Piyasa değeri 6 ayda yüzde 33 düşen Apple'ı bu sürece götüren detaylar

Piyasa değeri 6 ayda yüzde 33 düşen Apple'ı bu sürece götüren detaylar

Genellikle yüksek gelir beklentileri ve akabinde gelen başarılı sonuçlarla karşımıza çıkan Apple'ın 15 yıl sonra ilk kez gelir beklentisini düşürdüğü haberini dün sizlerle paylaşmıştık. 2019 yılının ilk çeyreğindeki gelir beklentilerini Çin pazarındaki düşüş ve iPhone satışlarının beklenenin altında kalması nedeniyle düşürdüklerini açıklayan Apple CEO'su Tim Cook, tüm dünyadaki özellikle de Çin‘deki ekonomik yavaşlamayı öngöremediklerini sözlerine eklemişti.

Biz de bu yazımızda Apple'ın son dönemdeki çöküşünü 6 aylık veriler ışığında ele almaya çalıştık. Şirketin gelir beklentisini düşürmesi, ürünlerinin eskiye kıyasla daha az satılmasının nedenlerini de bir zaman çizelgesinde inceledik.

2 Ağustos 2018:

Apple'ın değerlemesi, yıllar geçtikçe artan rekor gelirden ve kardan sonra 1 trilyon dolara ulaştı. Bu da Steve Jobs'un şirketi ilgisizlikten kurtarmak için geri dönmesiyle başlayan bir sürecin sonucu oldu.

12 Eylül 2018:

Apple, eskiye kıyasla daha yüksek fiyatlı olan yeni iPhone XS, XS Max ve XR modellerini piyasaya sürdü. Bu cihazlar ise önceki telefonlardan farklı özelliklere sahip olsa da kullanıcı da fiyat farkı yönüyle kaşılığını bulmadı. Kısacası, kullanıcı gözünde Apple neredeyse aynı telefonları daha yüksek fiyatlı bir şekilde piyasaya sürmüş oldu.

2 Kasım 2018:

Huawei, 2. sırada yerini güçlendirerek küresel akıllı telefon pazar payındaki yerini sağlamlaştırdı ve Apple'ı 2018'in üçüncü çeyreğinde bir kez daha geride bıraktı. Huawei, 2017 yılında da Apple'ı geçerek dünyanın en çok satan ikinci akıllı telefon markası olmuştu.

2 Kasım 2018:

Apple, yıllarca rekor satışlarla övündükten sonra iPhone birim satışlarını bildirmeyi bırakacağını duyurdu. Yatırımcılar ise bu konuda endişe duymaya başlarken satışların da düşüşe geçtiğini düşünmeye başladı.

15 Kasım 2018:

Apple'ın yüz tanıma sensörü tedarikçisi AMS, büyük bir müşteriden gelen son talep değişikliklerini öne sürerek satış tahminlerini düşürdü.

19 Kasım 2018:

Wall Street Journal, Apple'ın üç yeni iPhone modeli için üretimde kesintiye gittiğini onayladı. Bunda FaceID teknolojisi için gereken yazılımı tedarik eden Lumentum Holdings Inc ve AMS AG de finansal öngörülerini aşağıya çekmesi de etkili oldu.

23 Kasım 2018:

Apple, ülkedeki düşük satışlar nedeniyle Japonya'daki iPhone XR fiyatlarını düşürdü. The Wall Street Journal'ın raporuna göre Apple, OLED ekran sağlayıcısına, Samsung'la yaptığı sözleşmenin şartlarını yerine getirerek iPhone X üretime devam edeceğini söyledi.

26 Kasım 2018:

Microsoft'un değerlemesi, Apple'ın değerlemesini 8 yıl içinde ilk kez geçti. Ancak bunun o zaman diliminde kısa süreli bir geride bırakma olduğunu da hatırlatalım.

4 Aralık 2018:

Apple’ın panik moduna geçtiği, dünya çapındaki promosyon fırsatları ve takas teklifleriyle fiyatları azalttığı bildirildi. ABD'de askerlere yüzde 10 indirim bunun en büyük örneği oldu.

9 Aralık 2018:

iPhone XR LCD panel tedarikçisi Japan Display, Apple satış düşüşünü öne sürerek üretimi azalttı.

2 Ocak 2018:

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, şirketin CEO'su Tim Cook, Apple'ın gelir beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Apple’ın 2019’un ilk çeyreği için ilk etapta belirlediği gelir beklentisi 89 ile 93 milyar dolar seviyelerindeydi. Yapılan açıklama ile birlikte bu gelir beklentisi 84 milyar dolara düştü. Bunun bu kadar önemli kılan en büyük etken ise Apple’ın çok uzun zamandır ilk kez gelir beklentisini düşürüyor olması diyebiliriz. Bu düşüşteki en büyük pay ise Apple'ın telefonlarındaki satışların beklentiyi karşılamaması oldu.

2 Ocak 2018:

Netflix, iTunes'un abonelik faturalandırma sisteminden çekilerek kullanıcıların kendi web sitesi üzerinden ödeme yapmasını sağladı. Şirketin yaz aylarında test ettiği hamle, yalnızca geçtiğimiz ay tahminen 256 milyon dolar olan Apple'ın iTunes gelirinin büyük bir kısmını düşürmekle kalmayacak, diğer medya şirketlerine ve yazılım geliştiricilere de abonelik konusunda net bir mesaj gönderecek.

Sonuç olarak, yukarıdaki zaman çizelgesine baktığımızda bu Apple'ı zor bir yıl beklediği açık. Daha iyi ürün daha yüksek fiyat stratejisini daha iyi ürün daha fazla satışa yönlendirerek servis gelirlerini artırması gerektiği açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.