Facebook, kararlarını değerlendirmesi için yeni bir kurul kuruyor

Facebook, kararlarını değerlendirmesi için yeni bir kurul kuruyor

Facebook, platformundaki içerik moderasyonu kararlarını gözden geçirmesi için yeni bir harici ve bağımsız kurul kurmaya karar verdi. Kurulun temel yapısının detayları ise önümüzdeki altı ay içinde belirlenecek. Şimdilik kuruldaki üyelerin kim olacağı ve bu üyelerin nasıl seçileceği konusu henüz kesinleşmiş değil.

Bağımsız bir kurul oluşturma fikri ise daha önce Facebook CEO’sunun kaleme aldığı “A Blueprint for Content Governance and Enforcement.” (İçerik Yönetimi ve Uygulaması için Bir Taslak) başlıklı blog yazısında karşımıza çıkmıştı. Facebook’taki yeni Küresel İlişkiler ve İletişim Başkan Yardımcısı rolüyle dikkat çeken eski Birleşik Krallık Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ise Pazartesi günü paylaştığı bildirge taslağı ile bu yeni kurulu yapısını tekrar gündeme getirdi.

Kurul Facebook’tan bağımsız uzmanlardan oluşacak. Ve Facebook’un içerik moderasyonu kararlarını reddetme veya onaylama yetkisine sahip olacak. Clegg’in aktardıklarına göre bu kurul üyeleri “içerik, gizlilik, ifade özgürlüğü, insan hakları, gazetecilik, vatandaşlık hakları, güvenlik ve diğer ilişkili disiplinler” konularına uzman kişiler olacak. Üstelik kurul üyelerinin her bir vaka için nasıl karar verdiklerini şeffaf bir şekilde açıklaması beklenecek.

Şimdiye kadar aktarılanlar her ne kadar olumlu gelişmeler olarak görünse de Facebook platformundaki çeşitliliğin kurula yansıması pek mümkün değil. Ne de olsa bünyesinde 2 milyar insanı devasa bir yapıdan söz ediyoruz.

Yine de önümüzdeki altı ay boyunca Singapur, Delhi, Nairobi, Berlin, New York, Mexico City dahil olmak üzere bir çok şehirde workshplar düzenlemeyi planlayan Facebook, birçok kişiden kurulun nasıl şekillendirilmesi gerektiğine dair geri bildirim toplayacak. Toplanacak olan geri bildirimler kapsamında kurulda kaç kişinin olması ve ne kadar süre yönetimde kalınması gerektiği de değerlendirilecek.

Bu arada Clegg’in açıkça sadece bu bölgesel workshoplar ile tüm hissedarlara ulaşamayacaklarının farkında olduğunu söylediğini de ekleyelim.

Clegg, bu süreci olabildiğince küresel ve kapsamlı hale getirmek için dünyanın her yerinden düşünürlerin ve araştırmacıların tekliflerini şirkete nasıl iletebileceklerine dair Facebook’un gelecek haftalarda daha fazla detay paylaşacağını belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.