Apple üç yeni iPhone modeli için üretimde kesintiye gitti

Apple üç yeni iPhone modeli için üretimde kesintiye gitti

Yakın zamanda gelişmekte olan ülkelere satış yapmakta zorlanmasıyla gündeme gelen Apple, şimdi de geçtiğimiz haftalarda, Eylül ayında tanıtılan üç yeni iPhone modelinin üretiminde kesintiye gitmesiyle gündemde. Apple'ın daha fazla model sunma kararı karşısında yeni iPhone'lara beklenenden az talep olması, şirketin ihtiyaç duyayacağı bileşenlerin ve telefonların sayısını tahmin edilmesini güçleştirdi.

Hatırlarsanız birkaç hafta önce Noel çeyreğindeki satışların Wall Street beklentilerinin altında kalacağını ön gören Apple, yatırımcıları şaşırtmıştı. Aynı şekilde şirket bu açıklamasında yeni iPhone satışlarının daha zayıf olabileceğini belirterek tedarikçileri de uyarmıştı.

Bu kapsamda Apple'ın tedarikçilerine baktığımızda, ekran üreticisi Japan Display Inc.'in yıllık değerlendirmesinde kesintiye gittiğini görüyoruz. Aynı şekilde İngiliz çip üreticisi IQE Plc'in bu yılın finansal raporunda malzemelerde kesinti beklentisinde olduklarını belirtti.

Apple'ın FaceID teknolojisi için gereken yazılımı tedarik eden Lumentum Holdings Inc ve AMS AG de finansal ön görülerini aşağı çekti. Tedarikçilerden Analog Devices Inc.'in ise Salı günü piyasalar açılmadan önce dördüncü çeyrek raporunu açıklaması bekleniyor.

Görünen o ki; Apple'da yaşanan bu sıkıntılı süreç piyasadaki şirketi ve yatırımcıyı da etkiliyor. Pazartesi günü yüzde 3.7 değer kaybederek 186.38 dolara düşen Apple hisselerini, Lumentum, Skyworks Solutions Inc. ve Qorvo Inc.'in yüzde 2.7 ile 6 arasında değişiklik gösteren hisse düşüşleri takip etti.

Özellike iPhone XR için öngörüde bulunmakta zorlanan Apple, 70 milyona yakın cihazın üçte biri kadar kesintiye gitmek durumunda kaldı. Bazı tedarikçilerden ise Eylül ve Şubat ayları arasında üretim yapmaları istendi.  Apple geçtiğimiz hafta ise bir kaç tedarikçiyi iPhone XR üretimin planında tekrar kesintiye gittikleri yönünde bilgilendirdi.

Bu noktada yeni nesil telefonlarından iPhone XS ve XS Max'i Eylül ayında satmaya başlayan şirketin, XR modelini de Ekim ayında satışa sunduğunu hatırlatalım.

Yukarıda bahsettiğimiz şirketlerin yanı sıra Cowen & Co'daki analistler, iPhone üretimindeki bu kesintinin hafıza kartı üreticileri Western Digital Corp ve Micron Technology Inc.'i olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

Apple'ın ise bu konuda henüz herhangi bir açıklama yapmadığını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.