Boeing'in sürücüsüz hava taksisi, test uçuşunu gerçekleştirdi

Boeing'in sürücüsüz hava taksisi, test uçuşunu gerçekleştirdi

Boeing'in kendi kendine uçabilen sürücüsüz hava taksisinin ilk prototipi, ilk uçuşunu Virginia'da gerçekleştirdi.

Çarşamba günü, Chicago merkezli havacılık devi tarafından gerçekleştirilen yayına göre uçak, otonom navigasyon ve iniş sistemlerini kullanarak havalandı ve akabinde de düzgün bir iniş yaptı. 30 metrelik prototipin elektrik gücünü kullanarak dikey kalkış ve iniş yapabildiğini ve 50 millik menzile sahip olduğunu da belirtelim. Mühendisler, gelecekteki test uçuşlarında, projenin en zorlu yönlerinden biri olan aracın dikey uçuştan yatay seyahate geçme kabiliyeti üzerinde çalışacaklarını açıkladı. Bu test uçuşunun 2017'de açıklanamayan bir miktara satın alınan Boeing'in Manassas merkezli Aurora Flight Sciences iştiraki için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz.

Araç, otonom hava araçlarının tanıtımını planlamak için teknoloji uzmanları ve devlet düzenleyici kurumları ile birlikte çalışan NeXt adlı bir Boeing araştırma ve geliştirme bölümünün bir parçası olarak faaliyet gösteriyor. Şirket 2019 yılında ise 227 kilograma kadar yük taşıyacak şekilde tasarlanan insansız bir kargo uçağını test etmeyi planlıyor. Ancak Boeing'in havacılık ve uzay endüstrisindeki en yakın rakibi olarak görülen Fransız üretici Airbus'un da uçan taksileri gerçeğe dönüştürmek için çalıştığını hatırlatalım.

Uçan araçlar isteyen diğer şirketler arasında Aston Martin, Rolls-Royce, Uber, Toyota ve çok daha fazlası bulunuyor. Kısacası yakın bir gelecekte bu alanda da bir rekabetin doğacağını öngörmek mümkün duruyor.

Boeing NeXt Genel Müdürü Steve Nordlund da Boeing'in havacılık endüstrisi doğduğundan beri hep var olduğunu ve kentsel hava hareketliliği pazarının potansiyelini ortaya çıkaracaklarını söyledi. Norlund ayrıca hava taşıtları inşa etmekten hava sahası entegrasyonuna kadar, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde ve bölgelerde güvenli, düşük stresli mobilitenin geleceğine bakacaklarını da sözlerine ekledi.

Boeing'in otonom prototipinin deneme sürüşünü buradan izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.