Daha geniş, daha hızlı, daha akıllı: Otomobil dünyasının dokunmatik ekranları

Daha geniş, daha hızlı, daha akıllı: Otomobil dünyasının dokunmatik ekranları

Otomobil dünyasında son yıllarda giderek popüleritesi artan geniş ekranlar (geniş paneller), akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlara aşina olan tüketicinin, artık araç içinde giderek daha fazla aradığı bir özellik haline geliyor.

Öyle ki veriler de bu yazdığımızı destekliyor. Statista, 2016  ve 2017 yıllarında küreselde otomotiv dokunmatik ekran sevkiyatının sırasıyla 45 milyon ve 50 milyon olduğunu belirtiyor. Bu, 2017 yılında küreselde satılan 85 milyon hafif aracın yaklaşık yüzde 60'ının geniş dokunmatik ekranlara sahip olduğu anlamına geliyor.

Bir dönemler sadece lüks otomobillerde ya da belirli araç segmentlerinde pahalı bir araç yükseltme paketi olan geniş ekranlar, şimdilerde ise birçok araç için bir standart haline geldi. Çoğu araçta güncel bilgi-eğlence özellikleri sunan, diğer akıllı cihazlar ile entegre olabilen bu donanımlar akıllı sesli asistanlar sayesinde de bağlanabilirliğin önemli bir parçası olarak yerini alıyor.

Yüksek kullanıcı deneyimi en büyük hedef

Dokunmatik paneller, daha fazla araca entegre edilirken geçen yıllar içinde de daha hızlı, daha akıllı ve duyarlı hale geldiler. Hem teknik yapıları hem tasarımları ile rekabetin olduğu pazarda en büyük amaç daha yüksek bir kullanıcı deneyimi sağlayabilmek.

Pazarda ise rezistif ekran modellerinden kapasitif ekran modellerine hızlı bir geçiş var. Maliyeti fazla olsa da yüksek dokunma algılama hassasiyeti, daha uzun bir ömür, çoklu dokunuş özelliği gibi fonksiyonel ürün özellikleri ile kullanıcıya daha iyi bir deneyim sunması kapasitif ekranların pazarı domine etmesinin sadece bir kaç nedeni. 

Araştırmalar ise sürücü deneyiminde bu ekranların araç içindeki konumunun oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Zira otomobil kullanmak gibi  dikkat isteyen bir eylemde, geniş ekranlar kullanıcının görsel dikkatini kendi üstüne çekebiliyor. Bu noktada ise akıllı asistanların devreye girdiğini söyleyebiliriz. Her geçen gün daha hızlı, daha akıllı ve interaktif olan bu asistanlar, yapay zeka teknolojileri ile desteklenerek insan-makine etkileşiminin başarılı örnekleri olarak karşımıza çıkıyor.

Dokunmatik ekranlarda ise son eğilim geçen gün daha büyük ebatlarda araç içinde konumlandırılmaları. Şimdilik daha çok premium araç segmentinde karşımıza çıkan bu büyük ebattaki panellerin bazılarını bir araya getirdik.

Mercedes-Benz A Serisi

A Serisinde yer alan araç içi dokunmatik ekranları "uygun dokunuşla gerçekleşen kumanda" olarak tanımlayan Alman otomobil üreticisi, kullanıcısına dokunmatik panel ile neredeyse her şeyi ayarlayabileceğini vadediyor.  7 inç büyüklüğündeki Style ve 10,25 inç büyüklüğündeki Progressive ve AMG tasarım konseplerinde olan panelleri direksiyon simidindeki dokunmatik kontrol düğmesi destekliyor.

Bu arada panelin Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi multimedya sistemi ile de desteklendiğini hatırlatalım. Mercedes-Benz, “MBUX” olarak kısaltılan asistanın her zamankinden daha işlevsel olduğunu vurguluyor. Araç üreticisi, kullanıcısını MBUX ile “Hey, Mercedes!” diyerek “araçla iletişime geçmeyi” mümkün kılıyor. 

Tesla- Model S 

Model S, klima ve bilgi-eğlence sistemi ayarlarının yanı sıra birçok araç ayarını kontrol eden 17 inç büyüklüğünde dikey bir merkezi dokunmatik ekrana sahip. Sürücüye doğru hafif açılı ekran, panelin daha kolay bir kullanılmasını sağlayabiliyor. Özellikle panele entegre gelişmiş ses sistemine vurgu yapan Tesla, adeta bir kayıt stüdyosundaki ses kalitesini garanti ediyor. 

Tesla,  donanım ve yazılımlarının çoğunu şirket içinde geliştirdiği için sistem Apple CarPlay veya Android Auto'yu desteklememektedir. Panelin kendine ait haritalandırma ve navigasyon yazılımı bulunuyor.

Volvo- Polestar 2

Tesla'nın Model 3 serisine rakip olarak konumlandırılan Volvo Polestar 2'nin 2020'de piyasaya sürülmesi bekleniyor. Dokunmatik paneli rakibininkine benzerliğe ile dikkat çekerken, Android Auto yerleşik özelliği ile piyasaya girecek ilk araç olma özelliğini taşıyor.

Tasarım konusunda kendi Sensus UI'sinden ilham alınan panelde, Google Asistan, Haritalar gibi uygulamalar aracın ana bilgi-eğlence sistemine entegre edilmiş. 11 inçlik merkezi dokunmatik panelde ve 12 inçlik sürücü panelinde aracın bakım durumu görüntülenebiliyor. 

Nissan- Xmotion

Nissan'ın CES 2018'de tanıttığı Xmotion, akıllı asistan Virtual Koi (sanal Japon balığı) ile destekleniyor. Aracın ön, asistan akıllı bir nagivasyon görevini de üstleniyor. Xmotion özellikle araç içindeki ilave ekranlar ile tamamlanan çeşitli panellerden oluşan büyük bir ekran alanına sahip olması ile dikkat çekiyor.

Dokunmatik ekranlı kontrol mekanizması Nissan Intelligent Mobility teknolojisi çerçevesinde geliştirildi. Nissan, yapay zeka odağındaki bu teknoloji ile akıllı sürüş, akıllı güç ve akıllı entegrasyona odaklanıyor.

Fonksiyonel ekranlar,  dokunma ile, hareketlerle, kamerayla algılanan göz hareketleriyle veya ses girişi ile kontrol edilebiliyor. Nissan gelecekte piyasaya süreceği araçlarında zorunlu SIM kart kullanılarak Nissan Intelligent Drive adı verilen mevcut sürücü destek sistemlerinin daha fazla bağlanabilir olmasını sağlamak istiyor. 

Aracın şimdilik bir prototipten ibaret olduğunu hatırlatalım.

Fiat Chrystler- Ram 1500 (2019)

12 inçlik dokunmatik ekranı ile Ram 1500, hem Apple CarPlay'i hem de Andoid Auto'yu destekleyebiliyor. Ram'ın bilgisayar ekranı araç üreticisinin dördüncü nesil Uconnect isimli medya sistemi ile bilgi ve eğlence yazılımı ile güçleniyor. Panelin alt kısmında yer alan simgeler klima, koltuk sıcaklığı kontrolleri, navigasyon gibi özelliklere hızlı erişim sağlıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.