Instagram, Facebook Login benzeri giriş yapma özelliğini test ediyor

Instagram, Facebook Login benzeri giriş yapma özelliğini test ediyor

Gençlerin Facebook'tan çekilmesiyle birlikte Facebook uygulama ailesine Facebook özellikleri eklemeye devam ediyor. Reklam gelirlerini ve kimlik veri tabanının genişliğini tehlikeye atmak istemeyen şirket, Facebook'la giriş yap benzeri bir özelliği Instagram'da yayına almaya hazırlanıyor.

Facebook'la giriş yap platformu kullanıcıları sosyal ağa bağlı tutarak, ayrı bir kullanıcı adı ve şifre kullanmadan diğer uygulamalara giriş yapmasını sağlıyordu. Fakat genç kullanıcılar Facebook yerine Instagram'ı tercih etmeye başlayınca Facebook elinden en değerli araçlardan biri kaybetmeye başladı.

Instagram'da vakit geçirmeyi seven kullanıcılar ise kişisel hesaplarını, Finstalarını (sahte Instagram hesapları) ve işletme hesaplarını yönetmek için birden fazla giriş bilgisi kullanmak durumunda kaldı.

Instagram'daki girişi bilgilerini düzenlemek adına yeni bir adım atan şirket, bu adımla birlikte Facebook'la giriş yap özelliğini de Instagram'a taşımış oldu.

Instagram'ın prototiplendirdiği “Main Account" (Ana Hesap) özelliği, kullanıcıların profillerinden birini öncelikli hesap olarak ayarlamalarını sağlıyor. Ve diğer hesaplar bu öncelikli hesaba bağlanıyor. Böylece kullanıcılar, sadece tek bir hesabın giriş bilgilerini aklında tutarak diğerlerine de giriş yapabiliyor.

Uygulamaya daha basit bir şekilde giriş yapılabilmesi, kullanıcıların diğer hesaplarına daha fazla geçiş yaparak içerik paylaşmasını ve etkileşimde bulunmasını tetikleyebilir. Öte yandan şimdiye kadar hesap ekle özelliğinden faydalanan kullanıcılar için bu yeni özellik çok da farklı bir deneyim sunmuyor.

Bu iki özellik arasındaki en büyük fark ise Ana Hesap özelliğinin Instagram'ın giriş platformunu güçlendirecek olması. Aslına bakarsanız Akış'ta ve Hikayelerde içerik paylaşabilmenizi, ölçümlemelerde bulunmanızı ve mention yapmanızı sağlayan üçüncü parti uygulamalar hali hazırda Instagram'ın bu platformundan faydalanıyor. Ancak görünen o ki; Instagram bu platformu daha genişleterek tıpkı Facebook'la giriş yap özelliğinde olduğu gibi daha fazla kimlik ve profil bilgisi toplamayı amaçlıyor.

Ana Instagram hesabınızdan giriş yaptıktan sonra kullanmak istediğiniz profilleri seçtiğinizde ya da başka bir uygulama üzerinden paylaşım yaptığınızda Instagram'a istediği verileri kolayca sağlayabiliyorsunuz.

İlk olarak Ishan Agarwal tarafından keşfedilen özellik, Instagram'ın Android alpha versiyonunda yer alan APK dosyalarındaki bir kod üzerinden bulundu. Koddaki metinlerde, "Tek bir ID ve şifre ile tüm Instagram hesaplarına hızlı ve güvenli giriş yapın.", "Hesaplarınızdan birini ana hesap yapın ve tek bir seferde diğer hesaplarınıza girişi yap.", "Hesaplarınız ayrı kalacak ancak giriş yapmanız hızlı ve kolay olacak." gibi ifadeler yer alıyor.

Bu arada Instagram'ın bu konu hakkında açıklama yapmak istemediğini de ekleyelim. Yine de Instagram'ın bir özelliği prototiplendirdikten sonra bu özelliği dışarı açmak yerine sadece kendi çalışanları arasında test etmesi ise alışılmış bir durum. Bu noktada ilk olarak Instagramın kodunda bulunan sonrasında da tüm kullanıcılara açılan video arama, isim etiketleri ve soundtracks gibi özellikleri hatırlatmakta fayda var.

Facebook'la giriş yap özelliği, platformun kullanıcı tabanı büyümesini artırırken, kullanıcıların Facebook'tan hızlıca vazgeçmesinin önüne geçmişti. Aynı zamanda Haber Kaynağı içeriklerini geliştirmek için yeni bir kaynak olarak konumlanan özellik, kullanıcıların webdeki hareketlerine dair veri toplamaya yarıyordu. Birçok kullanıcı Facebook'ta içerik paylaşmaktan ve etkileşimde bulunmaktan vazgeçmiş olsa da Spotify ve Netflix gibi platformlara giriş yapmak için hala Facebook'u  kullanmaya devam ediyor.

Bu da Facebook'la giriş yap platformunun değerini bir kez daha ortaya koyuyor. Facebook'un bir çok alanda yaşadığının aksine platform özelinde ciddi bir rekabetle karşılaşmadığını da belirtelim. Google'ın kimlik platformu kullanıcılar tarafından pek tercih edilmiyor, Snapchat'in Snapchat Kit platformu ise uygulamalar üreticilerinin ilgisini çekmiyor.

Görünen o ki; Facebook sosyal medya krallığını yönetmek için ihtiyacı olan verileri, uygulama ailesi üzerinden tedarik etmeye hazırlanıyor. Wall Street analistleri şirketin gelecek vadettiğini söylemeye devam ederken, uygulama ailesi de gün geçtikçe Facebook'un kendisine dönüşüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.