımlasak da, oynadıkça gerçek insan zannederek yapay zeka tarafından üretilen fotoğrafları seçtiğinizi fark edebilirsiniz. Dolayısıyla konu doğru seçim yapmak olduğunda bu oyun size zor gelebilir.

Oyunu bir kenara bırakarak sitede gezinmeye başladığınızda West ve Bergstrom'un internet kullanıcılarını sahte profillere karşı uyarmak için bu siteyi açtığını fark ediyorsunuz. West ve Bergstrom, sitede yayınladıkları yazıda bu fotoğraflarla oluşturulan sahte profillere karşı kullanıcıların bilinçlenmesi için bu oyunu oluşturduklarını ifade ediyor. Bu profillerin arka planında dolandırıcıların ve kötü niyetli kullanıcıların yer alabileceği de belirtiliyor.

Site aynı zamanda, yapay zeka tarafından oluşturulan fotoğrafların arkaplan problemlerine ve detaylarına bakarak onları gerçek fotoğraflardan nasıl ayırdedebileceğınızi de öğretiyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerde su lekesine benzer hatalar, asimetriler ve arka planda bozukluklara rastlanabiliyor.

Bu arada sitede yer alan yapay zeka üretimi görsellerin ise sitenin kurucuları tarafından üretilmediğini belirtelim. StyleGAN sistemiyle oluşturulan görselleri kullanan ikili, gerçek insan fotoğrafları için de Flickr FFHQ veritabanını kullanıyor. Son olarak West ve Bergstrom'un, bu siteyi Washington Ünversitesi'nde doğru ve mantıksal olmayan görüşlere karşı bilimsel verilerin yükselişini savunan Calling Bullshit projesi için geliştirdiğini belirtelim. Test etmek için hatırlatalım projeye buradan ulaşabilirsiniz: Which face is real?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.