Facebook sizin hakkınızda neler biliyor?

Facebook’un gizlilik ilkelerinde sıklıkla paylaştığınız şeylerin kimler tarafından görülebileceği konusunda kontrol sahibi olduğunuz belirtiliyor. Buna rağmen bir kullanıcı olarak Facebook’un sizin hakkınızda neler gördüğünü denetlemek konusunda pek de kontrol sahibi olamıyorsunuz. Gelin Facebook'un sizin hakkınızda neler bildiğini beraber inceleyelim.

Facebook’un sizin hakkınızda edindiği bilgiler çevrimiçi hareketlerinizin yanı sıra şaşırtıcı bir şekilde çevrimdışıyken yaptıklarınızı da kapsıyor. Paylaşımlarınızı konusunda dikkatli olsanız da Facebook’un elde ettiği veriler tahmin ettiğinizden çok daha fazlasını içeriyor.

Profil Bilgileri

Öncelikle Facebook varlığınızın başlangıç noktası olan profilinizin şirkete sunduğu verilerden başlayalım.

  • Bir hesap oluşturduğunuzda Facebook size isminizi ve doğum tarihinizi soruyor. Bu bilgilerle birlikte ya telefon numaranızı ya da e-posta adresinizi de vermeniz isteniyor.
  • Profilinizi doldururken verdiğiniz bilgiler de cabası. Bu bilgiler arasında muhtemelen okullar, geçmişteki veya şu anki meslekler, ilişki durumu, memleket ve yaşanılan şehir de yer alıyor. Bunların yanı sıra profilinizde fiziksel adresinizi, göbek adınız, web siteniz ve diğer sosyal hesaplarınızın bağlatıları da bulunuyor olabilir.
  • Facebook’un tüm bu bilgileri size reklam göstermek için kullandığını da hatırlatalım.

Hareketler

Profilinizdeki bilgilerin yanı sıra Facebook’ta neler yaptığınız da izleniyor. İster sosyal ağın websitesinde olsun ister uygulama ailesinde, attığınız her adımın bir iz bırakıyor.

  • Uygulamaya giriş yaptığınızda, ne kadar süre çevrimiçi kaldığınız ve nereden giriş yaptığınız biliniyor. Özellikle nereden giriş yaptığınızın bilinmesi, yeni şehirleri ve ziyaret edilecek yerleri size tanıtmak isteyen Facebook için önemli. Ne de olsa işin ucunda yerel reklamlar göstermek yatıyor.
  • Bununla birlikte Check-in yaptığınız yerler de biliniyor.
  • Facebook’ta bağlantıya geçtiğiniz sayfalar, hesaplar ve etiketler de Facebook’un radarına giriyor. Üstelik sadece kiminle etkileşime girdiğiniz değil, aynı zamanda bu etkileşimin sıklığı ve uzunluğu da Facebook tarafından biliniyor.
  • Eğer telefon rehberinden ya da arama geçmişinden bağlantılarınızı aktarmayı seçerseniz, tüm bağlantılarınız da Facebook’un sizin hakkında bildiklerine dahil oluyor.
  • Doğrudan ya da dolaylı olarak Facebook’tan aldığınız her şey Facebook’un bilgisi dahilinde oluyor.
  • Hatta bazen Facebook, yüklediğiniz fotoğrafların metadatası gibi çok da düşünmediğiniz şeyleri bilebiliyor.
  • Eğer arkadaşlarınız sizi gönderilerine ya da fotoğraflara etiketlerse, Facebook’un sizin hakkınızda bildiklerine yeni bir veri ekliyor. Yine de konu bu etiketlemeyi paylaşmak olduğunda, gönderiyi herkese açık ya da gizli olarak ayarlama seçeneği size sunuluyor.

Messenger

Sadece Facebook’un sadece kendi sosyal ağındaki verileri toplamanın yanı sıra sahip olduğu uygulamalarındaki hareketlerinizden de haberdar olduğunu belirtmiştik. Bu kapsamda şirketin Messenger konuşmalarınızı tarafıdını da ekleyelim. Facebook konuşmalarınızı tam olarak okumasa dahi, sohbetlerde çocuk pornosu veya engellenmiş içerikler yakalamak için otomatik bir tarama gerçekleştiriyor.

  • Messenger, kiminle konuştuğunuzu, bu konuşmanın hangi sıklıkta ve ne uzunlukta gerçekleştiği verisini toplayabiliyor. Bunun yanı sıra eğer kullanıcılar izin verdiyse telefon geçmişi de bu verilere dahil ediliyor. Ayrıca şirket reklam hedeflemesinde mesaj içeriklerinden faydalanmadığını belirtiyor.
  • Messenger’ın ayrıca şifrelenmiş mesajlaşma seçeneğine sahip olduğunu belirtelim Ancak başlangıçta uygulamadaki bu ayar kapalı olarak tutuluyor.

Facebook Dışındaki Hareketler

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Facebook’un dışında gerçekleşen hareketlerin de kaydedildiğini tekrarlamakta fayda var. Facebook sizi iki farklı yerde takip edebiliyor. Bunlardan biri partner hizmetler diğeri ise üçüncü parti uygulamalar.

  • Partner websitelerini Facebook’un Beğeni ve Paylaşım butonunun yanı sıra dönüşümleri takip etmeye yarayan Facebook Pixel çerezi bulunduran siteler olarak tanımlayabiliriz. Facebook bu araçlar sayesinde sitelere entegre olabiliyor.
  • İngiltere Parlementosu'nun yürüttüğü soruşturma sayesinde bu araçların ne kadar yaygın kullanıldığı ortaya çıktı. Facebook’un paylaştığı bilgilere göre, 9 Nisan ve 16 Nisan 2018 arasında 2.2 milyon Facebook Pixel, Beğen Butonuna sahip 8.4 milyon sayfa ve Facebook’ta paylaş butonuna sahip 931 bin sayfa bulunuyordu.
  • Facebook’un telefonunuzun GPS’ine erişmesine doğrudan izin vermemiş olsanız dahi şirket, telefonunuzdaki, bilgisayarınızdaki ve diğer cihazlarınızdaki IP adreslerini takip ederek konumunuzu öğrenebiliyor.
  • Facebook ayrıca üçüncü parti uygulamalardan veri satın alarak, satın aldığı verileri elindeki verilerle birleştirebiliyor. Hatta bu durum ilkeler sayfasında da açıkça belirtiliyor.

Uygulamalar

Facebook’la giriş yap özelliğine sahip bir çok uygulama aslında Facebook’a bağlanmış oluyor. Bu noktada Facebook’un bu uygulamalar üzerinden veri toplamaya devam ettiğini söylemekte fayda var.

  • Sadece Facebook değil aynı zamanda geliştiriciler de sizin Facebook verinizi kullanmak için bu yöntemi kullanabiliyor. Bu yöntem iOS ve Android işletim sistemlerinin yanı sıra web’de ve bazı akıllı TVlerde de kullanılabiliyor.
  • Facebook entegrasyonu daha önce dışardaki uygulamaların sizin hakkınızda daha fazla veri edinmesini sağlıyordu. Ancak Facebook uygulama değerlendirme sürecini sıkılaştırdı. Böylece temel kimlik verilerinizden daha fazlasına erişmek isteyen uygulamalar daha detaylı bir incelemeden geçiyor ve daha sıkı kurallara tabi tutuluyor.

Konumlar ve Ev

Facebook’un yeni Portal video sohbet ürünü, evinize bir Facebook kamerası yerleştirmenizi sağlıyor.

  • Aslında Facebook Portal’ın, konuşmalarınızı görüntülemediğini ve kaydetmediğini iddia ediyor.
  • Yine de Portal Messenger kullandığı için Facebook, kimi aradığınızı ve konuşmaların ne kadar sürdüğünü bilebiliyor.
  • Bu noktada Facebook’un çevrimdışı olarak yaptığınız çoğu şeyi bilmediğini ekleyelim. Ancak şirket Bluetooth beaconlarından ve perakende satış noktalarından veri toplayabiliyor.

Facebook bu verilerle ne yapıyor?

Facebook verilerinizi kesinlikle satmadığını söylüyor.

  • Bunun yanı sıra verilerinizi, sizi hedef kitlesine dahil eden reklamverenlere satmış oluyor. Şirket sizin hakkınızda ne kadar çok şey bilirse, reklamlar da o kadar değerli oluyor.
  • Elde ettiği bilgileri, yeni özellikler ve ürünler çıkarmak için faydalandığı Social Graph’ı geliştirmek için kullanan şirket, aynı verilerle tanıyor olabileceğin kişiler özelliğindeki önerileri de geliştiriyor.

Facebook'un bilmediği ne kaldı?

Facebook, uzun süredir var olan söylentilerin aksine telefon aramalarınızı görüntülemediğini veya telefonunuzun  mikrofonu üzerinden sesinizi gizlice kaydetmediğini ifade ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.