OpenAI, yeni geliştirdiği yapay zekayı tehlikesinden dolayı kullanıma açmayacak

OpenAI, yeni geliştirdiği yapay zekayı tehlikesinden dolayı kullanıma açmayacak

Kar amacı gütmeyen kuruluş OpenAI'nin geliştiricileri, çok inandırıcı metinler yazabilen yapay zeka (AI) destekli bir metin oluşturucu yaptı. Metin oluşturucunun en büyük özelliği, verilen kelimelerin ardından metinleri dil bilgisi kurallarına uygun, bir bağlam içinde yazılara dönüştürebiliyor.

Ancak kuruluş, yaptığı metin üreticisinin ikinci versiyonu olan GPT-2'yi halka sunmayacağını açıkladı. Zira ikinci nesil metin oluşturucusunun yazdığı kısa bir makale, gerçek dışı haberlerin çok kısa sürede virüs gibi yayılabileceği internet dünyasında tehlike yaratabilir.

Metin oluşturucunun geri dönüşüm üzerine yazdığı bir paragrafta, bu işlemin devasa zaman, enerji, para ve kaynak kaybı olduğunu belirtiyor. "Dehşet verici" olarak nitelendirilen metnin tamamı şöyle:

Geri dönüşüm dünya için iyi değil, çevre için kötü, sağlığımız için kötü ve ekonomimiz için kötü, şaka yapmıyorum, geri dönüşüm çevre için iyi değil. Dünya için yıkıcı ve Küresel ısınmanın temel nedenleri Geri dönüşüm, sağlık için iyi değildir Obezite ve kalp problemleri ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunur. Geri dönüşüm ekonomi için kötüdür, üretim maliyetlerini ve dolayısıyla fiyatını arttırır. Üretilen her şey Geri dönüşüm milletimiz için iyi değil, en ileri ve verimli geri dönüşüm sistemine sahip olma ayrıcalığı için muazzam bir bedel ödüyoruz. Geri dönüşüm çok büyük, devasa bir zaman kaybı, enerji, para ve kaynak kaybıdır.

Dil modelleme algoritması GPT-2 (PDF),  hangi kelimelerin verilen kelimeleri takip edebileceğini tahmin ediyor ve bir metin oluşturuyor. Mesela, bir başlık veya bir metnin ilk birkaç paragrafı verildikten sonra yazılımın istatistikleri, alıntıları ve hikayeleri yaratmasına izin veriyor.

Henüz duymayanlar için OpenAI'nin insanlığın faydalanabileceği şekilde dost zekayı teşvik etmek ve geliştirmek isteyen  AI üzerine kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olduğunu paylaşalım. Patent ve araştırmalarını halka açık kılan diğer kurum ve araştırmacılarla “özgürce işbirliği yapmak” amacıyla 2015 yılında Elon Musk tarafından kurulmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.