Teknolojinin korkutmayan yüzü: Gatwick Airport'un şahsi araçları park eden vale robotu

Teknolojinin korkutmayan yüzü: Gatwick Airport'un şahsi araçları park eden vale robotu

Geleceğin en önemli unsurlarından biri diyebileceğimiz robotlar, günümüzde de yavaş yavaş işlevsellik kazanmaya başlıyorlar. Geçtiğimiz günlerde sizinle paylaştığımız Amazon'un yemek teslimatı yapan otonom robotu Scout'tan sonra hayatımızı kolaylaştırmaya yardım edecek başka bir robot karşımıza çıkıyor; Stan.

Gatwick Airport ziyaretçilerine vale hizmeti vermesi planlanan Stan'in test sürüşlerine de önümüzdeki ağustos ayında başlanacak. Kısacası vale robot, şu anda aktif olarak faaliyet göstermiyor. Ancak gelecek dönemde Stan'in hayatımıza daha fazla dahil olacağını söyleyebiliriz. Bu dönemin ne kadar süreceği henüz belli olmasa da bahsi geçenin "yakın bir gelecek" olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz. Gatwick Airport tarafından Crawley Borough Council'a sunulan bir planlama uygulamasına göre, sürücü aracını yeni inşa edilen sekiz kabinden birine park edecek ve havaalanı terminaline girmeden önce yakındaki bir dokunmatik ekran aracılığıyla bir Stan çağıracak. Akabinde Stan, park etme işlemini kişi adına gerçekleştirecek.

Uygulamada kullanılacak robotların, Paris merkezli Stanley Robotics'e ait olduğunu da belirtelim.

İzlediğimiz, okuduğumuz distopik eserlere baktığımızda gelecekte robot istilalarının yaşanacağı, insanların yerini robotların alabileceği gibi düşünceler akıllarımızı fazlasıyla meşgul ediyor. Black Mirror'ın geçtiğimiz sezonundaki Metalhead isimli bölümü aklımıza getirdiğimizde ise bu düşünceler daha da rahatsız edici bir hal almaya başlıyor. Bilmeyenler için hatırlatalım; Metalhead'de dört ayaklı bir robot, bir kadını bölüm boyunca öldürmek üzere takip ediyordu. Ancak Stan ve Scout gibi yeni gelişmeler bu kaygıları bir nebze de olsa geride bırakmamıza olanak sağlıyor. Zira robotlar, insanlar tarafından yine insanların hayatını kolaylaştırmak için hayata geçiriliyor. Bu da kaygılarımızın -en azından şu an için- yersiz olduğunu ortaya çıkarıyor. Zaten aşağıda bulunan, Stan'in nasıl çalıştığına dair videoyu izlerseniz demek istediğimi de anlayacaksınız.

Yukarıda gördüğünüz gibi Stan eğer testleri geçerse, Gatwick Airport'ta otopark ile vakit kaybet istemeyen ziyaretçiler için ciddi anlamda kolaylık sağlayacak. Araç bir kabine girdikten sonra aracın sahibi uçağına gitmek üzere kapıdan çıkıyor, akabinde Stan geliyor ve açık otoparkta boş olan yerlere araçları düzenli bir şekilde yerleştiriyor. Bu da hem otopark karışıklığını önlüyor hem de kişinin zamandan kazanmasına yardımcı oluyor. Sonuç olarak teknoloji her zaman için o kadar da korkutucu olmayabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.