2018'de yüzde 63 büyüyen Armut.com, Avrupa ve Orta Doğu liderliğini hedefliyor

2018'de yüzde 63 büyüyen Armut.com, Avrupa ve Orta Doğu liderliğini hedefliyor

Online hizmet sektörünün lideri Armut, bugün 2018 yılını değerlendirdi. Armut.com’un kurucuları Başak Taşpınar Değim ve Erol Değim’in ev sahipliği yaptığı toplantıda  yükselişe geçen yeni hizmet alanlarından sıra dışı mesleklere, KOBİ’lerin ihtiyaçlarından Armut’un yeni yatırımlarına ve hedeflerine kadar platforma dair bir çok detayı paylaşıldı.

Toplantıda paylaşılan verilere göre Armut 2018 yılında yüzde 63 gelir büyümesi yaşadı. Geçtiğimiz yıl boyunca platformda 1.8 milyon hizmet talebi oluşturulurken, 2018'de platformdaki hizmet veren sayısı 291.744'e yükseldi.

Armut'un yurt dışı operasyonu Homerun'ın verilerinin de paylaşıldığı toplantıda, bu yeni operasyonun talep alanında yüzde 317 büyüme kaydettiği açıklandı. Paylaşılan verilere göre Homerun, bu yıl yüzde 2800 hizmet veren büyümesi yakaladı. Bu noktada Homerun'un 48 ayrı kategoride hizmet verdiğini de ekleyelim.

Toplantıda Başak Taşpınar Değim ve Erol Değim, öne çıkan kategorilerin ülkelere göre farklılık gösterdiğine de değindi. Buna göre Armut'un Türkiye'de genellikle öne çıkan kategorileri nakliye ve ev temizliği olarak konumlanırken, Suudi Arabistan'da öne çıkan kategoriler su kaçakları ve Haşere İlaçlama olarak kendini gösteriyor. Bu arada Armut’un en çok tercih edilen kategorilerinin sırasıyla Tadilat (%29), Nakliyat (%23), Temizlik (%18), Özel Ders (%8) kategorileri olduğunu belirtelim.

Yurt dışı operasyonlarını Türkiye'den yöneten Armut ekibi, pazarların farklı olmasına rağmen müşteri davranışlarının birbirine benzerliğinden de bahsetti. Bu anlamda Başak Taşpınar Değim, 2.5 yılda Türkiye'de geldikleri yere yurtdışında 6 ayda geldiklerini de ekledi. Romanya pazarında lider konumuna yükselen Armut, Suudi Arabistan da ise nakliye kategorisinde lider olduğunu açıkladı.

Operasyonları Türkiye'den yönetirken platformun hizmet kalitesini korumak için eşleştirmeler için kullandıkları algoritmalardan faydalandıklarını belirtlen Erol Değim,  hizmet verenlerin kalitesini korumak için de Makine Öğrenmesi ve puan sistemi kullandıklarını ifade etti. Değim, Armut için 2012'de yapay zeka geliştirmeye başladıklarını da belirtti.

Armut'un hizmet veren kalitesinin korunması hakkında soruları yanıtlayan Başak Taşpınar Değim, platformun kaliteyi ödüllendiren sisteminden söz etti. Bu sisteme göre olumlu yorumlar ve yüksek puanlar alan hizmet verenler, platformda daha fazla ve daha uygun fiyatlı işlerle karşılaşıyor. Buna rağmen Armut, yeni gelen hizmet verenlere de fırsatlar sunarak, ilk yıldızlarını alana kadar onları yönlendiriyor.

Platformdaki yenilikler

2018'in hizmet trendleri ise sırasıyla Yoga Özel Dersi, Pilates Özel Dersi, Masaj ve Epilasyon. Armut'ta kullanıcılara sunulan yeni hizmetler ise Drone Tamiri, İmar Barışı Danışmanlığı, Alışveriş Koçu ve Suşi Yapımı olarak öne çıkıyor.

Ev temizliği konusunda markalaşan Armut, hizmet verenlerin geri bildirimlerini ve platformun dikkat çeken özelliklerini de paylaştı. Armut'un temizlediği evlerin yüzde 94 artış gösterdiğini belirten ekip, hizmet verenlerin de online güvenlik sistemiyle kendilerini daha güvende hissettiklerini ifade etti. Bu kategoriye abonelik sistemi getirdiklerini belirten Armut ekibi, bu sayede kullanıcıların yıllık 1000 TL tasarruf etmesini sağladıklarını da ifade etti.

Bu yıl Armut'un yayına aldığı  ihtiyaca göre fiyat hesaplayan Rahat Taşın ile iligili verileri paylaşan ekip, bu yeni platformun yüzde 952 büyüme kaydettiğini ve toplam 96.360 eşya taşındığını belirtti. Aynı şekilde Armut geçen ay 3 büyük şehirde yayına aldığı masaj kategorisinin rezervasyon ve anında ödeme özelliklerini de tanıttı.

Toplantıda Armut'a eklenen yeni özelliklere de değinildi. Buna göre Armut bu yıl anında fiyat hesaplama özelliğine kavuşurken, Turkcell BİP uygulamasında da yeni bir chatbot yayınladı. Bu noktada chatbot'un ilk 5 ayda 3185 talep aldığını belirtelim.

Gelecek Planları

Son olarak Yurtdışı ve yatırım alma planlarını paylaşan Başak Taşpınar Değim ve Erol Değim, gelecek yıl Romanya'da bir ofis açma ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. İngiltere'de tahmin ettiklerinden daha fazla büyüme kaydettilerini belirten ikili, Homerun'ın pazardaki 15 rakibi arasında 9. sıraya yerleşmeyi başardıklarını da ifade etti. ABD, İngiltere, Mısır, Suudi Arabistan ve Romanya olmak üzere giriş yaptıkları 5 pazarın üçünde başarıyı yakaladıklarını söyleyen Armut Kurucuları hedeflerinin ilk etapta Avrupa ve Ortadoğu lideri olmak olduğunu dile getirdi. Bu noktada Homerun'ın köklü ve büyük kuruluşların bulunduğu ABD pazarında rekabet etmekte zorlandığını belirtelim.

Toplantıda yatırım alma konularında soruları cevaplayan Başak Taşpınar Değim, iki sermaye fonu ile iletişimde olduklarını ancak başabaş noktasını yakalamadan yatırım almak istemediklerini ifade etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.