Foursquare'in yeni Hypertrending uygulaması dikkatleri üzerine çekiyor

Foursquare'in yeni Hypertrending uygulaması dikkatleri üzerine çekiyor

Foursquare piyasaya sürülmesinden tam on yıl sonra, check-inlere ihtiyaç duymayan yeni konum odaklı uygulaması Hypertrending'i tanıttı. Foursquare'nin Pilgrim teknolojisini kullanan Hypertrending, Teksas'ta gerçekleşen SXSW boyunca telefonların gerçek zamanlı olarak nerede olduğunu gösterdi.

Bu veriler haritada noktalar halinde gösterilirken, noktaların büyüklüğü de belirtilen zamanda o mekanda olan cihaz sayısını yansıttı. Kullanıcılar haritayı Tüm Mekanlar, Yemek, Gece Hayatı ve Eğlence (etkinlikler ve partiler) olarak filtreleyebiliyor.

Hypertrending ayrıca hangi mekanların popüler olduğunu gerçek zamanlı olarak gösteren bir Top 100 listesine de sahip. Top 100 listesine girdiğinizde aşağı veya yukarıyı gösteren oklar sayesinde hangi mekanın yükselişte ya da düşüşte olduğunu görmeniz de mümkün.

Hypertrending ile karşılaşanlar genellikle veri gizliliği konusunda endişelenebiliyor. Ancak tıpkı Pilgrim'de olduğu gibi kullanılan veriler birleştirilmiş ve anonimleştirilmiş durumda. Bunun yanı sıra telefonların bir yerden başka yere giderken çizdiği rotaya dair hiç bir veri paylaşılmıyor. Haritadaki noktalar sadece telefon varış noktasına ulaştığında görünür oluyor.

Hypertrending'in şirketin kurucu ortağı Dennis Crowley tarafından Foursquare Labs'de geliştirildiğini de ekleyelim. Özellik SXSW boyunca sadece Austin bölgesinde aktifti ancak Foursquare bu özelliği herkese açmayı planlamıyor.

Foursquare'in elinde bulundurduğu teknolojisi gösteren Hypertrending, yazının başında da belirttiğimiz üzere Foursquare'in 2014 yılında piyasaya sürdüğü Pilgrim teknolojisinden faydalanıyor.

Üçüncü parti işletme aracı olarak sunulan Pilgrim, bir restorana geldiğinizi anlayarak size Foursquare Şehir Rehberinde yer alan menüden öneriler sunan teknoloji. Aynı şekilde yeni bir şehre adım attığınızda size gidilecek yerleri öneren de Pilgrim teknolojisi. Swarm'a baktığımızda bu teknolojinin, geçmişte bulunduğunuz yerlerde check-in yapmak istediğinizde size daha önce bulunduğunuz tüm yerlerin listesini çıkardığını görüyoruz.

Her ne kadar basit bir teknoloji olarak görünse Foursquare’in 10 yıllık konum verilerini Pilgrim’in yüksek kesinlik derecesiyle birleştirdiğinizde benzersiz bir doğruluk elde ediyorsunuz. Diğer konum uygulamaları sizin bir cafenin giriş katında mı yoksa ikinci katta yer alan bir bölümünde mi olduğunuzu kestiremezken, Pilgrim bunu net olarak bilebiliyor.

Aslında Foursquare'in Pilgrim SDK'sı oluşturma sebeplerinden biri de bu. Üstelik bu Pilgrim SDK'sı şu anda aylık 100 milyondan fazla kullanıcı tarafından onaylanmış ziyarete ev sahipliği yapıyor. Pilgrim SDK'sını kullanan uygulamalar ise kullanıcılarına Foursquare’in ABD'deki mobil uygulama panelinde yer alan ve her zaman açık kalan konum takibine katılma imkanı sunuyor. Bu imkandan faydalanan kullanıcılar sayesinde Pilgrim SDK'sının 10 milyon cihaza ulaştığını da ekleyelim.

Bu noktada bu 10 milyon cihazın, Hypertrending'i güçlendiren verileri sağladığını belirtmekte de fayda var. Dolayısıyla Hypertrending'de kullanılan verilerin Foursquare için yeni bir şey olduğunu söyleyemeyiz ancak Hypertrending'de öne çıkan veri görselleştirme kesinlikle daha önce Foursquare tarafından sunulmayan bir yenilik.

Aslında Foursquare'in müşterilere sunduğu Foursquare Place Insights, Pinpoint ve Attribution hizmetlerinde, müşteriler kendi hedef kitleleriyle ilgili görsel verilere erişebiliyor. Ancak Hypertrending, Foursquare teknolojisinin, insanların nerede olduğu ve nerede olmadığı konusunda nasıl veriler ortaya koyabileceğini büyük ölçekte gözler önüne seriyor.

yazının başında da belirttiğimiz üzere kurucu ortak Crowley, Foursquare'in Hypertrending tanıtımında bu teknolojiyi bir tüketici uygulamasına dönüştürmeyeceklerini ifade etti. Zira bu tanıtım, sadece Foursquare'İn yapabileceklerin göstermek adına düzenlenmişti. Dijital tıkların ve görüntülemelerin konuştuğu dijital pazarlama ekosisteminde Foursquare kullanıcıların nerede olduğunu kesin olarak sunabiliyor.

Bu durum markalara kullanıcıları daha yakından tanıma imkanı sunduğu gibi, markaların dijital pazarlama faaliyetlerini de yeniden şekillendirebilir. Ancak kullanıcı tarafında korkutucu bulunabilecek bu büyük ölçekli veri görselleştirmesi, tepkilere de neden olabilir. Bu konu hakkında uzun süredir düşünmekte olduğunu belirten Cowley, insanların korkması halinde  Hypertrending'den faydalanarak yeni araçlar üretmeyi durduracaklarını ifade ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.