Perakendenin dijital dönüşümüne dair merak edilen grafikler

Perakendenin dijital dönüşümüne dair merak edilen grafikler

2019'un ilk Webrazzi konferansı olan Webrazzi E-Ticaret 2019, hızlı bir şekilde devam ediyor. Konferansımızda internet kullanıcılarının davranışını ölçen Gemius'un Ülke Müdürü İdil Kesten, perakendede geleneksel markaların dijital dönüşümünü anlatmak üzere sahnedeydi. Gemius'un geçtiğimiz günlerde Amazon Türkiye'nin son 3 aylık ziyaretçi verilerini bizimle paylaştığını da hatırlatalım.

Giyim endüstrisinde kullanıcı sayısı 3,3 milyon

Geleneksel markaların e-ticarette ciddi bir rekabet içinde olduğunu söyleyen İdil Kesten, sektörün aylık ortalama büyüklüklerinden bahsetti. Gemius'un raporuna göre giyim endüstrisindeki kullanıcı sayısı 3,3 milyon iken onu 2 milyon kullanıcıyla süpermarket ve 1,5 milyon ile ayakkabı sektörü takip ediyor. Cinsiyete baktığımızda ise kozmetikte yüzde 75, giyimde yüzde 59 ile kadının önde olduğunu, süpermarketteki eşitliği ve beyaz eşyada erkeklerin yüzde 69 ile önde olduğunu görüyoruz. Erkeklerin beyaz eşyada öne geçmesinin nedeninin ise televizyon olabileceği de öngörülüyor.

Bir kozmetik sitesinde aylık 1 saat 8 dk vakit harcanıyor

Sosyo ekonomik sınıflandırmada AB ve C1 sınıfları genel olarak ön plana çıkarken beyaz eşyada ise C2'nin önde olduğunu görebiliyoruz. Kullanıcı başına aylık ortalama süreye göz atınca, bir kadının bir ayda herhangi bir kozmetik sitesinde ortalama olarak 1 saat 8 dk harcadığını görüyoruz. Bunun çok büyük rakam olduğunu söylemek mümkün, zira kozmetik sektörünü 22 dakika ile giyim takip ediyor ve arada ciddi bir fark bulunuyor.

Geleneksel perakendede dijital medya satın alımına bakıldığında ise 2018 yılında, sadece PC tarafında 500 milyarlık bir gösterim karşımıza çıkıyor. Bu gösterimde 7 perakende endüstrisine baktığımızda 43 milyar gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Bu da bahsi geçen sektörlerin toplamın yüzde 8'ini oluşturduğu anlamına geliyor. Dijital medya alım satım 2018 toplamında ise giyim endüstrisinin 14 milyar dolarla başı çektiğini görüyoruz. Bunun da sadece PC tarafında ortaya çıkan bir veri olduğunu söyleyebiliriz.

Giyimde Black Friday ön plana çıkıyor

Sektörleri tek tek incelediğimizde giyim sektöründe gerçek kullanıcı trendinde en önemli etkenin Black Friday olduğu karşımıza çıkıyor. Bu dönemde medya yatırımlarının karşılığının da kullanıcı tarafında alındığını belirtelim. Black Friday'i ise 14 Şubat ve yeni sezon dönemleri takip ediyor. Gemius'un verilerine göre, LC Waikiki, Boyner, Koton, Zara ve DeFacto giyim sektöründe öne çıkan şirketler oldu. En çok alışveriş yapan yaş grubunun ise kendi parasını kazanan 25 ve 45 yaş arası kitle olduğunu da belirtelim. Medya yatırımı trendinde ise en çok mart ve mayıs ayları öne çıkıyor. Bunda da Kadınlar Günü ve Anneler Günü'nün etkileri karşımıza çıkıyor.

Yılbaşı döneminde medya yatırımları yetersiz kalıyor

Kozmetik sektöründe lider olarak Watsons, Mac, Maybelline, L'Oreal Paris ve Flormar ile karşılaşıyoruz. Takı endüstrisine göz attığımızda ise evlilik dönemi olan temmuz ayının önde olduğunu görüyoruz. Ancak bu dönemde medya yatırımlarında düşüş olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Beyaz eşyada ise KDV ve ÖTV indirimlerinin olduğu dönemlerde bir artış olduğu ortaya çıkıyor. Süpermarket sektöründe ise Ramazan ve yılbaşı dönemleri ön plana çıkıyor. Ancak medya yatırımlarında Ramazan ayında ciddi bir yatırım bulunurken, yılbaşı dönemi bu konuda oldukça yetersiz kalıyor. Süpermarket sektöründe öne çıkan isimler de A101 ve Migros oldu.

Ayakkabı sektöründeki verilere baktığımızda mart ayında gerçekleşen kış indirimleri ve yeni sezon öne çıkıyor. FLO kullanıcı bazında ilk sıraya yerleşirken medya yatırımında Greyder ve Divarese başı çeken şirketler oluyor. Mobilyada ise evlilik ve üniversite başlangıç dönemleri önem taşıyor. Bu veriye göre en önemli kullanıcı kitlesinin yeni evliler ve üniversite öğrencileri olduğunu da söyleyebiliriz. Mobilya bazında medya yatırımlarında ise Vivense ön plana çıkıyor. Bunun nedeni de şirketin dijitale verdiği önem diyebiliriz.

Amazon.com.tr, medya yatırımlarından sonra kullanıcı sayısını artıracak

Yazının başlarında da bahsettiğim gibi Gemius, Amazon.com.tr'ye dair verilerini daha önce bizlerle paylaşmıştı buna göre;  Amazon.com.tr’nin eylül ayında 1 milyon 18 bin 524 olan kullanıcı sayısı, her ay düzenli olarak artıyor. Ekim ayında 1 milyon 959 bin 260 kullanıcı sayısı, kasımda 2 milyon 668 bin 952’ye ve aralık ayında da 2 milyon 708 bin 918’e ulaşarak ciddi bir yükselişin işaretlerini veriyor. Ancak medya yatırımında Hepsiburada ve n11.com, Amazon.com.tr'nin oldukça önünde yer alıyor. İdil Kesten, Amazon.com.tr medya yatırımlarına önem verdiği zaman ciddi bir kullanıcı artışının olacağını da sözlerine ekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.