Hazine, girişim sermayesi fonlarına en az 400 milyon TL kaynak sağlayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, girişim sermayesi fonlarına 5 yılda azami olarak 400 milyon TL kaynak sağlayacağını açıkladı.
Hazine, girişim sermayesi fonlarına en az 400 milyon TL kaynak sağlayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığıgirişim sermayesi fonlarına 5 yılda azami olarak 400 milyon TL kaynak sağlayacağını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığından açıklanan bilgilere göre Tech-InvesTR Programı (Girişim Sermayesi Destekleme Programı) kapsamında girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarımı yapılacak.

Açıklanan bilgilere göre girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılmasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilendirilirken, "Girişim Sermayesi Fonlarına Kaynak Aktarımına İlişkin Karar" kapsamında, girişim sermayesi fonlarına bakanlıkça kaynak taahhüdünde bulunulacak.

Bakanlığın uygun göreceği fonlara gelecek 5 yılda en az 400 milyon lira kaynak taahhüt etmesi planlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu tutarı artırabileceğini de ekleyelim. Bakanlığın protokol imzaladığı fonlar, imza tarihinden itibaren en geç 1 tam yıl içinde kurulmak ve taahhütlerini tamamlamak zorundalar.

Eğer bu şartlar yerine getirilemezse imzalanan protokol iptal edilmiş sayılacak.Bakanlıkça kaynak aktarılacak fonlar, TÜBİTAK tarafından "1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı" çerçevesinde şartlı destek kararı verilen kuruluşlara yatırımcı/ortak olmayı tercih edecek.

Portföy yöneticisi veya yönetim ekibinden en az bir kişinin taşıması gereken şartların belirlendiğini de ekleyelim. Söz konusu kişinin, portföy yöneticisi olarak en az 5 farklı şirkete yatırım yapmış veya yatırım kararı almış olması, yatırım yaptığı şirketlerin en az birinden son 10 yıl içinde kar ederek çıkması gibi şartlar bulunacak.

Fon tarafından yatırım yapılacak olan girişimlerin KOBİ ölçeğinde olmaları ve hizmet verdiği alanların TÜBİTAK'ın fonlara taahhüdü kapsamında Ar-Ge ve inovasyon odaklı olması gerektiğini de ekleyelim. Başvurular sadece TL üzerinden değil aynı zamanda dolar ve euro üzerinden de yapılabilecek.

Başvurular 15 Şubat'ta sonlanıyor

Yapılacak olan fon başvuruları, portföy yöneticisi tarafından doldurulacak bilgi formunda yer alan bilgilerle bakanlık tarafından istenecek diğer bilgiler göz önünde bulundurularak değerlendirilecek. Fonun uyması gereken kurallar ise bakanlık ile fon arasında imzalanan protokolle belirlenecek.

Başvurular 14 Ocak - 15 Şubat 2019 tarihleri arasında portföy yöneticileri tarafından bakanlığa yapılacak. Son olarak Bakanlıkça talep edilen bilgi formunda, fonun ismi, hedef büyüklüğü, bakanlıktan talep edilen taahhüt tutarı, bakanlık dışındaki yatırımcılar tarafından taahhüt edilen tutarlar, fonun kurulacağı ülke, fonun yatırım yapmayı hedeflediği şirket sayısı, yatırım yapılması planlanan sektörler, fonun yatırım yapması planlanan coğrafya, yatırımlardan çıkış stratejisi gibi bilgiler yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.