Dünya, iklim değişikliği konusunda kırmızı alarm veriyor. Gıda üretimini tehdit eden değişen hava koşullarından, felaketlere neden olacak yükselen deniz suyu seviyelerine kadar bir çok tehdit ile karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler, geçen yüzyıl boyunca artmakta olan deniz suyu seviyesinin son yıllarda rekor seviyeye ulaştığını belirtiyor. Zira 2017'de küresel ortalama deniz suyu seviyesi rekor bir seviyeye ulaştı. Uydu görüntüleri, bunun bugüne kadar tarihin en büyük ortalaması olan 1993 yılından 77 milimetre fazla olduğunu gösteriyordu.
Şu anda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı kıyıya 100 km mesafede yaşıyor. Kıyı bölgesindeki nüfus yoğunluğu ve ekonomik aktivite arttıkça, kıyı ekosistemleri üzerindeki baskılar da artıyor. Ancak deniz suyu seviyesinin artması birçok kentin sular altında kalmasına neden olacak. Önlem alınamaması durumunda sular altında kalacak ilk kentlerden biri Venedik. Venedik'i su seviyesinin altında bir şehir olan Amsterdam izliyor.
“When Sea Levels Attack, büyük şehirlerin su altında kalmasına ne kadarlık bir yıl kaldığını gösteriyor. Site, informationisbeautiful.net tarafından NASA, Sea Level Explorer ve Intergovernmental Panel on Climate Change gibi kurumların verilerinden faydalanarak hazırlandı. Aşağıdaki görsel, bize durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha gösteriyor.
National Oceanic and Atmospheric Administration'ın sunduğu bu kaynak ise su seviyesinin çeşitli boyutlarda yükselmesi ile neler olabileceğini gösteriyor. 2018 dünya okyanuslarının en sıcak yılı olarak kayıtlara geçiyor. Sea Level Rise Viewer isimli bir çalışma ile internet kullanıcısı bu değişimi görebiliyor.
Climate Central ait olan Mapping Choices, Sea Level Rise Viewer ile neredeyse aynı görevi üstleniyor. Ancak bu araç kişilerin farklı senaryoları karşılaştırmalarını da sağlıyor.
Deniz seviye ölçme arası olarak EarthTime, bu konuda bir adım daha ileri gidiyor. Sadece farklı büyük dünya şehirlerine odaklanmayan araç, Paris İklim Anlaşması altındaki senaryoları ve gözlerimizin önünde meydana gelen değişiklikleri gösterebiliyor.
Son olarak FitzLab tarafından geliştirilen ve kullanıcıların önümüzdeki 60 yıl içinde Kuzey Amerika şehirlerinin akibetini görmelerini sağlayan bir araç var.
Küresel ısınmaya karşı mücadelede en çok hükümetlere iş düşüyor. Ancak ne Paris İklim Değişikliği Antlaşması ne de Kyoto Protokolü'nde somut adımlar atılabilmiş değil.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap